用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St.Paul Boys vs St. Louis
go

St.Paul Boys vs St. Louis  

如題要為小朋友作最好既選擇!

回覆樓主:

St Paul Boys for sure!

回覆 爸爸上學去 的帖子

據我所知,St. Louis 中學已不是band1中學了,前景當然是St. Paul Boys 更好,我印像中似乎一直以來St. Paul's Boys 中學的成績都比St. Louis

爸爸上學去 發表於 19-7-17 17:55
如題要為小朋友作最後選擇!
爸爸似乎真係要去上下堂,瞭解下現今中小學既水平同升學安排。

王家爸爸    發表於 19-7-19 12:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

st paul大把人聽過, 今年又出左狀元
st louis我未聽過

hkpapa852 發表於 19-7-17 18:49
爸爸似乎真係要去上下堂,瞭解下現今中小學既水平同升學安排。

因為現今同當年既學校囗碑同level已經大大改變,所以先求各位指導下小弟!

爸爸上學去 發表於 19-7-17 18:54
因為現今同當年既學校囗碑同level已經大大改變,所以先求各位指導下小弟!
...
有咩改變?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

爸爸上學去 發表於 19-7-17 17:55

如題要為小朋友作最好既選擇!

依家比得上 St Paul Boys (SPC) 嘅男校 (有齊中、小學),除咗 DBS, LSC 及 SJC 無嘜邊間喇!

加上依家入小學,將來會有新裝修中學校舍用!

計埋男女,當然有多一間,SPCC

王家爸爸    發表於 19-7-19 11:54
vincenthocs    發表於 19-7-18 09:28

除宗教不同外,未聽過有人會將呢兩間作比較!

回覆 為食公主 的帖子

St. Louis 裡面最勁嗰位畢業生碰上了St. Paul'sBoys
裡面渣嗰畢業生

王家爸爸    發表於 19-7-19 11:55

為食公主 發表於 19-7-18 16:15
我想講我公司部門阿頭曷ST LOUIS畢業, 佢其中一個下屬係ST PAUL BOYS畢業,佢地年紀差唔多,但職級隔左幾個 ...
咁..... 一個無讀過名校既李嘉誠, 手下都唔知有幾多個係來自各大名校啦!

回覆樓主:

之前公司個阿姐是Band 3學校,事業很成功,她的手下是港區神校出身,有點富家子弟的嬌縱。所以呢個世界嘅嘢唔係剩係睇讀邊間學校。

回覆樓主:

其實我想知多D兩間男校升中時個制度計法,因為st.paul唔會參加政府升中試而st.Louis又英小及小班教學,兩者各有玩法真係唔知點選擇?

hkpapa852 發表於 19-7-18 17:48
咁..... 一個無讀過名校既李嘉誠, 手下都唔知有幾多個係來自各大名校啦!

爸爸上學去 發表於 19-7-18 19:33
其實我想知多D兩間男校升中時個制度計法,因為st.paul唔會參加政府升中試而st.Louis又英小及小班教學,兩者 ...

唔明樓主講「升中試」
但 Paul Boys 升中有呈分!

請問st Paul boys 是call waiting 嗎?

lskstephen 發表於 19-7-19 00:21
唔明樓主講「升中試」

請問讀spb小學如有中學部學位,是否就不可以參加自行面試/ 和派位嗎?

lskstephen 發表於 19-7-19 00:21
唔明樓主講「升中試」

據我所知paul boys 冇参加政府小五六呈分系統,只知學生pass校內成績就可以原升中學,上去生有9成右,所以有隱形龍校之稱!