用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。
樓主: hy2910
go

我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。   [複製鏈接]

joyce76123 發表於 19-7-23 13:13
你有錢當然可以入公立醫院,但你有錢去公立醫院話你睇開私院一向唔曬排好長隊伍,要優先比個位你就唔好啦 ...

所以你覺得讀 IB 既人要求政府優先比位佢?

PeterWong2012 發表於 19-7-23 21:28
何喜華能夠逼班律師黨發起黑衣遊行?

法律界首次黑衣遊行係因為反對人大就吳嘉玲案釋法, 此案關乎單非問題。莊豐源案關乎雙非問題, 人大無釋法, 法律界亦無黑衣遊行。

單雙非問題係基本法立法問題, 基本法寫明單雙非有香港居留權。

PeterWong2012 發表於 19-7-23 21:28
何喜華能夠逼班律師黨發起黑衣遊行?

Please do some basic fact check.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cow 發表於 19-7-23 22:45
法律界首次黑衣遊行係因為反對人大就吳嘉玲案釋法, 此案關乎單非問題。莊豐源案關乎雙非問題, 人大無釋法, ...

Thanks Cow.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Jupas 其實彈性大啲, 可以maximize  your  benefit最大限度地提高您的利益, 因為派左成績之後轉排位 , 你可以睇住上一年收生嘅成績排A1, A2, A3

A1可以博 , A2博小小,  A3放上年收生 low quartile分數, 好多人係咁跟DSE成績排位成功入到 Band A 選科 ; Jupas 夠分一定要收你

Non-Jupas你每間U獨立入 application form, 填3 個選科 Priority 1, 2,&3. 每間U 可以比一個 Conditional Offer 你 , 通常

Priority 1選科比咗 Conditional Offer (CO), Priority 2 & 3 唔比,
Priority 1唔比 CO, Priority 2才考慮,
Priority 1&2 唔比 CO, Priority 3才考慮

好處:
如果你報10 間 U 可以有 10個 CO , 如果間間 U 都俾 CO 你

唔好處 :
係你meet唔到CO 就 無學位畀你, 你冇得轉個排位,
出咗成績之後,  但係你meet唔到 CO, 你再問Priority 2 同3都唔會俾offer你 .

試過有人

HKU
Priority 1放牙醫 ,
Priority 2放Law,
Priority 3放 BBA,

中大
Priority 1放 Law,
Priority 2放BBA,
Priority 3放 Econ

結果meet唔到港大牙醫CO, 去咗中大讀 Law,

本來佢嘅成績應該入到港大Law,  佢同班啲同學, 考得差過佢都入到香港 Law,  

呢個就係 non jupas最致命最大嘅唔好處, 你冇得睇住自己嘅成績轉科轉排位

你冇得睇住自己嘅成績轉科轉排位

bbtung 發表於 19-7-24 15:01
Jupas 其實彈性大啲, 可以maximize  your  benefit最大限度地提高您的利益, 因為派左成績之後轉排位 , 你可 ...

今年女兒申請港大同中大的 NJ,港大中大比哂 CO。 在成績出咗之後港大才叫呀女揀 Priority.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-7-24 19:42
今年女兒申請港大同中大的 NJ,港大中大比哂 CO。 在成績出咗之後港大才叫呀女揀 Priority.
...
請問報那些科 ? 是神科 ( 醫科, 牙科 及 法律) 嗎 ?

PeterWong2012 發表於 19-7-24 21:15
機智!幫子女報讀IB 走NJ 呢個途徑去入讀本地大學!

並不是機智,沒有安排,根本我從來冇諗過女兒會讀香港的大學。女兒來年亦不在香港升學,有CO, exceed CO,有少量獎學金也無 take。所以毫無機智可言。

信不信由你,女兒選IB真正係為咗找一個合適女兒的課程。 合適的課程,合適的學校,我相信小朋友就會發揮得好。

bbtung 發表於 19-7-24 21:41
請問報那些科 ? 是神科 ( 醫科, 牙科 及 法律) 嗎 ?

女兒兩三年前已經鎖定法律,我估計就算牛劍哈耶收佢讀其他科目,佢都唔會讀。

shadeslayer 發表於 19-7-24 22:23

並不是機智,沒有安排,根本我從來冇諗過女兒會讀香港 ...

我同你差不多,選ib因認同它的理念。十多年前孩子仍是幼稚園,有機会聽過ibo介紹ib課程,吸引我,加上孩子会在dse推出頭十年考,对新制度無信心,就一直選ib school。當時香港只有幾間ib school, 無乜人講。但自從直資引入ib, 又年年出滿分,開始多人話係捷徑,香港各大學一直都有收英國回港A level 和香港ib 生,以前ib唔出名,無乜人理,現成箭靶,幾無奈。不過,一直無人会嘈A level

bbtung 發表於 19-7-24 15:01
Jupas 其實彈性大啲, 可以maximize  your  benefit最大限度地提高您的利益, 因為派左成績之後轉排位 , 你可 ...
其實如只想留港升學, DSE既好處係較多:

1. 以DSE成績, 可透過JUPAS參加SSSDP(指定專業界別學士學位課程)
2. 以DSE成績, 就算最後只係就讀自資學士/副學士課程, 都可以申請NMTSS(免入息審查資助計劃)得到學費減免

另外, 以DSE成績, 每年可參與國內免試升學計劃, DSE成績達標既學生可直升讀國內著名學院如清華, 北大等, 甚至係幾年都可免學費

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-25 09:21
其實如只想留港升學, DSE既好處係較多:

1. 以DSE成績, 可透過JUPAS參加SSSDP(指定專業界別學士學位課程)

加多一項,dse出了成績可改大學選科,non jupas 未能符合conditional offer 條件就完了

hkpapa852 發表於 19-7-23 09:27
如果讀完IBDP, 攞唔夠分入到家長心目中既神科, 只夠分入到D不太神既科目, 唔知家長又係咪接受到呢?

入讀所 ...

接受到,我欣賞個課程設計,而不是個考試成績!

NSS 對 IB
DSE 對 IBDP

前者才是精髓,可惜絕大多數人只睇后者。

不少後生家長不知道,NSS原本是借鑑 IB,可惜種種原因之下,不能跟足,變成四不像。

planetearth 發表於 19-7-23 09:57
//數據證明IB容易取高分過DSE//
"容易取高分"是否代表“容易讀”?“容易讀”是代表能力/學問較遜?
還是學 ...

我會再細分是考試叻,抑或求知識叻的分別!

ANChan59 發表於 19-7-25 10:21
接受到,我欣賞個課程設計,而不是個考試成績!

NSS 對 IB
NSS呢個4不像, 另一個奇特既地方係, 既然係3年課程, 點解第一年只開始4主科?
得2年去讀選修科, 其實係玩死學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yovin 發表於 19-7-22 10:42
今次dse狀元咪醒攞,用腳來行動投票,好似大部份入中大醫科。

我撐班年青人家,嗰三個Ls仔係答得好喎!  ...

其實喺爭取尖子學生上面,中大醫學院亦比港大進取。

ABC-DAD 發表於 19-7-23 13:58
NonJuper 出成績比DSE 遲喎,AL 重遲,留位費用亦係一個限制嚟,同UCAS 嘅情況好唔同,嗰邊畀嘅CO 大多數低 ...

NJ 一向是按申請學歷安排,最早知是已經有學歷的申請人,然後是不同學歷放榜日期所帶動。遲或早,就不要比較了,NJ 係複雜些。

hkpapa852 發表於 19-7-25 10:33
NSS呢個4不像, 另一個奇特既地方係, 既然係3年課程, 點解第一年只開始4主科?
得2年去讀選修科, 其實係玩死 ...

我以為間間學校自己決定吧,第一年只讀四核心,是否是少數?目標學生只是4C+X?

第三年約半年,沒有會考底子,根本教唔完。

‹ 上一主題|下一主題