用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。
go

我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。  

院校應公佈收IB成績分數,IB生入大學不應由立税人支付學費。

港人港地,港校港生。冇理由大部份神科,有錢途科目由富人操控。
我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。

IB國際文憑試,本身系面向國際。再講本地官資校並冇IB课程。讀IB唔會窮,俾D良心,點解要香港立税人養你?

院校收生不公,HKDSE評分不公。本地學生用國際文憑試,本來系面向國際,但走捷徑佔據大量本地優質學位,公平嗎?既然面向國際,逃避本地Hong Kong DSE,叫佢自費又不合理嗎?
港人港地,港校港生,一人一言,一人一信,投訴教育局,要求取消大量IB人入讀香港各大學優質學位。

王家爸爸    發表於 19-7-21 11:11

禁你仇唔仇GCE? 仇唔仇系UK考完AL再入左本港大学?

本地优質学位指医?Law? Archi? 牙医?GBus? 医無計呀~要係HK行医就要係度畢業呀~

呢個世界原本就從來冇公平可言

唔係我消極

但呢個係事實

將來出社會仲有更加多不合理不公平事,所以仇來仇去冇用

我唔仇富唔仇IB,佢地本身冇罪,但我認為應該cap咗non-JUPUS收生上限至某個percentage

利申:

我冇錢俾小朋友去non-JUPUS

selfgrowing    發表於 19-7-31 11:47
vesley    發表於 19-7-22 23:55
978212    發表於 19-7-22 15:20
王家爸爸    發表於 19-7-21 11:12

老實說,我都開始諗緊節衣縮食轉IB  

D人成日話IB難讀,但難讀係一回事,但較易入香港的大學又另一回事。

Arabellahk    發表於 20-4-11 23:55

"院校應公佈收IB成績分數" - see appendix 2 below

https://www.info.gov.hk/gia/gene ... 0714.htm?fontSize=1

"港人港地,港校港生" - these are local students and their parents pay tax in HK too

"佔據大量本地優質學位" - ib students only 537/2664 for 2017/18

HKU medi intends to cap non jupas local to 25%.  The fact is there is not enough qualified DSE students

b3410    發表於 19-7-21 09:08

poonseelai 發表於 19-7-21 08:48
"院校應公佈收IB成績分數" - see appendix 2 below

https://www.info.gov.hk/gia/general/201807/04/P2018 ...
咁是否考IB容易d qualified?

回覆樓主:

除非兩個試都讀或考,否則唔識比較。一個明顯分別係dse全部考生考,不論band幾都考同一份卷(有家長話除了英文reading paper 2 有分B1 and B2), 入得ib diploma 學生都要符合學校要求,基本上要合格,ib兩個語文和數學分級別,學生可按能力和興趣選

越來越多IB生,未來幾年更加恐怖!

李大人 發表於 19-7-21 09:20
中文可以揀A/B考,唔考中文又可揀其他語言,對DSE考生真的不公平
DSE can also offer different Eng levels, just like HKCE language A & B.  In fact, almost 50% of students fail DSE Eng.  Why not ask Education Bureau to change DSE system.

李大人 發表於 19-7-21 09:23
二千幾人考,八九成去外國讀,三大率超高
八九成去外國讀 - how to calculate?

hy2910 發表於 19-7-20 19:20
院校應公佈收IB成績分數,IB生入大學不應由立税人支付學費。港人港地,港校港生。冇理由大部份神科,有錢途 ...

你憎人富貴,咁貧窮嘅基層又點睇?

香港甚至全世界大多為貧富懸殊,你六、七年前移民落香港時已經係咁啦,這是資本主義特色。仇乜鬼富?仇得幾多?仇又如何?

為左爭取「大學入學」平等待遇,理解本意→但言詞間五毛,仲公開仇富,實在違和,髮指。

李大人 發表於 19-7-21 09:36
國際學校學生,九成去外國讀,一成留港讀

Where did you get this 九成?  Total HK IB students in 2018 was 2,000+.  So assuming all HK uni IB intake was from HK, it will be about 25%.  U may refer to ESF university destinations.  ESF has the largest number of IB students in HK (around 1,000).

https://www.esf.edu.hk/university-destinations/

中文可以揀A/B考,唔考中文又可揀其他語言,對DSE考生真的不公平

IB必須考兩個語文,其中一個係1st language, 母語水平,如ib生考中文B,即英文係考母語水平,係同外國人比拼英文。DSE英文已經係2nd language, 难道中文要考2nd language 水平?

你禁講有d-知半解……