用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下香島中學⋯⋯
樓主: lawmiki
go

想問下香島中學⋯⋯   [複製鏈接]

若果,香島vs李國寶成績呢?thanks

Willcheng 發表於 20-5-19 14:15
若果,香島vs李國寶成績呢?thanks

李國寶英文肯定好好多喔!你諗住邊度讀大學先。

little_yolky 發表於 20-5-14 12:51
我唔明點解好多人都話香島轉全英喔,我聽簡介同上學校網頁都只係數、理、IT係英文教咋喎,其他科無話。
...

所以我決定係對的,都知冇可能一次過轉全英

akevinla 發表於 20-5-20 12:24
所以我決定係對的,都知冇可能一次過轉全英

咁JM你對英文要求咁高就無可能揀呢間啦。

回覆 Dylanli2017 的帖子

D
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

CMMANDY 發表於 19-7-21 09:12
西走???
你可以叫升級,升level去將軍澳。公平啲講,轉走差既去同系學校,對學生同學校都係好事。

即是中三中四转走成绩差的学生去其它分校系确有此事?

受到警告

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 moon.ng 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按:任何政治話題請移玉步到親子王國 - 時政擂台討論
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

huadonggua 發表於 20-6-12 12:58

其實可唔可以有用家出嚟澄清一下?因為我簡介會時有家長問過副校,已經講咗無咁既事,而且佢哋學校流失率唔高。我都問過一個S4男仔,佢都話唔覺好多人走,係幾個咁。我相信呢類型學校年年轉入既唔會多,所以佢哋如果轉走好多成績唔好既,S1-S6既學生人數唔會咁穩定。

little_yolky 發表於 20-6-13 15:08
其實可唔可以有用家出嚟澄清一下?因為我簡介會時有家長問過副校,已經講咗無咁既事,而且佢哋學校流失率 ...

香島有而家咁既成績係學校師生共同努力出來的,上年近百人入大學,我估不會全是插班生吧!

huadonggua 發表於 20-6-12 12:58
如在B1津校成績差,都會被留班被勸退!

回覆 bbforever 的帖子

原來係咁,為左保持Banding.

王家爸爸 發表於 20-6-12 08:28
你可以叫升級,升level去將軍澳。公平啲講,轉走差既去同系學校,對學生同學校都係好事。 ...

乜唔係好多家長認同要“因材施教”既咩?
安排合適地方俾你過去好過掉低你叫你食自己
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢度同另一個討論區都有人講香島換入國內生推高 DSE 成縝, 果度仲話有成兩班咁多, 好嚇人, 不過果度政治偏見濃厚, 唔敢盡信

個人經歷: 去過舊年資訊日, 同過幾個同學傾偈, 無獨有偶都係插班生, 當時無為意 (因為唔知呢點), 依家諗返覺得有啲奇怪, 又會咁易撞到? 除非真係好多...

不過另一方面, 香島 120 個位, 40 人係自行, 60 人係放榜後自已考入, 只有 20 人係大抽獎入, 如果真係為谷成績專收內地生, 大可中一就收了, 唔使中三四先搞咁多野, 所以又覺得個傳聞未必真得晒...

SlowMotion 發表於 20-6-15 09:24
呢度同另一個討論區都有人講香島換入國內生推高 DSE 成縝, 果度仲話有成兩班咁多, 好嚇人, 不過果度政治偏 ...

我睇過ig d xxsecrets, 九龍塘香島學生講普通話多過講廣東話,不約而同話學校專收中文及數學勁嘅國內生來插班。

不過可以肯定佢地拔尖一定做得好好,如果唔係點會有咁嘅成績。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 20-6-15 08:36
乜唔係好多家長認同要“因材施教”既咩?
安排合適地方俾你過去好過掉低你叫你食自己
...
喺因材施教既觀點上,可以話係。不過問題係應該學校教惦佢,而唔係轉來轉去。
‹ 上一主題|下一主題