用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局陳守仁、德望小學及嘉諾撒聖心私立部怎麼選 ...
樓主: 依依20130224
go

保良局陳守仁、德望小學及嘉諾撒聖心私立部怎麼選   [複製鏈接]

sunnymama2 發表於 19-7-19 09:19
頭60即幾多%?
睇過升中嗰邊的post, 如果唔入中學部,學校支援係零,連自己係咩banding都唔知。
...
GH對自己的學生是很差的。它沒有收回升中的百分比,要看當屆學生的質素。好的可能收回六七成,差的收三成都不夠。而且會用候補來拖住你,當收滿外來精英最後才考慮你。往往要你多次查詢才告知沒位。令自己的學生失曬預算!

chungque 發表於 19-7-19 10:26
GH對自己的學生是很差的。它沒有收回升中的百分比,要看當屆學生的質素。好的可能收回六七成,差的收三成都 ...
除非對GH情有獨鐘,否則應該揀其他學校。入左去年年都戰戰競競,6年都處於作戰狀態。唔好彩係bottom 40%或30%就仲慘過出面的二三線學校,至少出面d學校會俾suggestion給家長。

依依20130224 發表於 19-7-18 12:55
幫朋友問,她本人在國外不方便問,她女兒現有保良局陳守仁、德望小學及嘉諾撒聖心私立部offer。現在不知道 ...

德望

GH對自己的學生是很差的。它沒有收回升中的百分比,要看當屆學生的質素。好的可能收回六七成,差的收三成都 ...
機會只會留給有準備的人, 老師係會在家長日告知囡囡的位置, 讀了幾年都唔知囡囡咩LEVEL, 那位家長都應該好好檢討下.

回覆 十分鐘 的帖子

非常感謝!我會轉告我朋友

hfnyd 發表於 19-7-19 14:54
機會只會留給有準備的人, 老師係會在家長日告知囡囡的位置, 讀了幾年都唔知囡囡咩LEVEL, 那位家長都應該好 ...
系!我當時都叫個朋友唔好等,但好多家長都不會放棄一絲希望。所以在這提醒其他家長在考慮時不要只看名氣而忽略考慮最壞情況。除非好像DGS那樣全收!

回覆 chungque 的帖子

非常感謝

希望你朋友可以盡快決定及放位....知道有人仲等緊呢幾間架!

回覆 Yeahly_ly 的帖子

一定儘快轉告,謝謝!

sunnymama2 發表於 19-7-19 10:42
除非對GH情有獨鐘,否則應該揀其他學校。入左去年年都戰戰競競,6年都處於作戰狀態。唔好彩係bottom 40%或3 ...
想清楚,自己能力吾夠就吾會讀,靠自己,靠運你就輸。

chungque 發表於 19-7-19 16:28
系!我當時都叫個朋友唔好等,但好多家長都不會放棄一絲希望。所以在這提醒其他家長在考慮時不要只看名氣而 ...
吾好太神化DGS,中途落車級級都有有插班。

QQfishs 發表於 19-7-19 19:39
吾好太神化DGS,中途落車級級都有有插班。

今年多左人有offer唔take(不是去spcc)

QQfishs 發表於 19-7-19 19:31
想清楚,自己能力吾夠就吾會讀,靠自己,靠運你就輸。
5歲人仔點會知將來實力?即使而家offer 一大堆都唔代表6年後叻過人。
所以正常黎講,都要考慮埋worst case發生左家長是否接受到。

sunnymama2 發表於 19-7-19 20:48
5歲人仔點會知將來實力?即使而家offer 一大堆都唔代表6年後叻過人。
所以正常黎講,都要考慮埋worst case發 ...
正好你咁講dgs收既都吾一定係最好果班小一生,所以咪要自然洗失,不斷收插班,吾係點keep到個公開試成績。

chungque 發表於 19-7-19 08:34
個人會選:TSL
要惠及妹妹選:SH
想中學入神校選:TSL

所有GH幼稚園學生,都會在K2暑假收到學校通知是否取錄為GHP學生,以方便家長及早安排,從未直到K3暑假尾通知。可能你的朋友曲解了?

從來都未試過三成都唔夠⋯每年升小升中都大約七成左右,今年升中比例更高⋯

我是GH用家,並非想推銷或擁護學校,只想還學校一個公度。學校經常被外界理解為無情⋯只因各式各樣的不同資訊。

QQfishs 發表於 19-7-19 21:30
正好你咁講dgs收既都吾一定係最好果班小一生,所以咪要自然洗失,不斷收插班,吾係點keep到個公開試成績。 ...
呢個case我冇和dgs 比較,係和聖心和陳守仁比較。
講的係最worst case 發生左,家長是否接受校方的支援程度。

揀學校唔可以揀名氣,係要揀一間適合小朋友和家長的學校。

kbi 發表於 19-7-20 00:59

從來都未試過三成都唔夠⋯每年升小升中都大約七成左右,今年升 ...

喺升中版,有幾個家長都話學校冇支援。留意,重點並非幾多成升中,係講緊冇得升中學部嗰班學生得不到學校支援。真相是如何?

sunnymama2 發表於 19-7-20 06:59
喺升中版,有幾個家長都話學校冇支援。留意,重點並非幾多成升中,係講緊冇得升中學部嗰班學生得不到學校 ...

其實可以有甚麼支援?不是自己去找學校嗎?
五歳未必知大個讀成點,不過如果一路讀一路struggling ,拉牛上樹還是做尾個截,做功課拖拉溫書又慢,相信自己都心中有數,和大多有直屬中學的津校情況一樣,很多都會中途轉走,中學鋪定直私,外國留學或二三線國際。

annie133 發表於 19-7-20 07:16
其實可以有甚麼支援?不是自己去找學校嗎?
五歳未必知大個讀成點,不過如果一路讀一路struggling ,拉牛 ...

唔收返就梗係要支援,大概屬什麼banding 都要講下,搵學校都知搵邊類,又不是唔收就一定係Band 3。 情況完全不等同直屬
‹ 上一主題|下一主題