用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 IB攻略:IB vs DSE 放榜有感
樓主: PeterWong2012
go

IB攻略:IB vs DSE 放榜有感  

hktwun 發表於 19-7-30 20:27
有能力者,又唔駛交IB學費,係可以考取UWC full scholarship。成日有UWC校董叫人推薦基層學生去考,但實際 ...

UWC 係好多學生有 scholarship 的,不過,唔易考。
我朋友 A 的兒子,多年前考 LPC 亦取到 scholarship。
個個朋友替朋友 A 高興,
錢一件事 ( A 家庭富裕,唔志在 ) ,但有 scholarship 是對學生能力的肯定。

本來一件正面的事,也可以有人睇唔過眼。
有朋友 X  ,背後話:車,咁間學校即係靠錢,留住叻人,唔覺得學校有幾好。
其他朋友都無言,想唔通佢個邏輯。
我就話,唔需要邏輯啦,三個字:酸葡萄。

其實,當有人仇恨某個制度或某間學校,佢會有一千種理由批評。

有能力者,又唔駛交IB學費,係可以考取UWC full scholarship。成日有UWC校董叫人推薦基層學生去考,但實際 ...
某年我自己入去參觀過,有學生帶隊參觀宿舍,有能力又有得揀嘅,都唔一定要揀唔少人話好嘅學校。成熟嘅成年人,會為自己計劃,會為計劃付出時間調整,會檢討方向,會知所節制,會累積競爭力,更加會量力以為。
先瞭解自己能力嘅長短,協調自己同外在環境嘅期望,再做選擇。
主動去問,清楚自己要咩,選擇IB或者DSE 都可以欣然面對。

我想提出嚟,不少津校,直資嘅校友,係無條件為學校捐獻,亦無定下限制要回饋幾多,呢種教育文化,唔知大家睇到當中差別無呢?

ABC-DAD 發表於 19-8-1 10:19
我想提出嚟,不少津校,直資嘅校友,係無條件為學校捐獻,亦無定下限制要回饋幾多,呢種教育文化,唔知大家 ...
人脈關係,支持師弟師妹和學校

Anniemun 發表於 19-8-1 12:56
人脈關係,支持師弟師妹和學校
無論那一類學校,畢業生能對良好嘅教育、文化承傳,飲水思源,有善意、感恩回饋嘅態度,如此價值觀,遠比人脈關係有意思得多。

ABC-DAD 發表於 19-8-2 00:11
無論那一類學校,畢業生能對良好嘅教育、文化承傳,飲水思源,有善意、感恩回饋嘅態度,如此價值觀,遠比人 ...
人脈關係是在師弟妹角度出發,阿仔深深感受到

Anniemun 發表於 19-8-2 13:01
人脈關係是在師弟妹角度出發,阿仔深深感受到
那跟捐款沒有大關係,那是保羅人間嘅向心力跟信望愛嘅昇華,保羅人一般不定義為人脈關係。有沒有獎學金同捐款都一樣。

ABC-DAD 發表於 19-8-2 14:30
那跟捐款沒有大關係,那是保羅人間嘅向心力跟信望愛嘅昇華,保羅人一般不定義為人脈關係。有沒有獎 ...
其實唔單單這樣,人脈關係擴闊了是事實,因為舊生年齡層有成功人事或專業人士,她們有定期聚會,亦會安排師弟妹出席,對他們前途亦非常照顧和關心。

shadeslayer 發表於 19-7-18 23:26
分析完全不到位。

你知唔知全球有幾多IB考生(十幾萬,全球平均係29.x分?
Yea HK IB students in general come from wealthier families than DSE.
What's your analysis on demographics?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊