用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。
樓主: hy2910
go

我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。   [複製鏈接]

唔計國際學校,直資中學若取消IB, 學生一樣會取得好成績,以前會考一屆有幾十個狀元,依家只係將部分成績好既學生分流去讀IB, 見人地好似好容易讀神科就眼紅,真係無藥醫

利申,小女不會選擇IB, 只會向DSE進發

Danielhk 發表於 19-7-21 16:50
可憐之人,必有可恨之處。
其實比較簡單的就是I B設比例或人數限制。這樣不會造成分化太嚴重。

如果係醫學院計,港大有set,中大無set,不過好衰唔衰港大收唔夠成績好既DSE生而已。學童高返,就應該夠了。

conniewktang 發表於 19-7-21 11:06
雙非點計?但獎學金攞曬!
雙非就唔算係外地生, 攞唔到專為外地而設的獎學金.

其實你有無雙非入讀本地大學的數據 ? 無就唔好吹水.

689時已經為雙非設限, 依家已經無乜雙非讀幼稚園.

雙非問題不是政府制造出來, 是民主派施法覆核, 覆核出雙非可以享有本地人的福利.

little_yolky 發表於 19-7-21 18:29
如果係醫學院計,港大有set,中大無set,不過好衰唔衰港大收唔夠成績好既DSE生而已。學童高返,就應該夠了 ...

同意,可能要等多幾年

除國際學校,其它直資讀IB的成绩都好好去選IB,只係佢地選擇另一條路而已,所以DSE沒咗一部份勁學生去考

無論哪一種考試成績優異,都是考生自身努力,家長學校用心培養的結果,這個世界本也沒有百分之百的所謂公平,與其怨天尤人,仇這仇那,不如多看看別人的付出,多從自身找找原因,多給孩子傳遞點正面能量。

poonseelai 發表於 19-7-21 19:11
同意,可能要等多幾年

不過我反而擔心,5 5* 5**既日校生比率低咗,會唔會有可能係有D自修生攞咗個比率?因為我行街時見有D補習老師會去考相關科目,將成績做宣傳。佢地教該科,所以一定比大部分學生好。

lm251099 發表於 19-7-21 12:14
你要明白一點,雖然係人少了,但高分嘅學生志向都是行醫。所以報MBBS 嘅人吾會因此而少了。 ...
38分組合係點先?
港大醫科收少咗JUPAS,主要係面子問題,其實亦係DSE學生能力問題。

點解咁多叻人轉投中大GPS?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-22 09:47
38分組合係點先?
港大醫科收少咗JUPAS,主要係面子問題,其實亦係DSE學生能力問題。

回顧:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&action=printable&tid=3694701

P. S. 華維用熟左,真係好正。

回覆樓主:

.......

回覆 nkd 的帖子

同意,歧視雙非同歧視當年 他們的父輩或祖輩從大陸游水過來上陸即成為香港居民 一個道理。

Soundervolt 發表於 19-7-22 10:33
.......

今次dse狀元咪醒攞,用腳來行動投票,好似大部份入中大醫科。

我撐班年青人家,嗰三個Ls仔係答得好喎! 方向正確,含蓄得嚟,又大方得體。

38分組合係點先?
轉投關唔關阿塞李事?

王家爸爸 發表於 19-7-22 10:50
轉投關唔關阿塞李事?
GPS定位比Medic高, 自然又可以吸引多D叻學生; 沙皇既出現, 亦會有少少影響, 但唔會太多

少咗叻人選某科, 符合目標資格既人數自然又會少咗. 加上近年又少咗人考DSE, 為咗令收生分數唔好下降咁難睇, 自然要係減少呢方面既收生人數.

有冇見過IBDP同GCE-AL收生分數 (中位數, 下限等) 資料會年年好似JUPAS咁公佈?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

38分組合係點先?

按佢地公佈嘅標準,一定可以收足咁多生。
38分組合係點---吾知,只是dse 放榜後啊女係媒體上見佢已話自己讀某某科。可能果科大部分IB co take 左offer所以失了預算,舊年jupas 收生應只有三,四成。

HABB 發表於 19-7-21 17:01
唔計國際學校,直資中學若取消IB, 學生一樣會取得好成績,以前會考一屆有幾十個狀元,依家只係將部分成績好 ...

我見識少,請問CE 那一個年份出了幾拾個狀元。

lm251099 發表於 19-7-22 11:04
按佢地公佈嘅標準,一定可以收足咁多生。
38分組合係點---吾知,只是dse 放榜後啊女係媒體上見佢已話自己 ...
38分組合不同, 對入U是有絕對影響.

而且, 呢38分, 係Best 6計38分, 4C+2X計38分, 定係7科加埋先有38分?

差別好大

仲有, Chem攞咩Grade? 有冇讀Bio?

全部有影響

hkpapa852 發表於 19-7-22 11:16
38分組合不同, 對入U是有絕對影響.

而且, 呢38分, 係Best 6計38分, 4C+2X計38分, 定係7科加埋先有38分?

無記錯呢科係計4C2X, 咁佢嘅38分應以此式計出。

lm251099 發表於 19-7-22 11:21
無記錯呢科係計4C2X, 咁佢嘅38分應以此式計出。
4C+2X(Chem 加 Bio),全部攞**,中文3咗? 如果係咁,入咗可能可以做學霸。
‹ 上一主題|下一主題