用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一學生,讀band 1英中,要留級重讀2年中一, ...
樓主: Amy12
go

中一學生,讀band 1英中,要留級重讀2年中一, [複製鏈接]

我反而覺著這家學校好大問題。給人感覺冷酷無情。
只要願意學,智商中等。不存在跟不上學習進度。
中學知識都是成熟現有的。又不是世界難題或創新。
孩子也是每天進步變化很大。

如果是學習意願不強,習慣不好,情緒有問題,那是另一個話題。

一定轉校,讀落去都無自信啦.香港轉唔到去外國可能仲好.

Amy12 發表於 19-7-17 08:39
幫朋友分析下,小朋友已經係留級中一學生,今次考試中英文數合格有多,但西史和其他科唔合格,要重讀多一年 ...

唔值得原校留班,如果小朋友係理科人,攪掂science 加主科就得,至於通識,都唔係間間學校初中有通識,再者,DSE通識攞2都唔係好困難,攪掂小朋友學習態度緊要啲,如果學校冇得傾試升,我會轉校。留啲buffer俾高中好過。

回覆樓主

多謝各位意見!

Amy12 發表於 19-7-18 10:48
小朋友話通識地理唔知考黎做乜?所以佢話冇溫過這幾科,話將來出黎社會都唔會用到
...

其實我唔覺得無用,所有新知識都好有用,所以我好鍾意學新嘢。

即係話同一年入去嘅同學仔已經升中三,小朋友仍然讀中一,對小朋友心理都不太好。而且一路夾硬讀上去,只會自信心越嚟越低。

如果留第二次,我會俾佢轉去第二間啦。不過都要問下佢自己意見

Danielhk 發表於 19-7-30 19:07
我反而覺著這家學校好大問題。給人感覺冷酷無情。
只要願意學,智商中等。不存在跟不上學習進度。
中學知識 ...

其實尼d都係學校迫走學生既技倆

如果主科合格只是副科唔合格,家長可以同學校頃下,通常學校應該會比學生試升,若學校堅決要留好大機會係想迫學生轉校

連續留2年小朋友都好難有心機讀,轉校對孩子亦未嘗壞事。不過轉唔轉校都好,睇得出小朋友讀書態度似乎有問題,家長必須糾正小朋友對讀書睇法,年青人應該虛心學習新的事物,學習待人處事應有態度,覺得果科冇用就連溫都唔溫,佢肯定將來一定冇用嗎?溫都唔溫由得佢唔合格,有冇考慮過對自己有咩壞影響。世事冇絕對,家長必須引導佢學習把眼光放遠啲。

Amy12 發表於 19-7-18 10:48
小朋友話通識地理唔知考黎做乜?所以佢話冇溫過這幾科,話將來出黎社會都唔會用到
...

去外國中學英文堂要上沙士比亞,出嚟做野無用,但有時知識係你不知不覺間用得番!就正如做保險地產都要吹水,有時以前讀過的就可以用番,永遠無野係無用的!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-31 19:25
如果主科合格只是副科唔合格,家長可以同學校頃下,通常學校應該會比學生試升,若學校堅決要留好大機會係想 ...

Thanks!會俾朋友參考下

bear2014 發表於 19-8-15 08:08
即係話同一年入去嘅同學仔已經升中三,小朋友仍然讀中一,對小朋友心理都不太好。而且一路夾硬讀上去,只會 ...
我仔隔離班有位同學, 同佢一齊升上黎個d已經升中4, 佢仍然中一.....

‹ 上一主題|下一主題