用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教各位 剛剛抵港 兩個孩子入讀幼稚園的問題 ...
go

請教各位 剛剛抵港 兩個孩子入讀幼稚園的問題

請教各位 我們一家四口剛剛從倫敦搬到香港 大仔今年9月底滿6歲 妹妹8月份3歲
我有幾個問題想請教

1. 妹妹今年9月份應該上K1,但是很多幼稚園K1都是提前一年申請,我會嘗試一下私立幼稚園,但是看還有些參加學券計畫的幼稚園接受全年申請,但是我們沒有註冊證,應該怎麼辦

2.大仔今年其實可以讀小一,但是又想9月份嘗試報一下幾個直資私立學校,明年9月份再入學,不知道做大B好不好,朋友都建議早上學

謝謝大家,剛剛來港,還在適應中,還好孩子們都很喜歡,只是兩個孩子年齡正好趕上入園/入學,有點麻煩

個女我建議你試下York, 貴d但佢有位機會大,而且program 唔錯,個仔就真係唔知,如果想做超大b 都搵間學校插k3 先
hoho

回覆 phoebetai 的帖子

多謝! York是約克幼稚園嗎,聽說過很不錯
我們住在跑馬地,還在熟悉各個地區中

原來我的仔明年小一的話不是大B,是超大B

Stephmummy 發表於 19-7-17 16:21

係吖1-3月出世,才叫大B,9-12,遲一年讀,就叫超大B

Stephmummy 發表於 19-7-17 16:21

跑馬地,你找其他私幼插班啦。妹妹應該頭一年申請唔到學券,要讀一年私幼。

哥哥的case,我建議今年插入K3,適應一下。哥哥在外國回來,唔知他中文程度,讀下K3,適應下環境。 我想補充番少少,好多直私,已經截止申請報名,甚至已經開始面試。如果你想明年9月讀直私小一,你要快d上網報名。睇下邊d直私小未截止報名。

piglover 發表於 19-7-18 07:05
跑馬地,你找其他私幼插班啦。妹妹應該頭一年申請唔到學券,要讀一年私幼。

哥哥的case,我建議今年插入K ...
是的,超大B
非常感謝你的建議!我們6月份剛到的時候我已報sscps,現時想主要報港島學校,不想孩子早晚commute太辛苦。只是不知孩子水平是否可以一拼直私。

Stephmummy 發表於 19-7-18 10:53
是的,超大B
非常感謝你的建議!我們6月份剛到的時候我已報sscps,現時想主要報港島學校,不想孩子早晚comm ...

唔考過,真係唔知。你小朋友外國回來,英文一定無問題。反而係中文,一線直私對中文要求都唔低。

piglover 發表於 19-7-18 12:14
唔考過,真係唔知。你小朋友外國回來,英文一定無問題。反而係中文,一線直私對中文要求都唔低。
...
是的,我也是比較擔心他的中文。希望這一年可以補習提高一下。

有關K1註冊證:

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/preprimary-kindergarten/kindergarten-k1-admission-arrangements/index.html#RC

可以上教育局網頁睇下,or 直接打電話去問下

如就個別申請有任何查詢,可致電教育局3540 6808 / 3540 6811(辦公時間:星期一至星期五上午8:30至下午1:00,下午2:00至6:00,星期六、日及公眾假期休息)或24小時自動電話查詢系統2891 0088。

灣仔區K1空缺情況

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/preprimary-kindergarten/kindergarten-k1-admission-arrangements/Vacancy%2020190712/Wan%20Chai_K1%20Vacancy.pdf

回覆 Stephmummy 的帖子

妹妹可試pods, PM插班應該唔難, 雙語教學課程不錯, 老師有愛心

http://www.pods.com.hk/

你打去教育局係可以攪返個學劵的

我朋友早你一個月回流香港
都成功整好小朋友k1入學了

除左睇學位空缺既學校外
亦都可以試下打去心儀既學校
同佢地講返你個情況
有d學校係會即日比期接見的

加油!

Stephmummy 發表於 19-7-17 16:04
請教各位 我們一家四口剛剛從倫敦搬到香港 大仔今年9月底滿6歲 妹妹8月份3歲
我有幾個問題想請教

你住跑馬地,個邊有間寶血幼稚園,唔錯架!你去叩下,入面都多外藉人士小朋友入讀,啲小朋友都應該同你囡囡一樣,英文已經可以講到 full sentence
你囡囡可以向教局申請左入學証先,應該8,9月可以提出申請,教局網有教點申請,就叩 k1
至於你囝囝,都可以試下寶血 k3插班,如果唔怕超齡
2兄妹同一間幼稚園返學放學都方便,哥哥都可以照叩小一,今年小一已經放晒榜,有剩幾多學位可以直接問返心儀學校或者問教局