用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。
樓主: hy2910
go

我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。  

lm251099 發表於 19-7-22 11:21
無記錯呢科係計4C2X, 咁佢嘅38分應以此式計出。
即係你根本唔知人地點計38分, 同埋係咪真係有38分

HKU 一向係計 Best 5或Best 6
CUHK 先係計4C+2X, 部份科目計Best 5/Best 6

基本資料要攪清楚

早幾年有人同我講37分入唔到港大Pharmacy, 我當時覺得無可能..... 跟住講講吓, 聽到話有科得4, 仲要有考M2, 咁即係佢所謂既37分, 係全部科目合計, 唔係Best 6. 咁入唔到Pharmacy係正常

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 19-7-21 11:25
邊有公平㗎,最大問題反而係DSE既中文科,點解中文要3,數學只係2,上到大學,用數學既機會一定多過用中文 ...

王家爸爸 發表於 19-7-22 11:30
4C+2X(Chem 加 Bio),全部攞**,中文3咗? 如果係咁,入咗可能可以做學霸。 ...
如果學生計4C+2X而想入HKU, 明顯有問題

因為4C+2X係CUHK既要求

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lm251099 發表於 19-7-22 11:07
我見識少,請問CE 那一個年份出了幾拾個狀元。
末代會考有17個10A狀元,已經係我知道既最多,我都想知道邊年有更多。

hkpapa852 發表於 19-7-22 11:32
即係你根本唔知人地點計38分, 同埋係咪真係有38分

HKU 一向係計 Best 5或Best 6

其實你知吾知我講緊邊科?我一早已講左吾係 MBBS 了。

HKU Programme Requirements:

hkpapa852 發表於 19-7-22 11:34
如果學生計4C+2X而想入HKU, 明顯有問題

因為4C+2X係CUHK既要求
係喎,HKU好似商科、法學同少部系計 4C+2X,醫好似係計 Best 6。

王家爸爸 發表於 19-7-22 11:30
4C+2X(Chem 加 Bio),全部攞**,中文3咗? 如果係咁,入咗可能可以做學霸。 ...

但係,收得理科應該讀買M1/M2,會唔會佢計埋M1/M2先係38?

little_yolky 發表於 19-7-22 11:46
但係,收得理科應該讀買M1/M2,會唔會佢計埋M1/M2先係38?
讀M1/M2,對讀港大醫科無著數,如果無記錯,佢哋係計(M0 + 0.5 x M1/2)÷ 1.5。

hkpapa852 發表於 19-7-22 09:47
38分組合係點先?
港大醫科收少咗JUPAS,主要係面子問題,其實亦係DSE學生能力問題。

響香港做E生做到隻狗咁呀,咁辛苦,點有咁多人有咁大志向服務人群咩。既然自己夠分,唔一定要咁辛苦既。

little_yolky 發表於 19-7-22 11:55
響香港做E生做到隻狗咁呀,咁辛苦,點有咁多人有咁大志向服務人群咩。既然自己夠分,唔一定要咁辛苦既。
...

牙醫

王家爸爸 發表於 19-7-22 11:50
讀M1/M2,對讀港大醫科無著數,如果無記錯,佢哋係計(M0 + 0.5 x M1/2)÷ 1.5。 ...

所以,我咪話可能對方個38分唔係用收生標準計囉,又無睇到佢張cert。

lm251099 發表於 19-7-22 11:56
牙醫

係呀。舊年見到EK有位阿媽小朋友好勁,牙醫係waiting,不過E收咗佢,阿媽仲問牙E仲有無機。大家唔明,原來阿媽話讀牙E無咁辛苦

2019年全港考IB學生有2284名, 出咗34位狀元 (資料來源:香港01) .

呢d數據已反應出, IB取高分容易過DSE好多.

hy2910 發表於 19-7-21 10:44
2018年, 有一A同學,原本够分可升讀大學,因IB生搶了學位,被迫去臺灣升讀大學。可憐!受害人傷心欲絶,痛 ...

.......

王家爸爸 發表於 19-7-22 10:50
轉投關唔關阿塞李事?

用家分享:

https://www.inmediahk.net/node/1035990

有FB page for adding

hy2910 發表於 19-7-20 19:20
院校應公佈收IB成績分數,IB生入大學不應由立税人支付學費。港人港地,港校港生。冇理由大部份神科,有錢途 ...

咩叫 "IB唔會窮,俾D良心,點解要香港立税人養你?"?
[size=15.3333px]如果真係好似你咁講... 讀 IB 既家庭收入一般人好既話.. 佢地交既稅都比一般人多....
[size=15.3333px]佢地都係香港立稅人wor....
[size=15.3333px]你呢句係咩邏輯?

超人baby    發表於 19-7-26 23:45

tyyho1 發表於 19-7-22 16:21
咩叫 "讀IB唔會窮,俾D良心,點解要香港立税人養你?"?
如果真係好似你咁講... 讀 IB 既家庭收入一般人好 ...
嘩,睇咗咁多個回應,最中都係你啦!!!
嗰啲唔喺香港沒有交稅的只係拿政府福利嘅,問吓自己點解要仇富。可能有機會你小朋友長大,有機會富起來時,你的子孫都被人仇富下。

香港點解多咗咁多紅衛兵??

tyyho1 發表於 19-7-22 16:21
咩叫 "讀IB唔會窮,俾D良心,點解要香港立税人養你?"?
如果真係好似你咁講... 讀 IB 既家庭收入一般人好 ...
你有冇睇我篇文?文章精髓你get唔到?
考IB OK, 唔好在本地大學(優質學位,搶位) 否則,系走捷徑,搶基層學位。

搶學位,請自費,仲要政府資助你。

走捷徑,霸學位,仲要大聲够惡。可憐DSE考生,冇平臺,冇得出聲。

當年,我同班有成績差過我,但家中有錢過了外國,大個成就好過我。
但當年我同班有個單親拿綜緩,佢靠努力拿10A,拿獎學金入中大,之後好似再拿獎學金到Stanford讀master。
上面代接D咩?

hy2910 發表於 19-7-22 17:29
你有冇睇我篇文?文章精髓你get唔到?
考IB OK, 唔好在本地大學(優質學位,搶位) 否則,系走捷徑,搶基層學 ...

當然有睇你篇文啦...
問題係你邏輯有問題嘛...
你咁講等於話有經濟能力既人唔應該去公立醫院.. 要留返醫療資源比基層..
呢個係咩道理?