用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。
樓主: hy2910
go

我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。  

cclee0129 發表於 19-8-2 17:58
其實任何考試(不論IB DSE)都會有擅長的學生, 不公平的地方應該是在於並不是每一個學生都可以選擇自己的考 ...
由頭看到最尾一個回覆,終於看到一個合理的見解👍🏻👍🏻

父母自己努力爭到去上游lo,門當戶對就係咁解。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 jli008 的帖子

世界根本無公平是常識,咁都可以討論223个帖,真神奇。終於在尾二的帖子見到正常人類。Hi...
Ps 當中九成帖無看,當中應該還有人類存在。

topic 就 "我" 和 "仇" 這兩個字。
人上有人,富有人家多的是。
仇富心,只會令人跌入深淵。
做人睇餸食飯,在有限資源,發揮到最好。

醒目開學勳章 貢獻勳章

收生從來唔係講公平,係講適合、各下申請表夠唔夠吸引

我近半年了解多咗英美大學收生,其實間間要求唔同,有d甚至唔太重視成績,部份頂尖學府更將獎學金/部份學額預留窮學生或第三世界學生,就算想收你,都仲要睇quota (唔同國籍有限額,玩國際化), 又或者將HK人IB 成績減幾分,你係HK人就細d機會入讀,咁公平嘛?
HK政府資助 非本地學生讀大學,公平嘛?

就好似小一入學制度咁,我有我接受玩法,努力自己諗計,你有你鬧

幻想:如果有人自修IAL入3大,仲offer埋獎學金,任揀一間,會被人鬧話唔公平嘛?
其實,有無了解過IB點解要收貴學費?本義 同DSE有咩唔同,教出嚟嘅學生有乜分別?收呢d精英對HK有乜好處?

annie40    發表於 19-12-21 08:47
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

再講,我作為中產,年年乖乖交稅,無錢俾IB學費,不滿現時本地教育,但如果有人同我講,我死慳死抵俾細路讀IB係要被歧視嘅,交咁多錢稅,反而孩子得唔到最基本嘅教育福利 (if 已經無享受12年免費教育),我會覺得呢d先叫唔公平!
我上一代都無讀書、窮,我都係自己努力改變生活
一個人要有好生活,唔一定要讀神科,讀水泡科都可以變專業人士!個大學學位唔係學習嘅終點...
恐龍家

回覆樓主:

單講讀IB,就算富?咁都仇,真係一街仇人了。

......

我細路讀國際學校,讀ib ,一路中小学都冇攞政府嘅資助 。而我同我老公夾埋一年交40萬税, 唔通連入大學嘅交返本地學费嘅權利 都要剝奪我哋? 大學都會考慮自己利益,常理並唔會收一啲成績差嘅學生入勁嘅学系。 dse同ib 係唔同嘅嘢 但可以並存 亦都唔需要 互相排斥.
樓主,有錢並非原罪, 有錢嘅人自己都有付出㗎, 唔好成日講到人哋欠咗你咁啦

捷徑?捷徑都要讀架,學生一樣要付出。用香港嗰套制度,IB唔係個個讀得到。

不用分化及仇視吧

Ib 唔係個個學生話讀就可以讀

我不仇,我不富,也不仇富,不是人人可以入讀IB,但資質一定不是首要入讀IB的條件吧
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

回覆 hy2910 的帖子

即使能夠入好科,順利畢業有張cert,都唔代表前途無量,一個武肺殺埋黎,有幾多人仲可以平步清雲?呢個世界係唔公平,不過有料嘅人永遠有方法塑造世界,令世界嘅天坪向自己傾斜。

簽名被屏蔽

20120808 發表於 20-1-12 12:48
我不仇,我不富,也不仇富,不是人人可以入讀IB,但資質一定不是首要入讀IB的條件吧
  ...

所有必要的條件,排在第一,就可以叫做首要條件。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

咁唔通有錢人唔可以坐地鐵,搭的士要俾貴啲?什麼logic?!
真奇怪。

回覆樓主:

樓主,睇開啲,一架車可以三百萬,三萬蚊都有,但開的人也在呼吸地球的空氣,唔通坐三百萬車要俾錢才呼吸?有人一年賺一百萬自我感覺良好,但有人一年交一百萬稅....
有錢不是罪,你要孩子明白這一點,見到別人比他有錢千萬別大驚小怪,否則他們將來會到處碰壁

香港是國際城市,要保持競爭力,必吸納各地人才,令學校多元化,國際化,不能只接收本地生,否則只會停滯不前。況且有能力送仔女去國際學校的家長也納不少稅,老實説他們才是庫房收入來源,為什麼你認為香港納稅人養他們?!笑話!