用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2A校入大學人數
go

2A校入大學人數   [複製鏈接]

2A中文中學(120人全級)有24人入港大, 6人中大, 24人理工, 1人科大, 12人城大, 3人浸會, 4人教大, 4人公大, 3人樹人, 其他就大專或副學士. 那這校OK嗎?
   8    0    0    1

candyreeve 發表於 19-7-22 20:56
2A中文中學(120人全級)有24人入港大, 6人中大, 24人理工, 1人科大, 12人城大, 3人浸會, 4人教大, 4人公大,  ...

用DSE主科成績4+%以上才可睇到ok唔ok.

24人入hku, 讀咩科??
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 candyreeve 的帖子

邊間?好勁

2A中文中學(120人全級)有24人入港大, 6人中大, 24人理工, 1人科大, 12人城大, 3人浸會, 4人教大, 4人公大,  ...

全是大學學位?如果勁到甘唔似B2A

如果真係B2A中學,普遍3322率都係60%唔夠,邊有咁多人升到去讀Degree?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

所謂入大學是 degree? 還是已包括 HD......

學校校刊登出來的, 學士課程就54人, 副學士/高級文憑57人, 專上學院文憑5人, 但無說讀什麼科, 心想港大, 中大, 科大及理工讀學士課程, 什麼科都唔會15,16分就可以讀到, 那我又覺ok

candyreeve 發表於 19-7-23 00:03
學校校刊登出來的, 學士課程就54人, 副學士/高級文憑57人, 專上學院文憑5人, 但無說讀什麼科, 心想港大, 中 ...
學士課程有冇包自資果 D , 定係另有一項列出

回覆樓主:

從列出嘅數字入八大嘅人有78人,學士課程就得54人, 所以入港大嘅24個人應該絕大部分都唔係學士學位, 都係一般的語言偽術

全級120人有54人学士(如全資助)又点会係2A中学?

共81人入大學,佔全部人 67.5%,如果全部係degree, 呢間係 B1B
HKU... Space? POLYU... Speed ?

candyreeve 發表於 19-7-23 00:03
學校校刊登出來的, 學士課程就54人, 副學士/高級文憑57人, 專上學院文憑5人, 但無說讀什麼科, 心想港大, 中 ...

問題:
全部都係本地升學人數?

從修讀AD/HD人數可見,呢間學校好大機會有一半學生不符合3322資格。

相信8大人數,夾雜住不少AD/HD,至於港大,肯定連太空課程都計埋。

而且,其實只要唔係讀8大,達3322有14分其實都會有自資學士學位收。

如果係計埋海外學士...... 全科fail只要有錢都有得讀

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Candiyin 發表於 19-7-23 07:47
共81人入大學,佔全部人 67.5%,如果全部係degree, 呢間係 B1B
HKU... Space? POLYU... Speed ?
...

B1B其實咩標準?

從另一個角度睇,問題不是這校OK不OK,而係你入唔入到更好既。如果入到更好既,對你嚟講,呢間就係唔OK既學校。相反,如果入唔到更好既,呢間就係OK既學校。

kin818kin    發表於 19-7-23 12:32
hkpapa852    發表於 19-7-23 10:54

IloveJJ 發表於 19-7-23 10:08
學士課程54人,當佢部分讀既係自資,部分讀既不是8大,7除8扣咁計下是否自己期望可以嗎?
...
54人可能包括埋海外........

IloveJJ 發表於 19-7-23 10:56
所以咪7除8扣囉!
如果係我,我會當20個,即係目標要入頭20名。
如果無估錯, 樓主講緊嗰間應該係金仔......

金仔係咪真係有咁多人可以升讀Local degree?

大家自己衡量

‹ 上一主題|下一主題