用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一學生,讀band 1英中,要留級重讀2年中一, ...
go

中一學生,讀band 1英中,要留級重讀2年中一,

幫朋友分析下,小朋友已經係留級中一學生,今次考試中英文數合格有多,但西史和其他科唔合格,要重讀多一年中一,小朋友都鍾意現在間中學,如果你係家長係會轉學定係繼續重中一呢?

已經留第二次級,我會考慮讓他轉校,但如果小朋友堅持再留級,我會尊重他的意見~

已經留第二次, 我會找間 BAND 2 轉, 這樣對同學心理也是好事, 好多 BAND 2 都好好.

醒目開學勳章 王國長老

重讀第一年都未搞得掂其他科, 要再重讀真係轉校算數
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-7-17 10:36
重讀第一年都未搞得掂其他科, 要再重讀真係轉校算數

係歷史化學西史搞唔掂,聽講重讀生距離升班分數差2分

醒目開學勳章 王國長老

Amy12 發表於 19-7-17 10:44
再重讀係賣老本加 past paper 既野, 即係死溫爛溫兩年既 past paper 黎攞合格, 未必真係可以打好個底.

轉校讀 S.2 可能會吃力左, 可以係暑假搵補習執返唔掂既科

重有就係第一年 S.1 既同學算到 S.3, 佢仍然係 S.1, 心理上真係唔好受

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

我囡 S.4 時有 D 同學 S.1 & S.2 都要留班, 以我所知 19/20 學期家長最終決定轉校, 情願有新開始

轉校啦!勉強無幸福
希望每天開心渡過 ;-)

中一有化學讀?

王家爸爸 發表於 19-7-17 18:27
中一有化學讀?

係啊

王家爸爸 發表於 19-7-17 18:27
中一有化學讀?

原來唔係化學,係通識

Amy12 發表於 19-7-17 21:20
原來唔係化學,係通識
我都覺得通識唔容易教。

要想想年齡的問題, 與新同學漸漸有距離, 小朋友內心不好受, 其實應該想清楚是否全英文教學小朋友吃力, 每天上課吸收不到。

Amy12 發表於 19-7-17 08:39
幫朋友分析下,小朋友已經係留級中一學生,今次考試中英文數合格有多,但西史和其他科唔合格,要重讀多一年 ...
其實主科(中英數)合格有多,會唔會考慮同學校傾下,有無得試升?另外,小朋友自己點諗?有無檢討過點解搞成咁?

王家爸爸 發表於 19-7-18 10:43
其實主科(中英數)合格有多,會唔會考慮同學校傾下,有無得試升?另外,小朋友自己點諗?有無檢討過點解搞 ...

小朋友話通識地理唔知考黎做乜?所以佢話冇溫過這幾科,話將來出黎社會都唔會用到

Amy12 發表於 19-7-18 10:48
小朋友話通識地理唔知考黎做乜?所以佢話冇溫過這幾科,話將來出黎社會都唔會用到
...
如果係心態問題,留班都未必解決到問題。個人認為,學校既睇法可能係:地理、歷史唔合格未必係重點,通識唔合格先係,原因係高中可以唔修地理、歷史,但係無得唔修通識。所以如果其他科夠高分,平均分中游既話,我會建議同老師傾。重點係令老師相信,小朋友既通識會有進步,例如小朋友開始識得關心時事,對能源科技有興趣等。

Amy12 發表於 19-7-18 10:48
...

其實中文及數學讀到小六, 將來出嚟野都用唔到中學野, 因為遊戲規則係咁玩, 讀大學入場券係要中英數通及選修科鬥高分。

正如打機某D關一定要過左, 先可以升level. 13, 4歲應該明白呢個人生道理, 無論留班定轉校, 如果經常抱住讀嚟做乜呢個心態, 咁上到高中一樣留班。

加油!!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-7-18 11:03
其實中文及數學讀到小六, 將來出嚟野都用唔到中學野, 因為遊戲規則係咁玩, 讀大學入場券係要中英數通及選 ...

多謝你詳細講解!

文卓媽媽 發表於 19-7-18 10:03
要想想年齡的問題, 與新同學漸漸有距離, 小朋友內心不好受, 其實應該想清楚是否全英文教學小朋友吃力, 每天 ...

明白!謝謝你的提議

醒目開學勳章

回覆樓主:

留一年 可以接受,留第2年,我情願 轉校,有個新開始。