用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2A校入大學人數
樓主: candyreeve
go

2A校入大學人數   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-7-22 23:33
如果真係B2A中學,普遍3322率都係60%唔夠,邊有咁多人升到去讀Degree?

會唔會咁低?我阿女間聯繫B2A連續四年過70%了,今年都73.X%。

gracelam 發表於 19-7-23 22:18
不是band 1一段時間了
我仲停留你30多年前

醒目開學勳章 王國長老

所謂degree,好多演繹方式,學樓上話齋太空學院、速度學院、海外、自資......
但個人覺得,degree點砌都好;HD Asso數字(比例)係無得呃,接近50%學生入讀HD Asso,坦白講連2A都無

little_yolky 發表於 19-7-23 22:28
會唔會咁低?我阿女間聯繫B2A連續四年過70%了,今年都73.X%。
我只能夠話,令千金學校間聯繫中學,補低做得太好。
你去睇下陳喇,何官,聖類斯,胡忠,顯理呢D所謂B2A中學,有幾何個3322率可以登6?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-24 08:14
我只能夠話,令千金學校間聯繫中學,補低做得太好。
你去睇下陳喇,何官,聖類斯,胡忠,顯理呢D所謂B2A中 ...

所以,我成日以為果D唔係B2A,因為我用聯中做基準。

little_yolky 發表於 19-7-24 08:18
所以,我成日以為果D唔係B2A,因為我用聯中做基準。
妳用聯中既3322率做標準,應該好多B1學校都變B2A
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 19-7-23 19:33
咁你認為一間2A 學校,有幾多真大學生呢?

估計係該校符合3322人數既一半多D

IloveJJ 發表於 19-7-23 19:53
咁你認為一間2A 學校,有幾多真大學生呢?

個人認為,B2a中學要做嘅了解功課比B1中學更要多。因為要入到一所有質素嘅B2a中學可當B1c中學睇,資料收集唔少得。唔知你有無留意,自己居住嘅區內總有好多人談論B2a中學,有時仲比B1中學更要多。此時就可以了解到邊個邊個孩子响邊間B2a中學讀書,學校名次幾多幾多,今年升咗去邊間大學讀咩學位課程,就連有幾多人入咗大學都有機會問到。如果可以同那些應屆畢業生又係入到大學嘅傾,D料就更堅。一般都不會吝惜肯講。

IloveJJ 發表於 19-7-24 10:02
咁响學校入面,點估算自己入唔入到大學?要到中六先估到?

睇下間校pG準不準

醒目開學勳章

通常高中每次考試會有predicted score,用嚟同近年大學各科收生比較下,睇下到唔到中位數

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-7-23 22:28
所以唔可以只睇3322,要睇埋4+比例

bobbob 發表於 19-7-24 10:14
所以唔可以只睇3322,要睇埋4+比例

4+比例一般,5+就不行了

間間學校既情況唔同,所以家長可以用既做法都唔同。我仔學校喺學校網站公佈哂所有DSE成績資料,我只需要從中四開始,將小朋友每科既排名,同學校每科既DSE成績對照,就可以中四、中五用校內成績自己做 predicted grade。

IloveJJ 發表於 19-7-24 09:59
我哋嗰區都無乜B2A學校,得一間喳,通常B1尾至B2既學生入到都好開心

是的。我區有質素嘅B2a中學亦十分少,但這些中學DSE表現有B1c級數就更是競爭大。所以,我比較鼓勵小孩子响小學點都要捱到上去B1c成績,到時才可以以有得揀嘅姿態揀B1中學吖!還是揀B2a中學,想點揀就以孩子的個性為本選擇。但,如果只有B2a或b或c成績嘅就只可以搏大抽獎抽入有質素嘅B2a中學,這就不及前者策略好。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-7-24 10:19
係咪中六先有?咁咪太遲?
我識嗰啲通常中4開始有,當然唔會太準,但起碼知公開試嘅準則
‹ 上一主題|下一主題