用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田區學校家長請內進(由其是上一年家長) ...
go

沙田區學校家長請內進(由其是上一年家長)

由於發覺近年沙田區派位嚴峻 , 所以希望開一個 post 比 88,89,91 既家長早作準備 , 大家知道邊 D 既學校有一定條件先可以去扣門 ..... 希望上一年既家長可以入內更新資料 .... 感激上一年家長既努力 ..........

沙循 (收報名費,估計人人都有得in)
沙呂 (111, 110有得in)

沙胡 (111) 都未必有得in

朱小 (111 , 110)

馬主 (111) (011揀人in)

一呂 (110 有得in)

田小 (收報名費,估計人人都有得in)

一胡 (110) (011)加校長寫信, (000 揀人in)

大圍陳元喜 (000) , (收報名費,估計人人都有得in)
馬循 (收報名費,估計人人都有得in)
培基 (收報名費,估計人人都有得in)

莊啟程 (003) 乙部排得太後無機會 in

雨川 (111)

小 (111 , 110)都有機會有得in

馬陳 (收報名費,估計人人都有得in)

馬鞍山禧年   (收報名費,估計人人都有得in)

沙官 (011 , 001)

馬靈糧 (收報名費,估計人人都有得in)

王賜豪 (002) 都有機會有得in

沙崇 (000) 都有機會有得in , (003,012都有得in)

梁鉅鏐小學 (000) 有得見

暫時資料更新到呢到 , 如果有新資訊歡迎大家可留言

以上資訊只供參考用途 , 希望係揀學校排位時 , 可以幫到各位家長 .......

Poyau    發表於 20-8-29 13:37

一呂110有得in。一胡111都唔一定有得in,000有機會in,培基000可以in。沙官001有得in

大圍陳元喜000有得in

回覆樓主:

朱小005 叩入
一胡000/005叩入,反而111無得in, 估計抽或揀人?
沙胡111 未必有得in, 估計抽或揀人in?
田小,沙循,培基收報名費,人人都有得in (當然同分相信111優先取錄)
沙崇003,012都有得in, 都叩入左
水小吾一定111..000都有得in

馬主無111.. 會揀人in
馬循收報名費,人人有得in,

大陳收報名費,人人都有得in

以上例子,只作參考,年年會有可能不同。重要找適合小朋友的學校,祝福大家。

回覆 恐龍爸爸524 的帖子

沙循 (收報名費,估計人人都有得in)
沙呂 (111, 110有得in)

沙胡 (111) 都未必有得in

朱小 (111 , 110)

馬主 (111)

一呂

沙崇 (003,012都有得in)

田小 (收報名費,估計人人都有得in)

王賜豪

一胡 (110) (011)加校長寫信
大圍陳元喜 (000) , (收報名費,估計人人都有得in)
馬循 (收報名費,估計人人都有得in)
培基 (收報名費,估計人人都有得in)

沙崇

雨川

小 (111 , 110)都有機會有得in

馬陳

莊啟

馬鞍山禧年

沙官 (001)

暫時資料更新到呢到 , 如果有新資訊歡迎大家可留言

建議樓主keep 住update 第一個POST, 唔使大家係咁碌到最後.
另外, 一胡係000都有得IN (揀人IN).

vpo0615 發表於 19-7-22 12:07
建議樓主keep 住update 第一個POST, 唔使大家係咁碌到最後.
另外, 一胡係000都有得IN (揀人IN). ...
好的...........

雨川(111), 馬陳,

禧年,靈糧

(交報名費就可以in), 莊小(排名不可以太后, 我排3有得in)

kariewong 發表於 19-7-23 09:40

雨川(111), 馬陳,禧年,靈糧(交報名費就可以in), 莊小(排名不可以太后, 我排3有 ...
咁請問莊小點樣排名先不可以太後 ? 是否先到先報先有得 in ?

iki1118 發表於 19-7-20 18:56
朱小005 叩入
一胡000/005叩入,反而111無得in, 估計抽或揀人?
沙祟 00都有得 in ? 因為我收消息返來不是.......
但我自己亦不確定...........

一呂110可以in。樓主可能睇漏

王賜豪 (002) 有得Interview, 亦叩入左

恐龍爸爸524 發表於 19-7-23 10:29
沙祟 00都有得 in ? 因為我收消息返來不是.......
...

Yes,我朋友000都有得in,叩到

恐龍爸爸524 發表於 19-7-23 10:29
...

003..012, 可以咁講啦,叩入家長未必單單睇乙部放第幾位,因為你往往吾清楚學校收生的準則,所以只能參考,因為叩入太多因素,排位只中一樣可以表現誠意的機會,面試表現都好重要。今年有人可以叩入,吾代表其他人都可以。只是門欖而已,但年年吾同,今年入到吾代表出年都得,無一定標準的。量力而為吧,吾好太盡看排位,000一樣都有可能叩入,111只係誠意,但太多111了,揀心儀學校啦,選擇適合自己小朋友的學校吧,加油!

有冇人有直私扣門,有丈得in

梁小000有得見

回覆樓主:

沙田區, 如自行分數不高, 試先考直資, 如培僑書院, 可以不靠運氣抽獎。

恐龍爸爸524 發表於 19-7-20 10:40
由於發覺近年沙田區派位嚴峻 , 所以希望開一個 post 比 88,89,91 既家長早作準備 , 大家知道邊 D 既學校有 ...
UP ................

沙崇000有得見

面試日在壁報列出約200個申請者,揀80個面試。有人000叩到,不過有更好offer 所以放左

王賜豪003都有得見,一樣有offer 但放左

白普理同上

沙胡同上

我覺得91太激烈
由其因有大型屋苑入伙,生源充足。

而叩門階段,91超級一線十分難叩

所以一係專戰他區

一係退而求其次