用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 IB攻略:IB vs DSE 放榜有感
樓主: PeterWong2012
go

IB攻略:IB vs DSE 放榜有感  

shadeslayer 發表於 19-7-23 13:24

今年入大學率己經廿幾 percent. ,best 5=20 分左右己 ...
其實如果計埋自資大學既學士學位既課程, 係未來3年DSE攞到3322既學生, 都近乎係必入大學degree (只要佢肯選肯讀)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

joyce76123 發表於 19-7-23 12:58
全球有幾個地方入大學好似香港這樣難,讀書有香港這樣辛苦?現在講DSE和IB哪種更易入香港大學。 ...
國內高考爭入大學, 一定比香港難

其實NJ一向唔係只得IBDP, IBDP亦唔係NJ中佔比最高既

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

讀IB 入心儀科目,始終易過DSE...
如果好彩,入到神科就係Bonus...

IB 比 DSE 易讀,考試壓力細,這是事實(否則一心入本地大學既,點解要比錢都IB?)

當然,其他人唔認同,(其怪既係,唔認同IB 易讀既,正正係IB 用家),可繼續讀DSE。

如果將來我自己都成為IB 家長,到時我可能都會開帖出來撐IB 比DSE 更難,講話IB 學生入讀本地資助學位,是大學擇優的公平選擇…

正如未當業主前會想樓價跌,轉換個身份成為業主後,就想樓價升…

持之以恆    發表於 19-7-23 18:20

PeterWong2012 發表於 19-7-23 17:25

IB 係難,但真心是個全面的課程,所以讀。

hkpapa852 發表於 19-7-23 16:56
其實如果計埋自資大學既學士學位既課程, 係未來3年DSE攞到3322既學生, 都近乎係必入大學degree (只要佢肯選 ...

其實大家都係眼紅神科姐,普通科目收幾多NJ,邊有人理呀。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

hkpapa852 發表於 19-7-23 16:56
其實如果計埋自資大學既學士學位既課程, 係未來3年DSE攞到3322既學生, 都近乎係必入大學degree (只要佢肯選 ...
GCE AL 3個E 應該容易過33222

cow 發表於 19-7-23 22:11
GCE AL 3個E 應該容易過33222
GCE AL攞3E, 應該無係DSE攞到3322咁易到本地大學

PeterWong2012 發表於 19-7-23 17:25
『如果將來我自己都成為IB 家長,到時我可能都會開帖出來撐IB 比DSE 更難,講話IB 學生入讀本地資助學位,是大學擇優的公平選擇…

正如未當業主前會想樓價跌,轉換個身份成為業主後,就想樓價升…
公道啲講吖,買得六合彩,望中好正常啫;大學一向擇優架啦,入唔到都同意。
唔係業主想升,一定升架。

poonseelai 發表於 19-7-22 09:35
再参考2016年11月中文A lang & lit paper 1, 二選一,評論文章相關背景,讀者对象,寫作目的和文体風格特 ...
其實唔難答,因為題目直接及清晰,如果你有睇過『第九味』或其他年份文章,當原作者都唔係咁解釋嘅時候,要估Model Answer真係唔易。

甲:牛劍出來,大公司大行請晒佢地先,大家都係大學畢業,好唔公平啊。

乙:你唔去讀牛劍?

甲:……

乙:貴?學位少?考唔入?讀唔來?

甲:陰謀論,請唔好學NXX之流。點解我一定要讀牛劍。

akys 發表於 19-7-24 14:34
其實唔難答,因為題目直接及清晰,如果你有睇過『第九味』或其他年份文章,當原作者都唔係咁解釋嘅時候,要 ...

一直有人話dse出題和評分有問題,应要求dse改制度,而不是去話其他人

hkpapa852 發表於 19-7-24 08:25
GCE AL攞3E, 應該無係DSE攞到3322咁易到本地大學
收唔夠人既自資學位應該無問題。

poonseelai 發表於 19-7-24 15:14
一直有人話dse出題和評分有問題,应要求dse改制度,而不是去話其他人

同意呀!IB和AL都無問題,唔同學制亦有其難易。主要係教局有冇本地標準,攞* %又低,香港的大學是否跟從UCAS標準? 無人知。附上UCAS 2019 對照表,大家可以參詳一下。
https://www.ucas.com/file/63541/download?token=uz826-Cb  (IB Page 24, DSE Page 158)

少少  summary:
DSE 5** : 5* :  5 = 56:52:48
IB (HL) 7:6:5      = 56:48:32
IB(SL)  7:6:5      = 28:24:16
Extended essay ABC  = 12:10:8
TOK ABC                    =12:10:8

唔熟EE/TOK和HL/SL,有識之士請協助計下數:

IB 45 =?
IB 44= ?
7  5**=?
6  5* = 36=?
6  5  = 30=?
.......

akys 發表於 19-7-24 14:34
其實唔難答,因為題目直接及清晰,如果你有睇過『第九味』或其他年份文章,當原作者都唔係咁解釋嘅時候,要 ...

是否要欣賞這類型的難題?

讀書主要係追求知識,明白事理,發展獨立思考等等。好叻估 model answer 對知識的學習和追求有乜好處? 這類型的難題究竟用咩實質好處。

akys 發表於 19-7-24 17:08
同意呀!IB和AL都無問題,唔同學制亦有其難易。主要係教局有冇本地標準,攞* %又低,香港的大學是否跟從UC ...

DSE 數學core, M1, M2, 全部分數只計一半

akys 發表於 19-7-24 17:08
同意呀!IB和AL都無問題,唔同學制亦有其難易。主要係教局有冇本地標準,攞* %又低,香港的大學是否跟從UC ...

UCAS 列出係逐科ib paper 計的分數,寫住係certificate (ib certificate 可選少過6科,不做TOK/EE, 但必要完成CAS), 並無列出 ib diploma的 tariff points, 有提過45分等同 A level 5 A*

如果只係慳自己時間唔出啲力去揾答案,一味等人spoonfeed,又話要人改,咁朝令夕改,教師學校學生點適應?自己為自己做啲功課,自然會有能力向前行啦。重視比較點易攞分?畀大家想走精面嘅感覺。
坦白講清楚無經驗,開口問,係禮貌,好正常啦。

shadeslayer 發表於 19-7-23 13:13
lBDP 只係兩年。本地雙課程學校為遷就雙課程,攪一年 pre-IB,又沒有 IB 規範,三年讀兩年野,有沒有違 IB ...
你如果係IB 家長,應該知IBO 對IB  World School 係有規定啦,三年讀兩年嘢?其他學校IBDP 前都放牛班咩?每間學校自己有要面對嘅不同能力學生需要吖?
討論都要有少少Sportsmanship 喎

讀三年DSE, 一年preIB, 2年IBDP, 表面去睇,係表面啦,成績非常吸睛,家長會思考啦,係咪?
但係不同嘅學校、制度會有自己獨立文化承傳嘅,會收割不同嘅人事物優秀嘅一面,當然亦有不為外人認同嘅部分
有唔同嘅學習預備過程,對於違規嘅疑問,去信IBO求 正之後把回覆同大家分享下。

回覆樓主:

我唔記得我自己寫過啲乜嘢,但常理推斷,IB world school for IBDP,IBO 只規管兩年,學校由中一起選科針對IBDP 而讀,應該唔違規。

一年 Pre-IB 上 IBDP 成績亮麗,可能兩年 pre-IB 上 IBDP 成績更亮麗,家長應該如何思考呢?

當然家家有本難念的經,我只係比較下,思想下好處壞處者。

一年pre IB 應該係比有提供DSE 同IB 雙軌既中學…

始終IB 只需要讀兩年,而DSE 要讀三年,如果冇一年所謂的pre IB, 唔通你叫已打算讀IB 既學生,係中四時,繼續修DSE 課程?  到中五、中六先正式讀IB?  

已打算報讀IB 既中四學生,你叫佢讀住DSE 既中文、英文、通識,根本就係浪費時間,咁不如立一個名目,叫pre IB, 咁可以係中四時已開始讀IB 課程,而且,要考IB 公開試,亦無需要一定係中六時考,學生有能力,可以中五就去報考IB 公開試,提前完成某些IB 科目,中六時考少D科,讀得更輕鬆…
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊