用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 準備升小六問題
go

準備升小六問題 [複製鏈接]

1.近日整portfolio,想請教一下:成績進步獎純屬校內獎,是否對外無用處?2.始終不講名次的小學,是否都考慮次banding中學選擇穩陣些?
3.除了教學語言、高中選科、課外活動外,選中學還要考慮什麼?

4    0    0    0

回覆樓主:

1. 大部份中學都會睇校內及校外奬項及成績,更加上係成績進步獎,一定有用

2. 有兩手準備無仿

3. 校風,學校適唔適合自己小朋友的程度,小朋友自己喜歡什麼類型中學,例如:女校,男校,男女校,地區

小囡上年升中

回覆 nillnill 的帖子

我女上年升中,當時派自行一,佢好開心,因為係佢自己選自行一,二。我覺得最緊要係,阿仔/女自己既選擇。

nillnill 發表於 19-7-18 19:58
1.近日整portfolio,想請教一下:成績進步獎純屬校內獎,是否對外無用處?2.始終不講名次的小學,是否都考慮 ...

3 選中學(自一及二、甲一二三我多數會選跨區學校)我還會考慮埋交通

nillnill 發表於 19-7-18 19:58
1.近日整portfolio,想請教一下:成績進步獎純屬校內獎,是否對外無用處?2.始終不講名次的小學,是否都考慮 ...
其實好睇報嘜學校,如果係B1既話:
1.校內獎無用。
2.雖然學校唔講名次,但係從舊年派位資料,加平時老師對學生既評語,點都估到多少。
3.自由度、學會活動、名氣、舊生對學校既支持等。

王家爸爸 發表於 19-7-19 07:51
其實好睇報嘜學校,如果係B1既話:
1.校內獎無用。
2.雖然學校唔講名次,但係從舊年派位資料,加平時老師對 ...

都唔可以話一定無用,好似阿女同學,中英數分科獎佢攞晒,真係唔好話唔亮麗

想問Portfolio 是否報直資才有用?
因見自行表格, 已有固定format 要學生填寫.

little_yolky 發表於 19-7-19 07:58
都唔可以話一定無用,好似阿女同學,中英數分科獎佢攞晒,真係唔好話唔亮麗
...
有無諗過,其實因為中英數成績好,而排名高,所以同攞校內獎無關?因為入學講座時,唔少一線學校都講明,校內野唔睇。

思思baby 發表於 19-7-19 10:31
想問Portfolio 是否報直資才有用?
因見自行表格, 已有固定format 要學生填寫.
我當年直資、自行都有交。

王家爸爸 發表於 19-7-19 10:33
有無諗過,其實因為中英數成績好,而排名高,所以同攞校內獎無關?因為入學講座時,唔少一線學校都講明,校 ...

P6重攞中英常聖分科獎,不過已經唔重要,因為已經入咗神直。

獎狀多少唔緊要, 重點將含金量高既獎放最前,
吸引面試官眼球, 豬肉獎唔好放頭
‹ 上一主題|下一主題