用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。
樓主: hy2910
go

我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。  

ABC-DAD 發表於 19-7-23 09:12
讀IB 嘅同學,選擇入讀資助學位熱門科目,暫時面對緊嘅情況係:
1#須要嘅競爭力介乎42-45之間
2#學位比例 ...

能者居之大家都好贊成,NJ 我睇到嘅優勢是,收生或出CO早過JUPAS, 所以如果比佢地預期多了NJ 生take CO, 到時就攞JUPAS 位填數, 因為total intake 已定。

老實講,對窮人來講,是唯一一條路而且越來越難行,有錢可以輕鬆點選擇多點,唔曬爭崩頭。

如果全部學生都去讀IB ,是否40分都未必保證入三大? 😄

October. 發表於 19-7-23 10:29
你既問題很好,但係,邊個學制容易啲讀, 冇人可以證明, 各有各說,經常有人以"適合" 來做標准答案.
IB比DSE容 ...

一間神校盡收天下乒器,入U率8成,你唔會以偏概全地總結為香港入U好易。因為取樣不隨機,不能以此歸納總結。

全港五萬多DSE中學生,尖子有,中游好多,草根更多,涵蓋整個香港各界別。  

全港二千幾 IB 生,涵蓋香港那界別呢? 平均教育資源,父母教育程度,學生質素等等,又和香港五萬多中學生平均而言差幾多?

唔好講全港二千幾 IB 生涵蓋香港界別只是一少部分,全球十幾萬IB 生涵蓋的界別也不會「全面」。不能和香港五萬多包涵所有界別。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

lm251099 發表於 19-7-23 10:53
能者居之大家都好贊成,NJ 我睇到嘅優勢是,收生或出CO早過JUPAS, 所以如果比佢地預期多了NJ 生take CO,  ...

同理,咁NJ achieve CO 少過預期,J 咪好So?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

joyce76123 發表於 19-7-23 12:38
40分一定入到.

tyyho1 發表於 19-7-22 18:32
當然有睇你篇文啦...
問題係你邏輯有問題嘛...
你咁講等於話有經濟能力既人唔應該去公立醫院.. 要留返醫 ...

你有錢當然可以入公立醫院,但你有錢去公立醫院話你睇開私院一向唔曬排好長隊伍,要優先比個位你就唔好啦。

joyce76123 發表於 19-7-23 12:38

好明顯你冇想清楚就問這個問題。

pccw2017 發表於 19-7-21 18:55
雙非就唔算係外地生, 攞唔到專為外地而設的獎學金.

其實你有無雙非入讀本地大學的數據 ? 無就唔好吹水.

你前面幾點我都認同。

最後一點,我只是提供一些資料有關莊豐源案(我假設你指這單司法覆核申請),提出司法覆核應該是涼粉-社區組織協會幹事何喜華,因為取得法律援助,委託咗李志喜大律師打這個官司,始作俑者其實是涼粉何喜華,所以律師黨一直食死貓好多年!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

能者居之大家都好贊成,NJ 我睇到嘅優勢是,收生或出CO早過JUPAS, 所以如果比佢地預期多了NJ 生take CO,  ...
NonJuper 出成績比DSE 遲喎,AL 重遲,留位費用亦係一個限制嚟,同UCAS 嘅情況好唔同,嗰邊畀嘅CO 大多數低於PG, 香港你PG 唔係頂級,可能面試都無望。
行Non J, 係有不為外人道嘅難,唔係有錢畀着數左好多。
唔好嘅嘢,大可以攤開嚟討論下改善嘅可能性。係時候大人為下一代展示返香港如何維護良好法治制度,面對逆境,仍然可以立足大灣區發展嘅文明制度。

唔能夠否定,學生有可以選擇入其他學或學科嘅權利,高分唔一定 隨波逐流。面對記者,講幾分鐘順應潮流嘅說話,亦已經展示到獨立嘅思維。想收人地未必想讀,無謂攞呢啲話題放咁大吖

shadeslayer 發表於 19-7-23 13:07
同理,咁NJ achieve CO 少過預期,J 咪好So?
似乎係

帶住太多怨恨去學習及工作的人, 消耗太多內力, 效益一唔高, 已經輸在起跑線.

joyce76123 發表於 19-7-23 13:13
你有錢當然可以入公立醫院,但你有錢去公立醫院話你睇開私院一向唔曬排好長隊伍,要優先比個位你就唔好啦 ...
你攪清楚先引用啦,唉。

shadeslayer 發表於 19-7-23 13:07

可以咁講。
但通常NJ 報嘅都係熱門科目,報了而吾take我吾睇到係咩原因,唯一可能是meet 吾到CO, 咁即代表能力不及,放位出來不是一件壞事。

lm251099 發表於 19-7-23 14:33
可以咁講。
但通常NJ 報嘅都係熱門科目,報了而吾take我吾睇到係咩原因,唯一可能是meet 吾到CO, 咁即代表 ...
亦唔可以排除香港係水泡,出左成績外邊有更好嘅首選哩。

lm251099 發表於 19-7-23 14:33
可以咁講。
但通常NJ 報嘅都係熱門科目,報了而吾take我吾睇到係咩原因,唯一可能是meet 吾到CO, 咁即代表 ...

我講因為 NJ take CO 少於預期,J好 So,你講左去邊?

再者,小女為例,英國有幾個 CO,香港又有好幾個 CO,全部 exceed requirements,咁總要 decline 絶大部分CO,絶對無 meet 唔到CO,學校無損失之理。

shadeslayer 發表於 19-7-23 15:56
我講因為 NJ take CO 少於預期,J好 So,你講左去邊?

再者,小女為例,英國有幾個 CO,香港又有好幾個 C ...

咁你想講咩啊,我只是說出有呢個機率。
我吾係講緊你個醒目女,吾使咁火啊,傷身。
正如你前po 所講吾好晒氣答我。

ABC-DAD 發表於 19-7-23 14:55
亦唔可以排除香港係水泡,出左成績外邊有更好嘅首選哩。

正確,天外有天。

applebot 發表於 19-7-23 10:22
大學收生標準係大學定的。如果IB課程入學率高過DSE,會唔會係DSE課程係有問題?令到DSE考生發揮唔到?反而I ...
其實你知唔知大學點解要收少D透過JUPAS入既學生?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。