用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局陳守仁、德望小學及嘉諾撒聖心私立部怎麼選 ...
樓主: 依依20130224
go

保良局陳守仁、德望小學及嘉諾撒聖心私立部怎麼選   [複製鏈接]

annie133 發表於 19-7-20 07:16
其實可以有甚麼支援?不是自己去找學校嗎?
五歳未必知大個讀成點,不過如果一路讀一路struggling ,拉牛 ...

相信絕大部分的津小私小的老師都會告知學生屬於咩banding並會review吓學生的揀校次序提供意見。

但升中版個post的樓主話零支援係學校冇俾到意見可以揾咩學校,老師亦唔肯見家長。
如果德望係有支援俾升唔到中學部白小學生,請在這裡講解下,以免學校被誤解。

sunnymama2 發表於 19-7-20 08:17
相信絕大部分的津小私小的老師都會告知學生屬於咩banding並會review吓學生的揀校次序提供意見。

但升中版 ...

的確有些有直屬中學的小學,如果學生上自己中學機會微,會話畀家長知以往師姐去了哪些直中以外,校風比較好的學校供參考。

可謂升中支援?邊間直資中學大機會收band 2生,以今時今日資訊,冇理由家長吾識呱,入得GH, 不會是比小孩子天生天養那種家庭吧!GH 中學收小學部年年也是60-70%左右,其他勁的學生會去女拔、st paul co ed。其實同大坑真光有乜分別?大坑真光一樣冇所謂升中支援。家長一樣係為成績中下的小朋友自尋出路,考其他2缐直資。

比我估中,樓主問完最後也是選GH

阿女成績一直都是中游,又沒特長,所以都兩手準備,short list 左幾間學校,家長日時問老師的意見,她亦認為所選的學校適合阿女的程度,另外再提議一間B1c的學校,說往年亦有學生派去,聽說讀得不錯。老師算是有問有答,但不會提供名次及Banding.  

這樣算不算是其他家長心中的升中支援?或者仍然是不足,但對我來說已足夠。

我知道有一些一缐小學會提供很多升中資訊及面試訓練等。這方面德小的確是做得不足。但對於我,這些資訊,尢其是面試技巧訓練等,會對我及小女做成壓力,我寧願選擇平常心。

happybibi 發表於 19-7-20 12:07
阿女成績一直都是中游,又沒特長,所以都兩手準備,short list 左幾間學校,家長日時問老師的意見,她亦認 ...

這樣的升中支援,只是冇中學back up的才會有。尤其基灣小學,有建議家長選校排位,面試訓練。(其他小學也有,但不開名了)

但女津小或女私直小而有聯繫,或直屬中學部,就冇乜聽到有升中面試訓練呢。如果有邊間有的話,我也想知。

家長之間的路邊社消息,知道有兩間一線小學有提供面試訓練,不開名了,始終只是聽説,不是第一身。其實有面試訓練或上面試班等等,亦不是壞事,只是我選擇平常心罷了。

sunnymama2 發表於 19-7-20 06:59
喺升中版,有幾個家長都話學校冇支援。留意,重點並非幾多成升中,係講緊冇得升中學部嗰班學生得不到學校 ...

我未有親身經歷過,沒有有關方面的資料。概然家長有這樣的感受,是真資訊,分享亦無可厚非,十分尊重。我自己亦獲益良多,多作準備。但眼見有不盡不實的資訊,便需要正視聼。

GH真是沒有一個明確系統去教小朋友、家長如何安排升中,所以當大家考慮學校時,真係接受到先得。

常常説GH冇支援,不如分享下邊間有聯繫中學或直屬中學的小學部有支援?有冇例子?

rinarina 發表於 19-7-20 17:59
常常説GH冇支援,不如分享下邊間有支援?
其實大部份也有支援,好像德望甘無情的好難揾到一間comparable 的

73662710 發表於 19-7-20 22:09
其實大部份也有支援,好像德望甘無情的好難揾到一間comparable 的
冇聯繫中學或冇直屬中學的小學部有支援好正路。

73662710 發表於 19-7-20 22:09

咁有邊少部份無支援?數據?來源?我可吾可以講其實大部份GH屋企都覺得自己位置係邊,好像得好少無知係咪真學生家長讀咁耐都吾知小朋友讀得咁差,老師六年都無提示架?

Maryknoll 不是都有講上上, 上中,上下.........
德小不是每個班主任都肯講,非常無系統
上唔番自己中學不是就等於沒有直屬中學嗎?同無直屬中學嘅學生有何分別?咁話比家長知去年唔收大概去邊,小朋友屬band幾是很困難的事嗎?明白唔一定十拿九穩,有個譜都好啲。

WSCWMN 發表於 19-7-22 10:16
Maryknoll 不是都有講上上, 上中,上下.........
德小不是每個班主任都肯講,非常無系統
上唔番自己中學不 ...
德小好似有家長提過學校會講成續中位數,另外每科頭幾名都會有通知。你指不是每個班主任都肯講什麼?咁見家長會講咩內容?你係親身經歷定聽返尼?我都想知多少少依間學校實際情況係點。

QQfishs 發表於 19-7-22 12:08
德小好似有家長提過學校會講成續中位數,另外每科頭幾名都會有通知。你指不是每個班主任都肯講什麼?咁見家 ...
德小的中下游學生最徬徨的地方,係唔知道學校的收生準則,因為年年收的%唔同,又冇明文規定要達咩分數才可直上。有個案係成績較差的上到中學,反而成績較好的冇得上(一樣都係中下游),咁學校係點揀選呢?
到被通知冇得直上的時候,學校冇幫到家長選校,學生banding 又唔講,要知道band 1 尾和band 2 頭選校策略可以好唔同,一唔小心家長自己估錯banding 會抽到外區或未填過的學校。

我的CASE 是, 每次家長日巡例都會問, 老師都會答中上/中下等, 亦會個別科再提點.

sunnymama2 發表於 19-7-22 12:28
德小的中下游學生最徬徨的地方,係唔知道學校的收生準則,因為年年收的%唔同,又冇明文規定要達咩分數才可 ...
比我上吾倒就選band2啦,都已經係尾果批繼續去到另一間學校又有咩意義呢,我覺得個小朋友都知自己咩事,不如降一級建立自信比較實際。另外你講收低分果個學生問題,我印象中我好似係ek問過個同樣問題媽媽佢囡囡除左讀書仲有無參加或者代表學校既活動,我好相信依類b1學校好睇重所謂貢獻。依個世界就係咁現實,我估係DGS更甚,正如成續吾好但運動強都可以讀港大。年年收生質素都有吾同,龍年多多學生比你揀,過多幾年報讀人數少左質素好大機會下降都已經有分別。

1998Ruby1998 發表於 19-7-18 15:58
論升中保障 SH》GH》TSL
論中學部嘅資源和機會 GH》SH》TSL
論全能,GH 應注重體藝多於 SH。

敢如果培僑小二同德望小一?

Girl2014 發表於 19-7-23 06:41
敢如果培僑小二同德望小一?
培僑小一德望小一。我想好多人也會揀培僑!

‹ 上一主題|下一主題