用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資機會?
go

直資機會?

已經19/7,其實直資機會仲有冇?

我覺得機會唔大, 隨非有人棄位。

PeterWong2012 發表於 19-7-19 17:04
其實香港直資都有好多係收生不足既…
直資都唔一定係好
早期多學校收生不足,為左避免殺校,而轉做直資…
收生不足六中學轉型救校
http://std.stheadline.com/daily/article/detail/623373/%E6%97%A5%E5%A0%B1

好彩你講 "早期"

你嘅資料係 10 年前 (2009年), 事實依家有唔少轉變, EK 熱門 嘅直資一位難求 http://std.stheadline.com/daily/article/detail/623373/%E6%97%A5%E5%A0%B1, 10年後直資 (2019年), 以前收B2學生直資依家有啲已收B1了.

反而, 由出年起自行收生提早3月公佈, 出年嘅直資收生會有好大變數, 出年開始嘅直資收生又可能再次出現收生不足都唔定

小時了了 發表於 19-7-19 17:20
好彩你講 "早期"

你嘅資料係 10 年前 (2009年), 事實依家有唔少轉變, EK 熱門 嘅直資一位難求 http://std ...

係就好,阿妹都想考基崇

有冇八月仍收到call的例子?

little_yolky 發表於 19-7-19 18:39
係就好,阿妹都想考基崇

相信有班band 1c 生因自行入到佢地目標band 1 津中而放棄二線直資。不過我唸呢批到時有些會搏高一級一線津中、而自行位收得3 成學生、所以呢批搏吾中目標津中機會亦高、我吾敢咁大期望。

CALL WAITING 就有, 表就唔收

PeterWong2012 發表於 19-7-19 23:02
樓主只係問直資仲有冇機會,又冇指明問邊間直資學校

EK 熱門 嘅直資一位難求,咁冷門既直資學校就唔算?
以灣仔兩間直資為例,可以話一天一地。一間一位難求,一間一「生」難求。

chanti 發表於 19-7-20 10:40
相信有班band 1c 生因自行入到佢地目標band 1 津中而放棄二線直資。不過我唸呢批到時有些會搏高一級 ...

係囉!

little_yolky 發表於 19-7-20 11:11
係囉!

總之、keep 住成績、操行;希望到時直資及自行都有得揀。有得揀先係老闆