用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局陳守仁、德望小學及嘉諾撒聖心私立部怎麼選 ...
go

保良局陳守仁、德望小學及嘉諾撒聖心私立部怎麼選   [複製鏈接]

幫朋友問,她本人在國外不方便問,女兒有保良局陳守仁、德望小學及嘉諾撒聖心私立部offer。現在不知道選哪一家小學,位址不是最主要考慮的因素,還有一個妹妹,主要希望以後對妹妹選小學學校有所幫助不知熟悉這幾家的朋友是否可以提供建議!謝謝!

非常感謝各位熱心朋友的回復,我朋友收穫很多。

另外,她想問:妹妹9月份申請入讀K2幼稚園,如果想妹妹兩年後派位入津貼學校,選聖心是不是中西區比黃大仙區學區好很多?選擇更多。但是德望的全人教育和體育文化成績有太大吸引,所以目前更傾向選擇德望。有在考慮是不是租房到41學區,給妹妹鋪路?

28    0    0    0

哩三間好似都唔會益到妹妹,比我揀德望

升自己中學比列:SH > GH升Band 1 中學比例:SH (91.75%), GH (??), TSL (72.22%) - 參考papa上年數字
中學部名氣:GH > SH > TSL(冇中學)
收妹妹:SH (聽聞無論係咪聖幼生多數會收)> GH/ TSL
谷: GH/ SH > TSL
交通:TSL > GH/ SH (兩間女校都在山上)

只知咁多希望幫到你......

回覆樓主:

Vote for Gh!

論dse成績,Gh 比 Sh 好,論體藝,Gh 比 Sh出色和全面。

而Tsl,不但冇中學,而且升中成績比三私相對落後。

但論收返妹妹的優勢,不清楚了!

jenurbabe    發表於 19-7-19 17:37

SH>TSL>GH 按你既要求,我會以個人感覺比較易考去排

如果想惠及妹妹,一定係SH

想惠及妹妹一定是去叩津小,選呢三間根本可以撇除妹妹因素。

雖然聖心較有siblings priority 今年是四班年,妹妹嗰屆係三班年定四班年?

回覆 bj1315 的帖子

今年及之後小一全部都係4 班但每班只有32 人小一不再有大班了

德望中學𢦓績較突出, 中學收好多外來精英,但聖心私小校網好好多,升中壓力細d
TSL 抵讀但升中壓力相對大

回覆 Awyleung 的帖子

Sh 〉GH 〉tsl

論升中保障 SH》GH》TSL
論中學部嘅資源和機會 GH》SH》TSL
論全能,GH 應注重體藝多於 SH。
交通要視乎你住哪裏。
收妹妹,SH 和 GH 看自己幼稚園多於姐妹,TSL 聽聞是會大機會 siblings 入 2nd interview,但不一定收。
論課程進度,SH 和 GH 接近,有教深,TSL 應該冇教深/只教快半年,2 測 2 考但數學會多啲 Quiz?SH 同 GH 都應該係冇測驗但 Quiz+考試。

回覆樓主:

聖私 - 妹妹就算唔係讀聖幼都好大機會收

回覆樓主:

聖心私小有家姐,妹妹都好大機會入,只有聽到妹妹揀別的學校,沒有聽過學校主動唔收。
私小一學期有兩測(英文三測)一考,英文教快一年,數一至兩個月,中文課本用同級,補充用高一級)

見EK通常人問完都會揀德望,呢個係幼稚園版時已經好多人比較。所以問完個結果都係一樣

個人會選:TSL
要惠及妹妹選:SH
想中學入神校選:TSL
絕對不選:GH
一般人選了龍校都想平穩升中而不會再考,如果滿意SH的中學就選SH。而GH並不是龍校,中學大部分收外來精英。有朋友的女兒在讀幼稚園,升小一時候補拖到開學才通知沒位。她們眼中只有精英沒有同校學生,所以大部分的學生都要外考。這個要有心理準備。
TSL的學習較輕鬆,能讓學生發展創意。而且大家都準備要外考升中,所以競爭力较好。升中派位比以前多數人去顏寶玲已經好了很多,考上神校的都很多。

rinarina 發表於 19-7-19 08:25
見EK通常人問完都會揀德望,呢個係幼稚園版時已經好多人比較。所以問完個結果都係一樣 ...
選了GH的不知道有多少人能直升中學呢?

chungque 發表於 19-7-19 08:37
選了GH的不知道有多少人能直升中學呢?
很多人選校取決於名氣,而事實德望硬件贏哂,如果考到頭60、入返中學部機會不少。不過我個人like 聖心多d。不計升中的話一定TSL

回覆樓主:

....

supermom1 發表於 19-7-19 08:50
惠及細妹選SH, 身邊有幾姊妹同讀SH. 陳過往見好多細佬妹唔收.
對的!一般直資都不一定收弟妹。尤其TSL的競爭很大。

rinarina 發表於 19-7-19 08:46
很多人選校取決於名氣,而事實德望硬件贏哂,如果考到頭60、入返中學部機會不少。不過我個人like 聖心多d。 ...
頭60即幾多%?
睇過升中嗰邊的post, 如果唔入中學部,學校支援係零,連自己係咩banding都唔知。

如收細妹加升中保障SH會好過 GH and TSL.  如不需要HK升中就緊係TSL, happy school.如上面有人mention TSL入神校,其實兩間女校都有, 而SH 的保險線係SHC....
可以參考下升中資料

http://shcsps.edu.hk/06_perform-promote.html

‹ 上一主題|下一主題