用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 浸大動畫科50人爭1額 不再公布收生數據 港大醫科:免惹 ...
樓主: elbar
go

浸大動畫科50人爭1額 不再公布收生數據 港大醫科:免惹議論 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

shadeslayer 發表於 19-7-18 12:38
DSE成績不理想, 同NJ入大學之間,你女兒一定做左不少野,有乜好嘈?

數據上,都係NJ入year one

Charlotte_mom 發表於 19-7-18 14:03
數據上,都係NJ入year one

近年茅頭針對本地IB生,其他nj好似無乜

醒目開學勳章 王國長老

poonseelai 發表於 19-7-18 16:58
近年茅頭針對本地IB生,其他nj好似無乜

其實NJ好多款,本地考外國試;海歸;本地轉u(包括本身讀其他u,海外返,hd,asso),仲有,外地人同埋內地人

可能好多人著眼於考外地試嘅尖子,搶左本地DSE 尖子嘅神科位啦。但如果要講「交代NJ」breakdown,牽連都幾大

Charlotte_mom 發表於 19-7-18 17:25
其實NJ好多款,本地考外國試;海歸;本地轉u(包括本身讀其他u,海外返,hd,asso)
可能好多人著眼於考外 ...

可能好多人著眼於考外地試嘅尖子,搶左本地DSE 尖子嘅神科位啦

Xxxx

點解要着眼佢哋為乜要針對佢哋?佢哋都係香港人因各種原因沒有入讀本地學校,點解連大學都唔俾佢哋入?

如果有人認為外地中學文憑入香港神科容易啲,咁要問大學為何比學位一個考外地試的學生。

大學入學唔係應該由大學自主判斷擇優而選。

醒目開學勳章 王國長老

shadeslayer 發表於 19-7-18 23:04

可能好多人著眼於考外地試嘅尖子,搶左本地DSE 尖子嘅 ...

數漏左一個好大嘅影響/爭議點:外地人黎香港讀(更precise一點,內地人)
當中又有無涉及本地人利益呢?雖然話佢地俾嘅學費比本地人貴。但本地家長會較介意1. 自己子女入學機會細左 2. 自己交稅「養大」間學校而無交稅嘅受惠

Charlotte_mom 發表於 19-7-19 07:19
數漏左一個好大嘅影響/爭議點:外地人黎香港讀(更precise一點,內地人)
當中又有無涉及本地人利益呢?雖 ...

國際城市國際大學需要外地學生。但不應過多。

所以限額不應跟 NJ/J,應該跟香港人和外地人。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

NJ分本地和非本地人兩條隊, 非本地人即使考dse也計入NJ, 会佔用jupas 政府資助學位。非本地生就算收貴D學費,相信仍未可歸本,即政府仍須補貼/資助,何況有些尖子仲取full scholarship

poonseelai 發表於 19-7-19 09:36
NJ分本地和非本地人兩條隊, 非本地人即使考dse也計入NJ, 会佔用jupas 政府資助學位。非本地生就算收貴D ...

真係國際尖子,包括內地,歡迎之致。我覺得為不為到皮,用不用公帑,無所謂。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題