用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。
樓主: hy2910
go

我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。   [複製鏈接]

2018, 有一A同學,原本够分可升讀大學,因IB生搶了學位,被迫去臺灣升讀大學。可憐!受害人傷心欲絶,痛不欲生。

另有B同學,心儀某建築系,最終被IBC同學搶去學位,(B,C 曾同校,C能力遠遜B同學),最终B同學去了英國讀建築,但家境不太好,最终quit(.未畢業)可悲!

hy2910 發表於 19-7-20 19:20
院校應公佈收IB成績分數,IB生入大學不應由立税人支付學費。港人港地,港校港生。冇理由大部份神科,有錢途 ...

除左教育局,應該也要向立法會議員投訴

李大人 發表於 19-7-21 10:48
有無香港考生,咁樣考?由細讀國際學校,同外國人玩開,選擇英文為母語,係有可能 ...
"有無香港考生,咁樣考" - you mean Eng A - yes, many HK IB students take Eng A, including students in DSS

hy2910 發表於 19-7-21 10:44
2018年, 有一A同學,原本够分可升讀大學,因IB生搶了學位,被迫去臺灣升讀大學。可憐!受害人傷心欲絶,痛 ...

其實仲有好多大陸學生在各大學也搶了不少學位,拿不少獎學金添,一樣影響本地DSE學生入讀大學機會!

siden 發表於 19-7-20 20:33
呢個世界原本就從來冇公平可言

唔係我消極

依家係有上限,不過係學院計,所以那些熱門科就會收很多NJ 生,而不受歡迎嘅科就無NJ去報,如果依每科計上限就吾會有呢啲情況。但當權者可能有呢啲利益,又有誰會願意去做呢。

回覆 conniewktang 的帖子

本地生和非本地生兩條隊,大陸學生搶唔到香港人的位喎!大家收費都唔到

conniewktang 發表於 19-7-21 10:54
其實仲有好多大陸學生在各大學也搶了不少學位,拿不少獎學金添,一樣影響本地DSE學生入讀大學機會!
...
this is not correct.  Mainland Chinese students are non jupas non local, NOT included in the 15,000 government subsidised university places.

pccw2017    發表於 19-7-21 18:34

poonseelai 發表於 19-7-21 11:01
this is not correct.  Mainland Chinese students are non jupas non local, NOT included in the 15,000  ...

雙非點計?但獎學金攞曬!

conniewktang 發表於 19-7-21 11:06
雙非點計?但獎學金攞曬!

双非有香港身份証考dse計入聯招,双非考高考計入非聯招,你講那種?

hy2910 發表於 19-7-21 10:44
2018年, 有一A同學,原本够分可升讀大學,因IB生搶了學位,被迫去臺灣升讀大學。可憐!受害人傷心欲絶,痛 ...

其實怎知個位比咗邊個?

lm251099 發表於 19-7-21 10:59
依家係有上限,不過係學院計,所以那些熱門科就會收很多NJ 生,而不受歡迎嘅科就無NJ去報,如果依每科計上 ...

不如問下學院怎收生,港大医去年收唔夠dse, 收低D分又網民話收低分D会医死人,如果不收non jupas, 學生那裏来?

yovin 發表於 19-7-21 09:45

你憎人富貴,咁貧窮嘅基層又點睇?
憎人富貴厭人貧,係部分中國人既核心價值,好難改變。

pccw2017 發表於 19-7-21 10:47
除左教育局,應該也要向立法會議員投訴
講得啱,如果唔滿意,向立法會議員投訴,好過係呢度講。

poonseelai 發表於 19-7-21 11:14
不如問下學院怎收生,港大医去年收唔夠dse, 收低D分又網民話收低分D会医死人,如果不收non jupas, 學生那 ...

我無睇過MBBS啲資料, 但無記錯舊年佢收嘅分數係高過佢地之前公佈要達到嘅分數,再看看今年如何?

hy2910 發表於 19-7-20 19:20
院校應公佈收IB成績分數,IB生入大學不應由立税人支付學費。港人港地,港校港生。冇理由大部份神科,有錢途 ...
邊有公平㗎,最大問題反而係DSE既中文科,點解中文要3,數學只係2,上到大學,用數學既機會一定多過用中文。九成課程係用英文教,基本上可以唔駛點識中文。制度係咁,只能接受。

GIPW    發表於 19-7-24 11:45
pccw2017    發表於 19-7-21 19:05

lm251099 發表於 19-7-21 11:23
我無睇過MBBS啲資料, 但無記錯舊年佢收嘅分數係高過佢地之前公佈要達到嘅分數,再看看今年如何?
...

今年港大話会公布聯招/非聯招比例,但這幾年出生人口下降中,考dse人數又下跌,如何收75%又要收高分

王家爸爸 發表於 19-7-21 11:25
邊有公平㗎,最大問題反而係DSE既中文科,點解中文要3,數學只係2,上到大學,用數學既機會一定多過用中文 ...

其實這問題不大,這只是一個U統一嘅門檻,係分科上嘅門檻各有自己嘅要求。我反而想知MBBS 收咁高分,但個門檻就寫到咁低,真係不切實際。

poonseelai 發表於 19-7-21 11:31
今年港大話会公布聯招/非聯招比例,但這幾年出生人口下降中,考dse人數又下跌,如何收75%又要收高分
...

你睇完DSE 嘅分數分布再講呢句啦!

poonseelai 發表於 19-7-21 11:09
双非有香港身份証考dse計入聯招,双非考高考計入非聯招,你講那種?

Both.
‹ 上一主題|下一主題