用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2A校入大學人數
樓主: candyreeve
go

2A校入大學人數  

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-7-24 10:17
4+比例一般,5+就不行了
所以未到band 1囉,講真有啲band 1校3322+都係得7x%

IloveJJ 發表於 19-7-24 10:19
我就見名校secrets 有人話一直成績好好,到中六先發覺pg好低,結果真係!
...
如果間學校無講各科具體DSE成績,真係有可能啲學生一直以為自己成績好好,到中六時,老師做 predicted grade 時,先發覺自己原來咁渣。

IloveJJ 發表於 19-7-24 10:19
我就見名校secrets 有人話一直成績好好,到中六先發覺pg好低,結果真係!
...

其實我見朋友仔女 1A校PG會估低,加上小朋友稳定,選理科多,真成績會好過PG,但2A校比較飄忽,加上文科難估些

bobbob 發表於 19-7-24 10:27
所以未到band 1囉,講真有啲band 1校3322+都係得7x%

所以我咪話B2A囉。不過今年學童多,有同學B1尾都揀佢幾前,入咗!

王家爸爸 發表於 19-7-24 10:27
如果間學校無講各科具體DSE成績,真係有可能啲學生一直以為自己成績好好,到中六時,老師做 predicted grad ...

其實我自己中三選定科都要同别校朋友接搓下,才不淪為井底蛙

王家爸爸    發表於 19-7-24 10:37

HaYi 發表於 19-7-24 10:28
其實我見朋友仔女 1A校PG會估低,加上小朋友稳定,選理科多,真成績會好過PG,但2A校比較飄忽,加上文科難 ...

B1同B2學校就等如B1同B2學生!家姐成績好穩定,唔掂科體育就六年都唔掂,阿妹成績好飄忽,可以好高分,但下次又可以好低分

HaYi 發表於 19-7-24 10:35
其實我自己中三選定科都要同别校朋友接搓下,才不淪為井底蛙
小朋友升中時,資料透明度都係我揀學校既標準之一,咁啱我自行兩間都係中西區內透明度最高既(一間校網公佈,一間校內壁報板公佈),咁就唔駛到高中時要估估下。

little_yolky 發表於 19-7-24 10:35
B1同B2學校就等如B1同B2學生!家姐成績好穩定,唔掂科體育就六年都唔掂,阿妹成績好飄忽,可以好高分,但 ...
B1同B2學校就等如B1同B2學生,只係中游既情況下啱。

IloveJJ 發表於 19-7-24 09:57
咁其實係咪達3322就入到大學呢?如果唔係,咁睇3322點知自己要點先入到大學呢?
...

考生在中學文憑試(DSE)的中國語文、英國語文科達到第3級,以及數學和通識教育達到第2級的成績(簡稱 「3322」),便符合資格,可申請修讀大學教育資助委員會"資助"的大學和院校的4年制學士學位課程。 即係其它自資degree, asso etc 都可以不達3322。 我冇理解錯吧? 所以樓主個入U rate , 真係好可能計所有, 包括space, speed..  尤其科大得1人, HKU 有好多人, 有點奇, 是否科大得資助學位, 冇space, speed 呢D所以冇得發水呢?  

不過我查網上, 現在好多學院課程行any best 5,不是4C+best或4C十2 best,3322好似冇剛出台時要命,加上英文加權,星星加權,似乎偏向英文好的理科優材(理科比文科感覺較實在把握到可得星星)

hkpapa852 發表於 19-7-24 08:41
估計係該校符合3322人數既一半多D
又可以咁睇,全港考獲大學學位入學資格既比例係36.8%,即係B2B平均應該係36.8%,所以我覺得5成做B2A既最低指標,6成做B1C既最低指標應該合理。

HaYi 發表於 19-7-24 10:49
考生在中學文憑試(DSE)的中國語文、英國語文科達到第3級,以及數學和通識教育達到第2級的成績(簡稱 「3 ...
點解你會覺得理科優材著數啲,四個主科裡面,三科係文,一科係理,而嗰科理只需要2就得。

little_yolky 發表於 19-7-24 10:35
B1同B2學校就等如B1同B2學生!家姐成績好穩定,唔掂科體育就六年都唔掂,阿妹成績好飄忽,可以好高分,但 ...

中英DSE考試剩speaking 都考起,朋友女說佢個組真有人一言都冇机會發,所以科目如中英真有机会俾外力影響

HaYi 發表於 19-7-24 11:05
中英DSE考試剩speaking 都考起,朋友女說佢個組真有人一言都冇机會發,所以科目如中英真有机会俾外力影響
...
遇著豬隊友?

王家爸爸 發表於 19-7-24 11:00
點解你會覺得理科優材著數啲,四個主科裡面,三科係文,一科係理,而嗰科理只需要2就得。 ...

"理"指選修科,

中英文是要正常,朋友英文4,ilets取7(一般英國大学收6.5to7, 我個P. 6都考到(cambridge 折返約ilets5),所以都大概bench mark 到dse 4 係咩程度,中文就難Benchmark,LS 我會選英,、估同英文程度有關。希望L s早日脱離core,又多学校Best5 any,那3322 名存實亡之下理科人应該會着數D(其實公開試一向是,看狀元選科)

IloveJJ 發表於 19-7-24 09:57
咁其實係咪達3322就入到大學呢?如果唔係,咁睇3322點知自己要點先入到大學呢?
...
如果目係UGC degree, 淨係得3322+2係無可能

但如果睇番SSSDP同OUHK既JUPAS位, 係又可能

另外, 仲要睇番各院校自資學士課程既收生要求

當然, 有院校有科目收只需3322既學生, 唔代表學生想讀

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HaYi 發表於 19-7-24 10:49
考生在中學文憑試(DSE)的中國語文、英國語文科達到第3級,以及數學和通識教育達到第2級的成績(簡稱 「3 ...
唔只UGC degree, 所有自資課程規定需要遵照3322既條件去收生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

用電腦怎加相片?

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-7-24 16:11
我估嗰個 case係較差既學校,因為佢話响學校成績一向好前列,啲留言都係話佢學校太淺
...
邊間學校?