用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?
樓主: Girl2014
go

培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?   [複製鏈接]

黃大力 發表於 19-8-22 13:56
培橋上緊位,幾年內必出狀元,為了小小名氣去重讀一間老校小一,是咪傻的? ...

家長太緊張間學校, 反而捧殺左間學校.

各校不同教學模式, 百花齊放, 適合唔同類型既小朋友.

只要家長去認真瞭解學校避免錯配就OK.

黃大力 發表於 19-8-22 13:56
培橋上緊位,幾年內必出狀元,為了小小名氣去重讀一間老校小一,是咪傻的? ...
宣傳易時段又到了

hfnyd 發表於 19-8-22 15:57
宣傳易時段又到了

事實, 我都吾會考慮重讀 P1。

hfnyd 發表於 19-8-22 15:57
宣傳易時段又到了

幾個月才留一次言都叫宣傳,還是真相傷了一些葡萄心呢?

assado 發表於 19-8-23 08:02
事實, 我都吾會考慮重讀 P1。
可能有些家長只看個校名,降三年重讀也肯呢

2849    發表於 19-8-27 10:08

回覆 kbi 的帖子

「係EK」,GH家長及小朋友都成為了「苦主」

>> 我係GH 家長, 我小朋友幼,小中都會係GH 渡過, 很好彩, 升小學和升中學都是第一輪收了

學校的確很多叻叻的同學..但又唔覺得競爭大到聽EK的人講咁得差, 呀女每日回家都是開開心心,

功課量唔多, 一年兩次考試, 在GH 讀, 除非天資優越, 否則都係要付出相當努力,

但又不是谷到死嗰種囉!

小女運動,音樂都唔叻架. 但係成績平均, 操行好, 中學面試據她說表現得不錯

今年應該有70%+ 升上GH中學部收, 的確未被取錄的學有大多有其他直資或國際學校OFFER,

但也見到有數位同學派到 BAND1 學校, 小學情況並不如外人聽聞很谷, 讀得好辛苦, 讀得不快樂

但升學支援就真係做得 : 難接受, 要改善

我不是護旗手, 我只說了小女在GH 讀了九年, 我的所見所聞 和我女女的感受

o黎 緊升上S1, 真正挑戰要來臨, 大家努力

‹ 上一主題|下一主題