用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 IB攻略:IB vs DSE 放榜有感
樓主: PeterWong2012
go

IB攻略:IB vs DSE 放榜有感  

samsam123321 發表於 19-7-19 15:44
其實世界知名學府劍橋入學率是20%。以你logic應該全港大學生都可以入劍橋大學。 ...

Demographic.  The kind of people who apply to Cambridge, or the kind of people who choose IB around the world.   These people are not randomly selected from the population.  

Whereas DSE population is much more even, all kinds of people.  

The same way people say 25% of HK IB students gets 40points +,then conclude that IB is much easier than DSE.  

Many people don’t understand.  And yes it is difficult to explain to them either because they genuinely don’t understand or they choose to not-understand.  
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-7-19 16:24
覺得lB合自己孩子可不可以呢?
呢個合字絶對正確,但現在有人認為合適但冇機會,冇途徑,冇錢財呢。其實我覺得我合適住半山洋房別墅。

ilyrd 發表於 19-7-19 16:43
呢個合字絶對正確,但現在有人認為合適但冇機會,冇途徑,冇錢財呢。其實我覺得我合適住半山洋房別墅。 ...

呢個世界有邊樣野唔係有錢就多選擇,與其每一樣野都怨天尤人,不如自強啦。

如果不認同有錢應該多選擇,咁資本主義社會唔係太啱你。

,shadeslayer 發表於 19-7-19 16:45

呢個世界有邊樣野唔係有錢就多選擇,與其每一樣野都怨 ...
我前一頁講咗你一樣嘅說話啦。

ilyrd 發表於 19-7-19 16:50
我前一頁講咗你一樣嘅說話啦。

你講易,我講合適。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-7-19 16:54
你講易,我講合適。
你可能誤會喇,我仔女都有得揀IB和DSE,我意思有人認為IB易,我唔會去辯論,如果想讀,便要林林方法,冇方法,便努力DSE吧,不要浪費時間怨天怨地。

shadeslayer 發表於 19-7-19 16:43
Demographic.  The kind of people who apply to Cambridge, or the kind of people who choose IB around ...

可否這樣理解?
1) 選擇IB的學生整體水平比整個Population嘅水平高啲
2)有錢人的孩子的水平比整個population的水平高啲。
我心底同意上述理據,因為整體上,非個別例子,我認同優生學。

回覆樓主:

年年放榜後都講呢D,得啖笑。我比較關心港大医今年收幾多dse

akys 發表於 19-7-19 17:03
可否這樣理解?
1) 選擇IB的學生整體水平比整個Population嘅水平高啲
2)有錢人的孩子的水平比整個popul ...

你呢個合理推斷,但不一定全是優生方面,後天培養影響深遠。我亦無做過研究,唔敢肯定。

poonseelai 發表於 19-7-19 17:14
年年放榜後都講呢D,得啖笑。我比較關心港大医今年收幾多dse

或者你會知道,請教一下,IB HL, DSE, IB SL 非語文科目的程度是否差很遠?

nkd 發表於 19-7-19 17:52
或者你會知道,請教一下,IB HL, DSE, IB SL 非語文科目的程度是否差很遠?

我自己無比較過,有無睇過陳sir之前的資料?

samsam123321 發表於 19-7-19 15:36
即係明明有對照表dse5**英文~=Ilets7.5-

如果講入大學,分數對照唔係應該參考UCAS會合理D咩?
講IELTS有咩用?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

邊個話讀IB可以唔駛讀中文?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ilyrd 發表於 19-7-19 17:02
你可能誤會喇,我仔女都有得揀IB和DSE,我意思有人認為IB易,我唔會去辯論,如果想讀,便要林林方法,冇方 ...
完全認同。所謂難同易 完全係無客觀標準判斷,DSE一樣大把人攞到5級以上,你叫嗰D人去考IB都唔見得會考得好,所謂DSE比IB難,只係一部分DSE失敗者推缷責任的藉口。

hkpapa852 發表於 19-7-19 18:57

有學校提供法文或西班牙文

nkd 發表於 19-7-19 17:52

UCAS tariff table HL 7=5**,SL half of the HL points.  

但如我說,讀書不是讀每一科嘅分數,是整體的讀,全人發展,淨係單科比較唔係好有用。

hkpapa852 發表於 19-7-19 18:57

讀lB係「可以」唔使讀中文。lB要求兩科語言,可以係中英,可以係法英。

回覆樓主:

話時話,唔明何解茅頭指住ib, 每年NJ 本地生收 ib只佔一部分,A level 只考3或4科,又無core requirements,asso or HD 仲多,即上年考dse唔達入大學要求,出去一個圈又佔番個資助學位

shadeslayer 發表於 19-7-19 19:27
UCAS tariff table HL 7=5**,SL half of the HL points.  

但如我說,讀書不是讀每一科嘅分數,是整體的 ...

明白。香港教育單一看考試成績,已經沒有國際全面,連自選兩三科目程度不及HL,又沒有額外科目有SL的知識面,論述能力、課外體驗又不夠,就真的少少失望。我仔沒考DSE,但會報考美國大學,人家著眼點是闊得多,港生的高超考試能力,不是絕對優勢。

poonseelai 發表於 19-7-19 17:14
這是舊年新聞,相信今年港大醫科收生冇大改變

港大醫科減收JUPAS考生 不利基層上流?
https://www.hk01.com/01%E8%A7%80%E9%BB%9E/220824/%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E9%86%AB%E7%A7%91%E6%B8%9B%E6%94%B6jupas%E8%80%83%E7%94%9F-%E4%B8%8D%E5%88%A9%E5%9F%BA%E5%B1%A4%E4%B8%8A%E6%B5%81-%E5%8B%BF%E5%BF%98%E7%9B%B4%E8%B3%87%E6%89%8D%E6%98%AF%E7%99%A5%E7%B5%90

[color=rgba(0, 0, 0, 0.84)]大學聯招(JUPAS)在周一放榜,向來受尖子青睞的港大內外全科醫學士課程今年的收生數據有重大轉變,只有49%本地生學額經JUPAS發放,其餘的本地生學額發放予非聯招(Non-JUPAS)考生,一改過往招收約75% JUPAS考生的「慣例」。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊