用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?
樓主: Girl2014
go

培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?   [複製鏈接]

pekovian 發表於 19-7-23 13:23
「亦有未能上德中的抽到B1a 及 B1c 學校.」

咁即係GH連自己b1女都唔收

抽到band 1 中學我就唔係好信. 自行或扣門或者有都唔定

回覆 cafeva 的帖子

但中學"升中派位" 那邊, 話SMCC DSE成績差左, MCS 就唔知, 因為唔知點睇, 幾年平均.

Lucifer3960 發表於 19-7-23 14:39

但中學"升中派位" 那邊, 話SMCC DSE成績差左, MCS 就唔知, 因為唔知點睇, 幾年平均. ...
SMCC無條件接收兩間小學所有B1-B3學生, 成績會下跌係好正常

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Lucifer3960 發表於 19-7-23 14:39

但中學"升中派位" 那邊, 話SMCC DSE成績差左, MCS 就唔知, 因為唔知點睇, 幾年平均. ...
要知道MSC每年DSE同升學數據,要睇 annual report:http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/plan.htm
驟眼睇由2014年到2018年,每年略有少許高低變化,不過冇明顯趨勢係差咗或者好咗。

德小在升中問題中, 大部分家長都認為做得不足, 希望學校來年有所改善.  

對於升不上德中的小朋友大抽獎應該選B1或B2, 那只有小朋友的家長因應對小朋友的了解而作出選擇.  我覺得選學校亦不應只著意是B1或B2, 更重要是適合與否.  至於小囡朋友是抽入B1或是自行入(不是扣入), 我不清楚, 如給誤導了, 那對不起.

大家為著升中這一點所發的帖可能都有幾百.  對於有興趣德小的家長都應該留意到了.  這裡有很多人好像只對這點有興趣, 但我覺得 enough is enough, 我不會再在這一點上紏纏下去了. 如有家長想知道德小的其他方面, 不論好與壞(沒有學校是完美的, 德小亦不例外), 可以PM我, 我很樂意分亨的.

其實我都唔太明白當中的原理,當7至8成已升德中,還有同學能抽中Band 1 學校,即學校有超過8成屬Band 1? 每所小學最多可以有多少百分比的Band 1 生呢?

cylau2 發表於 19-7-23 14:55
要知道MSC每年DSE同升學數據,要睇 annual report:http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/plan.htm
驟眼睇由2014 ...

MCS 77%入三大,11%入medic /law 喎,咁都算差?反而另一間剩番六成人考DSE, 50+%入三大自稱輕鬆的女津,EK fans卻話因為出國喎,其實成績更好的,真的令人難以觸摸。

收左8 成,仲有band 1 生未收?究竟一共有幾多Band 1 ?

kbi 發表於 19-7-23 15:32
其實我都唔太明白當中的原理,當7至8成已升德中,還有同學能抽中Band 1 學校,即學校有超過8成屬Band 1?  ...

GH第一輪都係收六成左右,今年計埋call waiting先有七成,近幾年都無聽過八成。

那些抽中外校既b1女可能係漏網之魚,GH從來唔會講banding,家長都未必知有幾多成b1,更何況外人。

happybibi 發表於 19-7-23 15:08
德小在升中問題中, 大部分家長都認為做得不足, 希望學校來年有所改善.  

對於升不上德中的小朋友大抽獎應 ...

明白你的無奈。

annie133 發表於 19-7-23 15:33
MCS 77%入三大,11%入medic /law 喎,咁都算差?反而另一間剩番六成人考DSE, 50+%入三大自稱輕鬆的女津,E ...

ek一向都好耐人尋味

annie133 發表於 19-7-23 15:33
MCS 77%入三大,11%入medic /law 喎,咁都算差?反而另一間剩番六成人考DSE, 50+%入三大自稱輕鬆的女津,E ...
MCS 51% 入三大.

cafeva 發表於 19-7-23 15:47
MCS 51% 入三大.

貼不到圖,請看17-18 Annual report, p17表二,HKU + CU + HKUST , 年年都>70%, medic /law 年年>10%, 如我理解錯請指正

annie133 發表於 19-7-23 16:15
貼不到圖,請看17-18 Annual report, p17表二,HKU + CU + HKUST , 年年都>70%, medic /law 年年>10%, 如 ...
7x% among local degree which was 6x% last year.

cafeva 發表於 19-7-23 16:19
7x% among local degree which was 6x% last year.

I see, 6x%已經多過好多其他女校,而且law + medic 年年> 10%全部學生, 其實very impressive , I think should be among the best of 女津

annie133 發表於 19-7-23 16:31
I see, 6x%已經多過好多其他女校,而且law + medic 年年> 10%全部學生, 其實very impressive , I think sh ...
sorry didnt say it clear.

last year local degree 66%, so it's 51% 3大.

yes it's very good result.

happybibi 發表於 19-7-23 12:06
唔明白你的GHS朋友點解會這樣說.  

第一, 學校根本不會有名次 只知自己的囡囡是上上, 中上, 中中, 中下等 ...
通常呢啲都係朋友/朋友個朋友話
言歸正傳, 除非小朋友學業跟唔上, 否則我係無論如何都唔會要我小朋友repeat去讀另一間學校的.
就算係喺ek俾捧到上天嘅嗰兩間小學都係咁話

hkpapa852 發表於 19-7-23 14:25
GH既家長們都幾有趣, 一D就話上唔到中學既, 梗係要預咗係B2啦! 一D又話上唔到中學都可以抽到B1中學.

咁如 ...
從種種跡象睇,我唔相信GHS小學既B1學生會入唔返自己既中學部,我亦都唔相信GHS既中學部無收到小學部既B2學生。至於收唔收得哂,呢個係另一件事。

kbi 發表於 19-7-23 15:32
其實我都唔太明白當中的原理,當7至8成已升德中,還有同學能抽中Band 1 學校,即學校有超過8成屬Band 1?  ...
仲要考慮有無勁既學生轉投其他更勁既學校。

ok3 發表於 19-7-23 17:26
通常呢啲都係朋友/朋友個朋友話
言歸正傳, 除非小朋友學業跟唔上, 否則我係無論如何都唔會要我小朋 ...
老實講,如果小朋友學業上跟唔上,GHS都唔會收。
‹ 上一主題|下一主題