用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。
樓主: hy2910
go

我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。   [複製鏈接]

其實有好多 IB 生,由始至終的目標並非香港的大學學位。
講真,香港大學學位就得咁多,如果唔係有一批,家庭有經濟能力的孩子,去咗外國,相信入大學的競爭更激烈。
得罪講,入香港的大學,除了幾個神科如醫科法律等,其他的科也不是要求好高。我朋友女兒,DSE 中文得 3 分,也入了 HKU psychology。
日日仇,不如自己認自己未夠實力。
多謝一大批 IB 生和 DSE 成績好的學生,去咗外國。否則,好多人相信冇機會入大學。
話時話,而家香港人,日日鬧自己的大學生,又話叫顧主唔好請本地大學生,都唔知甚麼心態。
唔在香港讀就算。

ratafan 發表於 20-2-23 22:17
咁唔通有錢人唔可以坐地鐵,搭的士要俾貴啲?什麼logic?!
真奇怪。

田少都喜歡坐叮叮去上環,信和黄生都比人影過些地鐵去尖沙咀

簽名被屏蔽

回覆樓主:

越仇富就越不能成富,心態要變,睇多D書,上多d網(學習)很多人發達同幾多讀書根本無關系

Cara2006 發表於 20-2-25 12:09
其實有好多 IB 生,由始至終的目標並非香港的大學學位。
講真,香港大學學位就得咁多,如果唔係有一批,家 ...

中肯
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

今年IB 直頭唔使考兼誕生很多狀元,而且多數被迫留港讀大學
‹ 上一主題|下一主題