用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2A校入大學人數
樓主: candyreeve
go

2A校入大學人數  

miriam 發表於 19-7-25 10:32
到我囡時你幫我做資料搜集
咁我係咪又要嚟排定隊?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-7-25 10:35
咁我係咪又要嚟排定隊?
擺低兩蚊跟機
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-7-25 10:40
擺低兩蚊跟機
依家兩蚊仲有得跟?

不過少咗好多機舖了, 想跟都未必咁易有得跟

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-7-25 10:44
依家兩蚊仲有得跟?

不過少咗好多機舖了, 想跟都未必咁易有得跟
荃灣一定有兩間~~

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

little_yolky 發表於 19-7-25 09:56

咁其實睇你讀乜科,如果理科,小朋友只有1X,即另一個 ...

好似道理一般都係咁講,但實際我見到嘅情況唔係咁, 甚至乎department有收過中英都唔合格嘅學生, 亦唔見得佢哋畢業真係會有好大困難,有啲人其實唔精於考試而一次考試分辨唔到咁多野的。

Chowying 發表於 19-7-25 11:19
好似道理一般都係咁講,但實際我見到嘅情況唔係咁, 甚至乎department有收過中英都唔合格嘅學生, 亦唔見 ...

咁真係無天理,我阿妹當年AL 2A2C,F咗科英文就入唔到,要第二年補考用combine cert至入得返。

little_yolky 發表於 19-7-25 11:27
咁真係無天理,我阿妹當年AL 2A2C,F咗科英文就入唔到,要第二年補考用combine cert至入得返。
...
佢當年想入咩科先?

非熱門科, 我知不少係中文或英文fail都有人入到

hkpapa852 發表於 19-7-25 11:32
佢當年想入咩科先?

非熱門科, 我知不少係中文或英文fail都有人入到

佢連宗教系都殺,當年一定要全科合格。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實依家咩科係比較易入? 即學位比較多

little_yolky 發表於 19-7-25 11:34
佢連宗教系都殺,當年一定要全科合格。

佢有冇親身上門求位? 直接去 果 2A 相關 大學 dept 叩門, 自有機會

little_yolky 發表於 19-7-25 11:27
...
AL 年代,識人肥英文, Poly Engineering Degree收,但year 1要考返合格,否則 ... ...

Chowying 發表於 19-7-25 11:41
佢有冇親身上門求位? 直接去 果 2A 相關 大學 dept 叩門, 自有機會

後門都走埋了!英文當年話試過收英文唔合格,唔知出咩問題,就唔俾再收。

ppmmbb 發表於 19-7-25 12:11
AL 年代,識人肥英文, Poly Engineering Degree收,但year 1要考返合格,否則 ... ...  ...

可能我阿妹係讀文科。

little_yolky 發表於 19-7-25 12:22
後門都走埋了!英文當年話試過收英文唔合格,唔知出咩問題,就唔俾再收。
...
好可惜,咁好成績,理科果邊其實好鬼唔想收埋 一大堆 普普通通既

妹妹頭 發表於 19-7-25 11:36
回覆 hkpapa852 的帖子

其實依家咩科係比較易入? 即學位比較多
非8大UGC, 又非SSSDP個D自資學士學位最易入

little_yolky 發表於 19-7-25 09:56

咁其實睇你讀乜科,如果理科,小朋友只有1X,即另一個 ...
我都識好多新的DSE入8大的(非神科, 有理, 商, 教育... 又真係冇咩純文科)朋友仔, 英文4, 中文3, 都唔會交不到大學功課的, 尤其是中文跟本唔會用到, 英文是4都夠用,  加上天下文章一大抄, 功課, 尤其是大學的, 大把範文同前人的project,  又不是要做文膽, 冇話冇5唔得的, 不過當然語言好, 出來做事都需要.   

little_yolky 發表於 19-7-25 12:26
可能我阿妹係讀文科。
英文唔合格又係較難睇, 不過如果佢文科讀中文或有關的真係冇咩關係啦,  相信是A-level 年代大學少D, 佢想入3大? 現在又有8大又有私立, 又有自資, 5或以上又有加權, 可能好不同.  
現在你女入左理想中學, 你估以你阿女幾年後的形勢, 會否已開始調整DSE 目標  同中三的選科?

HaYi 發表於 19-7-25 12:51
我都識好多新的DSE入8大的(非神科, 有理, 商, 教育... 又真係冇咩純文科)朋友仔, 英文4, 中文3, 都唔會交不 ...

理科唔駛寫字,商科靠把口,教育本來收生就唔高分!

HaYi 發表於 19-7-25 13:02
英文唔合格又係較難睇, 不過如果佢文科讀中文或有關的真係冇咩關係啦,  相信是A-level 年代大學少D, 佢想入 ...

唔係呀,我哋好目標為本,唔一定3大㗎,一間都唔收!佢中文A呀。當年無乜自資課程的。