用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兩女就讀不同校-- 聖瑪加利 VS 培僑書院
樓主: newmoneybank
go

兩女就讀不同校-- 聖瑪加利 VS 培僑書院 [複製鏈接]

newmoneybank 發表於 19-7-21 14:57
回覆 一家三口 的帖子

那麼,相信你可以以就讀家長身份,對學校中學部課程,師資,資源,性價比,學生學習 ...

唔駛用 GCSE 成績 去英國讀a level 架,考入學試就可以啦
其實係一家四口子

newmoneybank 發表於 19-7-18 13:35
若學費, 住, 校車不是問題, 大女在聖瑪加利, 小女在培僑書院, 點睇呢?
除了多了外語及個別科目用不同語言學 ...

Deleted

回覆 newmoneybank 的帖子

女仔我會揀smc!因為可以讀外語同埋好多國際文化交流...
培僑太注重體育發展.…

回覆 Pan1234 的帖子

謝謝各位!
我在考慮會否留小女在培僑,試下幫大女轉去培僑。一年唔得試弟二年。

我們TARGET外國大學。似乎培僑支援大很多,有保証。只是其有關聯大學,未必是我們的TARGET。估計照考所開課程+IELTS,加上培僑的支援,應該問題唔大。 在這方面,SMC可以說是沒有支援(GCE AL不一定會開,咁即係無保証)。

唯一我們在懷疑培僑生在英文口語,寫作能力會否比SMC差很多。似乎沒有太多培僑生在英文DSE可取5~5**。因為去外國大學最怕英文能力不足。老公十分注重在英語上的培育。其它外語反而不是重點。

大家又點睇呢?

現在的兩難是,老公對SMC我英文信心大很多。我個人對PKC各方面SUPPORT大很多。
家姐比較易心散,做事持久力差,有時唸FREE 學習模式好似害左佢。 變左所有野要家長同學生自行在外攪掂。自問雙職父母,我自己覺得幾HEAVY了。若果妹妹同一間學校,妹妹係醒D,但都有機會工作量要DOUBLE。

請問在培僑書院有小朋友就讀的家長,都可以分享多少少嗎?學校在說自主學習,是否代表家長同小朋友跟唔到,請自己解決呢?家姐如成功到培佸,其實學校又是否要求家長用同一種的自主學習模式自己攪掂呢?

回覆樓主:

樓主,不如你上網search 吓咩叫自主學習啦。你講到好似學校唔多理,家長理就等如「自主學習」?!其實有沒有向學校查詢?

現在教育界和很多學校很多時都講「自主學習」,當然不評論是否做到, 因沒有足夠information 去評論。 簡單在yahoo search 都大把資料,學術文獻也很多。

其實選擇一間學校,有疑問和疑慮,是不是可向學校了解一下,看吓回應吧!(當然自己有多d 認知更好)

我對培僑課程有信心,因我會硏究一下教學手法這些東西。但學校在令家長理解方面,我覺得可以進深一步,因為我覺得很多家長很有心去support 子女學習,如果學校的方向、方法和理念可讓家長更明白會更好。 我唔覺得完全不需理子女學習是好事,但我並不是谷子女的意思,是配合學校教學手法或內容去引導子女更好地掌握學習。這是一個學習成長階段,如培養到正面的學習方向、處理問題...對之後成長有幫助吧!

如果你講英語口語,事實情況,SMC 收多d 外國學生、多d 科目用英文教。

newmoneybank 發表於 19-7-28 13:13
回覆 Pan1234 的帖子

謝謝各位!
培橋前年開放日在英文展室問過,那年的DSE英文4+約70%, 5+約30%, 5個學生英文5**。今年唔知。SMC當年也問過,老師話唔情楚。所以無從比較,不過SMC英文應該不會差的。
你係培橋家長,可以直接向老師了解一下。

回覆 newmoneybank 的帖子

大女幾年班?有冇問過佢願唔願意?

回覆 一片天 的帖子

大女話,我都想入培僑(見硬件好好呀😋)雖然有d唔捨得而家d朋友.. 不過佢想同妹妹同校多d😆

一家三口 發表於 19-7-21 15:28
囡囡自行自修 GCSE biology and chemistry 考入學試,來了英國讀番biology and chemistry, 剛過去的6月份 ...
我都聽校長講,GCE AL 係要放學,長假先讀,學校亦開唔成班,係咪即係 SMC 只有 DSE?

DevilPig 發表於 20-3-19 07:38
我都聽校長講,GCE AL 係要放學,長假先讀,學校亦開唔成班,係咪即係 SMC 只有 DSE? ...

是。只有DSE
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題