用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?
go

培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?   [複製鏈接]

。。。
   20    0    0    0

回覆樓主

讀緊培僑仲考德望?咁你係好鍾意德望,就去讀吧

每個人鍾意嘅嘢好唔同,德望同培僑同升小一我都會揀培僑,我個人唔鍾意好傳統嘅學校

我會選擇培僑。何必令小朋友留班呢!有冇諗過小朋友個心點諗呢?自己本來已升讀小二而家又去到讀返小一!

如果兩間同級,毫無疑問揀德望。
但如果要留一年去德望就似乎不太有必要,除非小朋友係12月超細B同埋本身讀得唔好成績跟唔上⋯⋯

培僑一條龍直升中學部,德望就要再另外考,我見隔離有帖話中學部唔收嘅唔會提早叫你預備,亦唔會話你知係band 幾,到時要揾學校就好徬徨

兩間學校都好好,但學校的教學模式都很不同,你的小朋友已經讀過一年培僑,她適合與否你和她應該也清楚的。如果在培僑讀得很好,要她在德望重讀小一實在說不通。如果你認為小朋友適合德望,且能力也足夠,不如之後再考插班,無謂要她重讀。但如果她不適合培僑,讀得很不快樂,這個轉校的機會也未必是壞決定。

我會選擇培僑直上中學......

利申: PKC 用家

身邊也有GHS的朋友, 佢地話每年GHS的原校升中率越來越低, 爭生爭死都要考全級頭40%先至穩入中學, 其他邊緣升中的學生, 除左努力讀書外, 仲要唸計在運動方面要比學校睇得起入校隊(仲要係TOP果批)先至考慮留你在中學(學術成績也不能太差), 我覺得呢批學生先至最慘, 以前由九成直升, 到後來七成, 之後變到得返五成半, 而家唔知有無四成, 真係聞者傷心

Girl2014 發表於 19-7-23 06:50
。。。

個人覺得插p2就ok..

小朋友都6,7歲, 況且是轉校+重讀, 好應該問她意見?

GH喜歡收小一repeater, 呢點我之前聽過亦識人咁樣入GH, 即係GH喜歡收大B?

肯repeat小一GH的, 應該是喜歡GH的名氣光環

ceresves 發表於 19-7-23 09:50
兩間學校都好好,但學校的教學模式都很不同,你的小朋友已經讀過一年培僑,她適合與否你和她應該也清楚的。 ...
在PKC讀, 好難唔開心, 出名HAPPY SCHOOL, 其實兩間都係好學校, GHS就大班D , 放學又早D, 可以去下補習, 課外活動, 其實讀開PKC想轉去GHS都係LIKE佢名氣, 傳統名校, 就正如MARYKNOLL咁, 多年來DSE成績已經不再亮麗, 但就係D人鐘意佢學校靚, 情意結之下點都要小朋友讀, 結果大人小朋友都讀得好辛苦, 其實選校都係以小朋友性格為先

唔明白你的GHS朋友點解會這樣說.  

第一, 學校根本不會有名次, 只知自己的囡囡是上上, 中上, 中中, 中下等等, 怎樣會知道是否全級頭40%? (小囡長期都是中中, 呈分試有見紅tim)

第二, 除了讀書外, 不一定要有其他特長 (小囡沒有補習, 只有一個興趣班, 沒有參加任何比賽, 可以說是百無人士)

第三, 六年前報小一已知中學部只收回約7成德小生, 這幾年都是7成左右, 只有一年特別少, 約5成不足6成, 今年就7成多, 有說最終可能有8成.  

小囡朋友圈中, 比小囡成績稍差的亦升上德中, 亦有未能上德中的抽到B1a 及 B1c 學校.  

德望係唔係好谷? 其實好睇家長的態度, 我本來是一個虎媽, 但看阿仔的反效果之後, 已放開了心情, 對阿囡的要求只是合格, 老師亦沒有給壓力.  

德望並不完美, 亦未必滿足每位家長的期望, 但阿囡這六年是過得很快活的, 仍然是一個開心果, 我和先生都很感恩.  

唔好意思, 寫了那麼多題外話, 只是因為EK實在有很多道聽途說.

回主題, 培僑都是好學校, 如果讀得開心的話, 點解要轉?

王家爸爸    發表於 19-7-23 17:55

happybibi 發表於 19-7-23 12:06
唔明白你的GHS朋友點解會這樣說.  

第一, 學校根本不會有名次, 只知自己的囡囡是上上, 中上, 中中, 中下等 ...

「亦有未能上德中的抽到B1a 及 B1c 學校.」

咁即係GH連自己b1女都唔收

如果重讀就冇必要,如果插班就得,當然揀GH

pekovian 發表於 19-7-23 13:23

有吔甘奇,揀精英嘛!

德望不是一條龍, 這是很清楚的, 亦沒有承諾會全收B1生.
像大部分非一條龍的直資或官津(自行階段), 收不收亦不只是單看成績, 還要看面試及其他.  
如果家長是很在意這一點的話, 的確要想清楚德望是否適合.

2849 發表於 19-7-23 11:36
在PKC讀, 好難唔開心, 出名HAPPY SCHOOL, 其實兩間都係好學校, GHS就大班D , 放學又早D, 可以去下補習, 課 ...
Maryknoll DSE 成續好好, 妳係咪搞錯左?

王家爸爸    發表於 19-7-23 17:56

不會為德望留班

pekovian 發表於 19-7-23 13:23

GH既家長們都幾有趣, 一D就話上唔到中學既, 梗係要預咗係B2啦! 一D又話上唔到中學都可以抽到B1中學.

咁如果上唔到中學部, 當自己係B1定B2好呀?

問學校? 佢會叫你去EDB網站睇下統一派位運作囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題