用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校 : 港青基信 & 德萃 , 真正用家分享 ...
go

私校 : 港青基信 & 德萃 , 真正用家分享 [複製鏈接]

小朋友受教的 , 但係英文好過中文 , 想搵多 NET 以英文教學為主的學校 , 求真正用家分享 , 謝謝 !!
   12    0    0    0

回覆樓主:

YMCA用家,學校跟國際學校分別不大,校長和大部分homeroom teachers是英國人。小朋友讀得開心,老師有愛心,校長和老師很願意和家長溝通!

回覆 ol_bb 的帖子

想請教...謝謝 !!  
1. 中文科係廣東話定普通話教 ?
如果用普通話 , 小朋友無點接觸會否難跟上 ?

2. 除左中文 , 數學及其他科都係英文為主?

3. 平時係咪無默書 ?

4. 評估一年幾次 ?

5. 小朋友學術上係咪唔駛再加外補 ?

chriskaan 發表於 19-7-18 15:41

想請教...謝謝 !!  

1. 跟其他IS一樣是普教中。其實不用太擔心,好多學生本身是廣教中background 升小一
2. 除中文外,其他全英
3.有默書,每星期黙十個單字,主要是Phonics 字,會考運用
4.評估每級不同,好難回答你。另外老師平時上堂都會一路教一路做簡單assessment, 主要是用來評估進度!
5. 感覺中文較多外補

ol_bb 發表於 19-7-18 15:24

YMCA用家,學校跟國際學校分別不大,校長和大部分homeroom teach ...

我剛剛為小女報名下年小一。請問能否透露interview 的形式?內容深嗎?謝謝(emoji)

Iwtbr 發表於 19-7-18 18:10
我剛剛為小女報名下年小一。請問能否透露interview 的形式?內容深嗎?謝謝(emoji)
...

過去考英和數

我又想請教一下  , 其實選擇 YMCA 真係屬於一間比較冷門的私小 , 但係我想了解一下 , 心儀 YMCA 的家長 , 主要原因除左 happy school , 同多 NET 之外 , 仲有什麼優點是如此吸引家長呢...?!

因為我暫時只認識咁多 , 謝謝 !!  

YMCA 本身有幼稚園直升,所以比較低調,少做marketing, 不過辦學團體用心,學校小班教學(每班一NET, 一TA) 老師好caring.
不過如果你本身是追求名次,分數,YMCA 一定不適合,因為YMCA成績表沒有分數,學生之間少比較。

我正是唔想要求名次的家長 , 如果選擇得 YMCA 我只想小朋友快樂學習 , 唔想晚晚收工返到屋企同小朋友困獸鬥係到做功課同溫習 , 我想問 YMCA 每日平均有幾樣功課呢...?!  

ol_bb 發表於 19-7-18 15:24

YMCA用家,學校跟國際學校分別不大,校長和大部分homeroom teach ...

想請問一下返放學時間,謝謝

sami109 發表於 19-7-19 10:43
想請問一下返放學時間,謝謝

0830-1515
Selected ECA will held at 1530-1630 (optional)
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

chriskaan 發表於 19-7-19 10:33

我正是唔想要求名次的家長 , 如果選擇得 YMCA 我只想小朋友快樂學習 , 唔想晚晚收工返 ...

家課一至兩樣加每天睇書。另外好多作業會在堂上做,老師會邊教邊做,就算project 都100% 在學校做,家長們完全不用幫手.

回覆樓主:

港青基信
英文教學的話,一定係YMCA
SH 係轉左校長後,相信已經唔係賣英文,似乎仲搵緊方向

請問 YMCA 所有老師都是 NET 嗎?有沒有外語(日文/法文/西班牙文)課的?

aray2 發表於 19-7-20 13:13
請問 YMCA 所有老師都是 NET 嗎?有沒有外語(日文/法文/西班牙文)課的?

全部class teachers 是 NETs (九成英國老師)
Year 5 開始有Spanish

Thank you very much!!

virgokaren 發表於 19-7-19 14:44
0830-1515
Selected ECA will held at 1530-1630 (optional)

thanks, 請問是每天都是放1515嗎?

sami109 發表於 19-7-20 22:40
thanks, 請問是每天都是放1515嗎?

正常上課時間是 0830-1515,特別日子返 half day (如暑假前,某些節日或學校活動)
Assessment week 都係返全日,冇放早。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

ol_bb 發表於 19-7-20 19:40

全部class teachers 是 NETs (九成英國老師)

但如果選Spanish 就要放棄中文科

wingxsunny 發表於 19-7-21 10:45
但如果選Spanish 就要放棄中文科

現時係。
將來或者有望可修多科外語,因為聽聞中學部明年開始有 3rd language。
‹ 上一主題|下一主題