用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2A校入大學人數
樓主: candyreeve
go

2A校入大學人數   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-7-25 15:10
我都有朋友當年中文唔合格,入到大學喎

所以呢個世界真係好唔公平!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-7-25 08:58
未來幾年唔夠客,所以各大專院校上年一早打開口牌,講明唔達3322但成績好都會收。其實一直只係經濟學既供求 ...

唔止供求,事實有學生成績好但無3322,學校見到但收唔到,真係好唔甘心架。(尤其大學唔駛中文教學,中文2左關咩事wor)
所以一有一間出聲話破例,其他仲唔搶客咩

醒目開學勳章 王國長老

miriam 發表於 19-7-25 10:32
到我囡時你幫我做資料搜集

你駛鬼咩!我最叻自資轉u nmtss,唔岩你架

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-7-25 10:35
咁我係咪又要嚟排定隊?

寫包單,你會一早忍唔住,自己做晒功課

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-7-25 12:51
非8大UGC, 又非SSSDP個D自資學士學位最易入

坦白講,而家有3322+12、13分,一定有自資學位收,以我玩左呢個遊戲兩年,我敢講,一定有!

洋蔥頭媽咪    發表於 19-7-25 23:43

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 19-7-25 20:52
你駛鬼咩!我最叻自資轉u nmtss,唔岩你架
見到張成績表如出死亡證..............
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

miriam 發表於 19-7-25 23:44
見到張成績表如出死亡證..............

係產房外等好消息,點知話生左隻狸貓出黎

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 19-7-26 00:16
係產房外等好消息,點知話生左隻狸貓出黎
係剷房外等畀人剷
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

IloveJJ 發表於 19-7-25 15:04
認同,如果要專,起碼都有兩科*先算專
前幾個月有家長group 提起中三選科問題, 雖然未到我, 但好奇上網睇下DSE, eg Bio 5 的sample paper,  雖說5相當於A-level 年代的"B" 左右, 其實都唔簡單.
至於 5* 更要達A level "A" 低少少, 係A 中的30%,  5** 更是要10%, 我覺得都幾高難度.
如果要2科5* 先可以叫有"專才潛質", 入到大學非神科讀個degree, 你個門檻都好高下

HaYi 發表於 19-7-26 09:16
前幾個月有家長group 提起中三選科問題, 雖然未到我, 但好奇上網睇下DSE, eg Bio 5 的sample paper,  雖說5 ...
DSE 要取*, 其實好難.

miriam 發表於 19-7-25 00:38
Best 5 有 26 分, 唔記得 M1 定 M2 拎 5**, 4C 入面兩科 5*, 一科 5, 中文 2, 知道中文 2 我呆左.

若果我 ...

兩科5* 同 一科 5** 既成績好誘人 我個女攞到咁嘅成績我真係發夢都會流晒口水

醒目開學勳章 王國長老

Chowying 發表於 19-7-26 15:21
兩科5* 同 一科 5** 既成績好誘人  我個女攞到咁嘅成績我真係發夢都會流晒口水
...
我個件拎到 332233 已經要還神, 最差情況係 331232, 咁就死得了

miriam 發表於 19-7-26 15:27
我個件拎到 332233 已經要還神, 最差情況係 331232, 咁就死得了

科數努力補補佢, 加上數做得多係有幫助! 加油!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題