用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 IB攻略:IB vs DSE 放榜有感
樓主: PeterWong2012
go

IB攻略:IB vs DSE 放榜有感  

nkd 發表於 19-7-19 22:16
明白。香港教育單一看考試成績,已經沒有國際全面,連自選兩三科目程度不及HL,又沒有額外科目有SL的知識 ...

今年女兒有報香港的大學,也有報英國的名大學。一比之下,香港的大學著眼睇分數重得多,因為 CO 的分數要求很高。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-7-19 19:32
讀lB係「可以」唔使讀中文。lB要求兩科語言,可以係中英,可以係法英。
...
我當然知道讀IBDP可以唔駛讀中文,但作為香港本地居民,要唔讀中文亦唔係咁簡單。
太1多人以為,讀IBDP讀可以避開考中文。

真係想避,去讀GCE-AL吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-19 23:34
我當然知道讀IBDP可以唔駛讀中文,但作為香港本地居民,要唔讀中文亦唔係咁簡單。
太1多人以為,讀IBDP讀可 ...

香港本地居民,lB中要唔讀中文就係選法文,西班牙文,德文,就咁簡單。

香港本地居民「想」讀中文便是另一個問題。

香港本地居民讀lB真係唔想讀中文就唔讀,除非學校冇其他選擇。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

我對IB認識唔多,想大家幫手估估:

如果全港學生(包括Band2,Band3中學)都轉讀IB,唔讀DSE,香港每年會有幾多IB狀元?

如果狀元會比現時多嘅,係咪表示IB比DSE更易出狀元?

如果比現時少嘅,喺咪比示香港學生天資唔及全球IB學生平均水平?

PeterWong2012 發表於 19-7-19 23:13
這是舊年新聞,相信今年港大醫科收生冇大改變

港大醫科減收JUPAS考生 不利基層上流?

止今年,未來幾年出生人口仍下降中

熱血勳章

我家中兩個細路,一個讀IB,另一個讀DSE課程,兩者根本沒有可能作簡單直接比較。
我試下以我家孩子的無聊DSE vs IB比較:
DSE補習,大約二百零蚊個鐘,lB果個後面多個零。
DSE的OLE,坐夠鐘就算; lB的CAS瞓身咁做,比交功課更認真。
lB的TOK/EE, 訓練出一晚可以寫到有內涵的三、四千字文章; DSE 果個,要佢作一篇八百字的文要分兩日先寫得出。
DSE的SBA,老師甚少會肥大量學生, 因為校長會介入; IB的lA,老師可以毫不留情咁肥左半班學生,留待IBO微調(至少我個細路果間係咁)

熱血勳章

真心個句:如果想個細路坐定定咁浄係讀書,真係唔好送佢讀lB.

shadeslayer 發表於 19-7-19 23:39
香港本地居民,lB中要唔讀中文就係選法文,西班牙文,德文,就咁簡單。

香港本地居民「想」讀中文便是另 ...
係國際學校可能容易有得揀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-20 10:03
係國際學校可能容易有得揀

香港的IB學位大部份係國際學校提供。

Band5 發表於 19-7-20 01:33
我對IB認識唔多,想大家幫手估估:

如果全港學生(包括Band2,Band3中學)都轉讀IB,唔讀DSE,香港每年會 ...
我直覺係:IB狀元一定易過DSE。
DSE狀元走去讀IB,好大幾會做狀元。
相返中國籍IB狀元讀DSE都唔知有無10%可以做狀元。

shadeslayer 發表於 19-7-20 10:10
香港的IB學位大部份係國際學校提供。
會提出呢種討論既家長,通常只聚集係雙學制直資學校,而呢類學校讀IBDP既學生,想唔讀中文無係國際學校咁易。

本人做補習, 睇數據, 明顯係IB拎7易過DSE拎5**, (唔理你講本港定全球, 我只係講拎grade, 唔係講課程深淺), 加上本地各u神科又鍾意收non jupas, 但要直接比較真係唔係咁簡單, 都係前面有人講得好, 你有錢有方法, 咪諗下揀乜讀囉, 無既(即係我呢d窮家人), 都係諗下點讀好過dse啦!

btw, ib係有適唔適合問題, 前面家長有仔女兩者都有讀最清楚, 不過比我有得揀, 我會揀ib囉

hkpapa852 發表於 19-7-20 12:55
會提出呢種討論既家長,通常只聚集係雙學制直資學校,而呢類學校讀IBDP既學生,想唔讀中文無係國際學校咁易 ...

原來你呢句「邊個話讀IB可以唔駛讀中文?」係指香港所有 IB 學位中不足一成的本地雙學制學校。

咁我搭錯線。

感覺上每年放榜時候, 都會有人不斷強調國際課程比DSE考試非常容易, 易取高分, 感覺上不太客觀…

cclee0129 發表於 19-7-20 16:46
感覺上每年放榜時候, 都會有人不斷強調國際課程比DSE考試非常容易, 易取高分, 感覺上不太客觀… ...

未讀過IB的人說IB比DSE易取高分,確可能不客觀,但如果說考IB比考DSE有較大機會取高分,就有數據支持!

Band5 發表於 19-7-20 18:28
未讀過IB的人說IB比DSE易取高分,確可能不客觀,但如果說考IB比考DSE有較大機會取高分,就有數據支持!
...

明顯係。 d人話讀IB都係叻啲果批學生(英基都出咗20個狀元,唔通讀國際學校係叻啲?),咁好啦,以前,每年十幾萬個會考生既年代(幾乎叻人都考吧),都未試過有20名狀元,依家本港幾千名IB生就考出3X個狀元.

October. 發表於 19-7-20 18:41
明顯係。 d人話讀IB都係叻啲果批學生(英基都出咗20個狀元,唔通讀國際學校係叻啲?),咁好啦,以前,每年十 ...

拿全球IB狀元比率和香港DSE 狀元比率比,不絕對正確,但比較合理。

不過比狀元,有乜意思?好多香港人讀書考 DSE 係鬥分數,真正讀lB的學生學校,係全人發展和入理想大學。唔知我講乜可以看看 UWC HK 的資料。

hkpapa852 發表於 19-7-20 12:55
會提出呢種討論既家長,通常只聚集係雙學制直資學校,而呢類學校讀IBDP既學生,想唔讀中文無係國際學校咁易 ...

國際學校已經提供更多科目 ( 不單是 Language ) 選擇是事實。
咁家長和學生選校時,可能要看看學校有沒有想讀的科。
如果唔想讀中文,去 ESF, CIS, GSIS etc 囉。
我印象中 PIS 如 VSA RC ISF, SPCC DBS 都有 spanish 和/或 french。
選擇學校前請多了解學校,
選擇定了,你卻 blame 人地冇得給你揀,又有點 "姓賴"。

IB 中文 同DSE 中文係兩個完全唔同既層次!

香港學生怕讀死亡之科DSE 中文既,去讀比全世界外國人讀既IB 中文,簡直執分就如執豆咁執…

你唔識外國學制唔重要,不要散播錯誤訊息,好嗎。

Google 下 IB language A 好嗎?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊