用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。
樓主: hy2910
go

我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。  

最簡單一個問題。 IB學生父母有無交稅?

akys 發表於 19-7-25 23:43
哈哈!講出重點。識玩嘅先確認可以做到,再申請款項,但事先肯定做到嘅又會有幾大突破? ...

你及我在EK是小數又做科技,又做產業,你當然明白我講乜。

外行人只會投訴產業單一,具體困難及瓶頸是不明白的。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

DengCK 發表於 19-7-27 07:55

應該有,可能交不少,而且冇乜福利可言。大學教育資助,可能是唯一可以有的福利!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

香港公民教育一向不受重視,稅收,福利公共開支之間嘅關係好多人都係不求什解。

poonseelai 發表於 19-7-21 11:10
其實怎知個位比咗邊個?

我識好多 IB 生,40+ 分,好多都直頭冇申請 NJ ,
亦有 d 申請咗 NJ,有 offer 都唔要,去咗外國。
唔知樓主又會唔會多謝呢批學生,譲咗 d 位出嚟比佢地呢?

akys 發表於 19-7-25 23:43
哈哈!講出重點。識玩嘅先確認可以做到,再申請款項,但事先肯定做到嘅又會有幾大突破? ...

唉!有幾多人識玩,識嘅又 圍威餵 唔會教人。
早幾年大家求其整個 爛鬼apps 就攞到三/四/五十萬,政府係呢方面洗錢亂咁來,未能高瞻遠矚,得把口發展,發展埋 雞毛蒜皮。

D本地讀書人材去哂做醫生,貪錢smart嗰批又去哂另一邊。

DengCK 發表於 19-7-27 07:55

有身份證就係香港人,有冇交稅都可以讀香港的大學。

Yanamami    發表於 19-7-30 18:36

ANChan59 發表於 19-7-25 13:05
點講好呢!

香港政府好驚俾人話官商勾結,不敢帶動產業發展方向,會俾人鬧偏幫某某人,一係又話大市場小 ...

呢個 賴皮正苦 會驚俾人話?經過呢個月大家心知肚明了。

little_yolky 發表於 19-7-21 20:50
不過我反而擔心,5 5* 5**既日校生比率低咗,會唔會有可能係有D自修生攞咗個比率?因為我行街時見有D補習 ...

自修生唔再拉曲線㗎啦。

唔好迷思補習天王成績一定好,只係宣傳叻,考衰左唔會出聲,有D考左好幾次以上。好似係兒童節目成日上电視機嗰個靚仔英文老師,佢第一次dse英文考成點,成班LS仔都知情況,問下「啊愁」應該佢都知。
現在坊間成績好嘅,係因為本身考得好而被聘請。

死亡之卷嘅DSE同AL我都考過,只欠 IB中文A卷未考,遲D興起用辦法考埋IB, 我就可以用第一身知道3個考試制度在中文上的分別。

下圖係講自修生的。

ABC-DAD 發表於 19-7-27 14:31
香港公民教育一向不受重視,稅收,福利公共開支之間嘅關係好多人都係不求什解。 ...

Hisashiburi
你仍然好型咁成日對空氣傳話,但又明明答緊其中一個人嘅帖

我就唔知點解 篤咗入嚟呢邊,我從來未嚟過「 教育廣場」,應該係第一次篤錯左入嚟睇,所以我都在找緊玄機。

機緣際遇是因果;行為模式是修行。

發完噏風了!

yovin 發表於 19-7-28 09:59
唉!有幾多人識玩,識嘅又 圍威餵 唔會教人。
早幾年大家求其整個 爛鬼apps 就攞到三/四/五十萬,政府係呢 ...

妳唔明了,爛鬼apps 未開始已經知道可以完成,簡直天賜方案。有proposal, 有milestone, 有result。冇麻煩。

nintendo 發表於 19-7-28 09:53
我識好多 IB 生,40+ 分,好多都直頭冇申請 NJ ,
亦有 d 申請咗 NJ,有 offer 都唔要,去咗外國。
唔知樓 ...

唔係因為讀醫,或者法律,阿女學校同學,大部份都唔會報 NJ 本地大學。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

akys 發表於 19-7-28 15:36
妳唔明了,爛鬼apps 未開始已經知道可以完成,簡直天賜方案。有proposal, 有milestone, 有result。冇麻煩 ...

等我整理一下先,我以為你地在講批經費上,政府/团團對一些無中生有,由O開始的末能預視結果的方案較保守。
而呢D方案即使有潛力,也可能因為無底深潭或有失敗的機會而無視。但科研是要大膽嘗試,就算失敗也有得著,故能預計到必定成功的,就多為無突破無新意的小恩小惠。

「水至清則無魚」也留不住人材。過於嚴謹的審批下(加上批的人識貨有限,亦喜歡紙上談兵),故有些潛力的計劃就在最初期而投奔他方,甚至賣左俾人去發展。我 get到嘅係呢D,不過都係估估下你地講乜。

答嘴學下野,我D數理差到爆,所以有關方面係另一個N次元,可能完全雞同鴨講。

yovin 發表於 19-7-28 10:06
呢個 賴皮正苦 會驚俾人話?經過呢個月大家心知肚明了。

從事實證明,近期整個政府高層進退失據。

yovin 發表於 19-7-29 06:06

等我整理一下先,我以為你地在講批經費上,政府/团團對一些無 ...

政府有不同 funding Scheme 的,有些是只俾大學申請,有些是SME,或是NGO,商會都可以申請,銀碼不同,創意及突破要求也不同,時限亦由幾個月到幾年都有。

之前提到 App 是較易申請的類別,銀碼小,時間短的類別。有些是去到幾千萬元,三年,跨院校,不能一概而論。

以科技院的 incubation program 為例,software 只支持兩年,科技是三年,生物科技是四年。

lTF 最經典的案例是否決大疆無人機的申請,據說是 ITC scientific officer and or 委員認為是玩具的 gimmick,不值得支持。

yovin 發表於 19-7-28 11:09
Hisashiburi
你仍然好型咁成日對空氣傳話,但又明明答緊其中一個人嘅帖
久しぶり

我估空氣中有識聽我講嘢嘅人會聽得明啩

sunnymama2 發表於 19-7-21 07:54
老實說,我都開始諗緊節衣縮食轉IB  

D人成日話IB難讀,但難讀係一回事,但較易入香港的大學又另一回事。
我同你一樣開始諗緊會唔會有機會俾阿女轉讀IB (利申:女升小五),不過我都知唔係話想讀就可以讀。好似我有親友,本身讀果間有DSE/IB,佢諗住IB既,點知阿仔成績麻麻,只可以去DSE,我怕阿女到時係咁兩頭唔到岸

不如完全取消DSE, 全部香港學生考IB, 又公平, 又慳返請D廢人搞課程改革, 考試局都唔駛出卷, 仲唔駛擔心認受性

dragonb2012 發表於 19-8-2 12:25
不如完全取消DSE, 全部香港學生考IB, 又公平, 又慳返請D廢人搞課程改革, 考試局都唔駛出卷, 仲唔駛擔心認受 ...

唔計面子問題,IB對師資要求好高,現任中學老師未必教到IB課程。同樣道理,IB老師也未必識教DSE 。所以就算全部人都可以考,都唔夠老師來教。而且IB不是人人適合,有D同學,而且我相信好大一部分同學,情願考DSE

其實任何考試(不論IB DSE)都會有擅長的學生, 不公平的地方應該是在於並不是每一個學生都可以選擇自己的考試制度