用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?
樓主: Girl2014
go

培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?   [複製鏈接]

newmoneybank 發表於 19-7-28 13:19
請問如果學校夠,為何小孩要補習中英數咁多科呢?會否看到學校唔同家庭都係咁,即是種學習風氣了?
...
德望不反對學生外補的。

newmoneybank 發表於 19-7-28 13:19
請問如果學校夠,為何小孩要補習中英數咁多科呢?會否看到學校唔同家庭都係咁,即是種學習風氣了?
...

其實好多時都係家長自己要小朋友補,讀什麼學校也沒有關係的。

回覆 Girl2014 的帖子

培養愛學習 自律去學係好重要的 GH一定要自己谷 初小唔知對心理的影響 但高小為呈分俾你谷到有情緒病 你就後悔莫及識人俾家長谷到B1 但中一要睇精神科
學習變成這樣 家長宜家後悔莫及

Girl2014 發表於 19-7-27 22:52
好多謝你提供寶貴用家意見俾我參考,但想請問GH校隊是否一定由學校挑選?
...

對,校隊是學校挑選,運動校隊要求更高。

...

其實學校很好,只是我朋友希望女兒科科A,他們自己冇能力教個女,所以請外援。雖然父母中學畢業,不愛讀書,但是也希望女兒出人頭地,大學畢業。

係EK,GH真係人間地獄。垃圾不如。GH流失學生,就係要踢走成績差嘅學生,等DSE成績好D。
培橋流失學生,就係人望高處嘅成績好學生,剩低嘅學生考DSE成績就非常亮麗,嘩! 咁如果唔係咁多好成績學生走咗,咁咪勁過女拔囉?

GH就會讀到個女有精神病嘅! 其他學校就一定唔會嘅? 香港嘅社會環境,教育制度都唔關事嘅?

GH真係EK真係可以名全港最賤嘅學校

利申:非GH用家

唔計轉校要讀多一年.
德望校風好,英文好,DSE成績好,學生體藝勁.
入讀預左小升中唔穩陣,既然學校講明就家長自己計數.
培僑插班位每級一兩個(from 學校簡介會),學生走人既亦極少.

giojoe9999 發表於 19-7-30 17:19
係EK,GH真係人間地獄。垃圾不如。GH流失學生,就係要踢走成績差嘅學生,等DSE成績好D。
培橋流失學生,就 ...
唔好講得咁誇張,GH不嬲冇話自己係一條龍,讀得GH嘅都預咗唔保證直升,有關Risk當然由家長自己承擔。

回覆 sunflower2000 的帖子

唔係我誇張,係EK好多網友嘅意見。GH缺點多到呢~
大班教學
地點山卡啦
返學太早
無升中支援
好多人中途跳船
DSE成績唔算好好
功課多又深(雖然有多位用家否認,但其他非用家話你係就係)
課程谷
而家仲加多埋會讀到要睇精神科

如果我從來未聽GH呢個名,只係睇以上缺點,我會覺得佢唔執笠真係無天理囉~仲要每月畀幾千蚊學費。

giojoe9999 發表於 19-7-30 23:14

DSE成績仲話唔好? 咩先叫好?

giojoe9999 發表於 19-7-30 23:14

難得你可保持清醒,我多數唔去爭論。
係EK,傳統名校不及地區名校,一線校不及二線校,另外,大圍培僑直頭所向披靡hum低神校。

喜歡你的第一句,「係EK」,笑了。

「係EK」,GH家長及小朋友都成為了「苦主」。

GH未至於到呢個地步啩。明眼人都知兩間不同LEVEL。不過EK真系好得人驚,大把打手。部分學校尤是。未出過狀元又吹到第日分分鍾年年出狀元。大佬,香港地可以年年出狀元嘅都喺得過幾間咋。你邊條街嘎?至少你出個一兩個先講啦。有人問比實際建議又唔見所謂用家比到,做宣傳易個陣就急急腳,大言不慚。

A學校:五級以上百分比33.8%,四級以上百分比68%.
B學校:五級以上百分比32%,四級以上百分比66%.
前者是st mary,後者是培僑.
Level既嘢可以一年一變,12年前培僑毫無名氣,但最近三年親生仔出來考DSE,都達到band1B成績.
而且培僑校長系上年一篇訪問中提到而家初中個班學生成績比以往更好.

培僑現時當然未如德望DSE成績,我認為培僑與之相比既優勢是一條龍,以及肯為學生謀升學出路.

兩間各有優點,選校關鍵都是睇家長是否認同教學方法,對學校是否有信心,是否適合自己小朋友.

cafeva 發表於 19-7-23 16:40
sorry didnt say it clear.

last year local degree 66%, so it's 51% 3大.

Deleted

回覆樓主:

很多都不是GH用家,就批評!我身為GH用家,我希望有心讀GH值得一聽!GH硬件和軟件都好好,同學和家長都是有教養,同學家長很多教師、公務員、公司管理層,同時學校每週都有德育課!
硬件:有50米室內泳池和室內有冷氣運動場,明年還多了一座全新綜合大樓落成,有標準音樂廳、多用途禮堂、練習室,讓同學更多機會練習和表演!
軟件:課外活動體育和音樂質數高,特別是德望合唱團今年獲得世界性重要比賽大獎!老師和學生相處融合!
學術:英文根基好的學生才容易適應。
每年成績表可以知道自己水平,如果成績在全級平均分以下,家長應做出升中Back up plan,今年德中收了七成自己德小學生,也是一個改變!
但我認為GH也有改善空間,學校對成績一般同學應提供更適當協助升中!

回覆 怀妈妈新手 的帖子

duplicate

李大人 發表於 19-7-28 01:48
113DSE,未計其他同學讀國際課程學生
甚麼國際課程?

培橋上緊位,幾年內必出狀元,為了小小名氣去重讀一間老校小一,是咪傻的?
‹ 上一主題|下一主題