用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田升中還是九龍城升中網好?
go

沙田升中還是九龍城升中網好? [複製鏈接]

不計直私中,只計津中,大家有咩意見
   5    0    0    0

ipsmallb 發表於 19-7-20 10:17
兩區差唔多,其實沙田同九龍城升中網,邊個好啲,好睇你點定義好。

如果好係指升英中既數量,可能沙田多啲啲,多兩、三間。但係需要考慮三個因素:
第一,培正中學雖然唔係EMI,佢哋既整體水平絕對比大部分EMI好。
第二,沙田學生多啲,所以比例上(機會率)未必有太大既差距。
第三,九龍城區啲學生可能比沙田勁啲啲,所以同一個學生,係兩區面對既競爭可能唔同。

王家爸爸 發表於 19-7-20 12:41
如果好係指升英中既數量,可能沙田多啲啲,多兩、三間。但係需要考慮三個因素:
第一,培正中學雖然唔係EMI ...

聖羅撒佢計入沙田嘅英中學額,但實際上係直屬位多,如果直屬位用唔晒,會比返九龍城用

回覆樓主:

其實交通一樣係考慮的因素, 最近我個仔開始番初中d迎新班, 本來九龍城去何文田快可以半個鐘到, 因果條路好多中學, 撞正番工番學d巴士可以好full 咁就要一個鐘多d! 所以如果可以方便d當然方便d啦

按兩區嘅實力差不多。沙田區中學D客源就比較平均,間間中學都各自有自己的捧場客。與九龍城區好唔同。

謝謝意見(emoji)(emoji)

YmOra 發表於 19-7-20 21:44
按兩區嘅實力差不多。沙田區中學D客源就比較平均,間間中學都各自有自己的捧場客。與九龍城區好唔同。
...

九龍城區點唔同法?

咩叫好?

1.容易入B1?
根據hkpapa既數據,2年前沙田網男女都大過100%, 106%、107%左右。九龍城網男約93%,女約98%(記憶有錯,自己去找吧)

2.校風好?
沙田多屋村,這學生群多。九龍城包九龍塘,就算九龍城區都係貴區,所以學生群有些不同。

3. 學校質素
沙田區既學校多是那年代新巿鎮發展出來的,為當時新巿鎮的屋村建成的學校,大約20年∼40年。九龍塘有百年老校,超級名校,一般津中都好耐歷史。

不評價,自己參詳。

留名學習。好明顯沙田較北區好

咁九龍城區轉去沙田區會有機會升banding 定降banding?

nicolemummy 發表於 19-7-21 11:12
咩叫好?

1.容易入B1?
唔好意思, 你意思係咪是指 九龍城網 約只有93% B1 男生位? 即唔夠位?

回覆樓主:

沙田馬鞍山火炭多咗好多好多新落成嘅公屋同居屋…人口多咗…根本位都唔夠   

esther_lam_ny 發表於 19-7-22 10:00
唔好意思, 你意思係咪是指 九龍城網 約只有93% B1 男生位? 即唔夠位?
好睇你點界定B1男生位

之前講咗從B1學校間數既角度睇,現在從升中人數既角度睇:
今年全港升中人數係54,961人,英中學額有9,839個,即係大約5.6人爭一個英中學額。九龍城區係4.2,沙田係5.1人爭一個英中學額,兩區都比香港平均好。但係你需要考慮,九龍城區唔少英中會收返自己小學部既B2學生,所以實際差距唔係表面數據咁大。
個人認為,從呢兩個角度自己做足功課,明年就起碼唔會後悔。

nillnill 發表於 19-7-21 19:50
留名學習。好明顯沙田較北區好

升中人數係3,479人,英文中學既學額有522個,即係大約6.7人爭一個英中學額,比沙田區差,但係點都比南區、黃大仙、深水埗等區好。

王家爸爸 發表於 19-7-22 11:15
升中人數係3,479人,英文中學既學額有522個,即係大約6.7人爭一個英中學額,比沙田區差,但係點都
比南區、 ...
多謝你先。想請問那522個學額,是否都包括馬錦明﹑廖萬石等EMI中學(開英文班)?

回覆 王家爸爸 的帖子

明白, 多謝你

nillnill 發表於 19-7-22 13:38
多謝你先。想請問那522個學額,是否都包括馬錦明﹑廖萬石等EMI中學(開英文班)?

...
只係英文中學(EMI),唔包括 CMI 既英文班。

你要先講下, 你認為咩先叫"好"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題