用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1C至band 2A男仔最有利的校網?
樓主: happymother88
go

band 1C至band 2A男仔最有利的校網?

回覆樓主:

唔好意思,想先問問軒官係講緊軒尼斯道果間定銅鑼灣果間先呢?

happymother88 發表於 19-7-19 11:41
回覆 小倩 的帖子

灣仔區B2男仔乙一入唔到TKP?
B2 乙一 TKP,一定得。

王家爸爸 發表於 19-7-18 11:21
唔難想像,灣仔 B1 位太多,所以過去有近半 B2 學生可以入 B1 學校。

这点有些不明白,如过去湾仔B1中学因B 1位多B1生而結果收多了不少B2生,但整体dse成绩依然是B1水平,咁其实这区的B1校才是高增值,是吗?

twhkleung 發表於 19-7-20 11:54
这点有些不明白,如过去湾仔B1中学因B 1位多B1生而結果收多了不少B2生,但整体dse成绩依然是B1水平,咁其 ...
原因係灣仔係強區,所以灣仔既 B2A,可能係全港既 B1C。

happymother88 發表於 19-7-18 10:04
你眼見中西區Band 2男仔最差派左去什麼學校呢?

今年Peter仔潮商派得麻麻,但睇中尼又幾好啊

杏李子 發表於 19-7-20 12:57
都係得40人入到B1中1學,又係~42.5%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

杏李子 發表於 19-7-20 12:57
彼得仔唔差,除咗個別幾個差既外,最差都係去聖類斯同鴨真。

hkpapa852 發表於 19-7-20 13:04
都係得40人入到B1中1學,又係~42.5%
如果考慮埋區內B2女仔可以上B1學校既因素,學校既實際B1率可能都係1/3多啲啲。

請問如果仔屬B1C-B2A,如乙一填聖類斯是否必入?填乙二如果抽唔到有機會跌落B3?

CanBBChu 發表於 19-7-23 16:34
請問如果仔屬B1C-B2A,如乙一填聖類斯是否必入?填乙二如果抽唔到有機會跌落B3? ...

如果最終係B1學生, 乙1或乙2都必入

但如果最後係B2學生, 乙1都未必入到

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔該哂,邊緣生好慘,錯估Band就好弊

happymother88 發表於 19-7-17 20:03
回覆 pccw2017 的帖子

再次謝謝大家的分享, 令我本來有些混亂的思想變得清徹左好多!
可以參考下今年中西區轉去灣仔派位的例子:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3770352&pid=47987396&fromuid=2408253

2jkidsfather 發表於 19-7-24 07:55
可以參考下今年中西區轉去灣仔派位的例子:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=fin ...
其實個例子好值得參考。佢排位跟學校建議,所以估錯BANDING既機會唔高。其實,都講過好多次,中西區學校轉灣仔網,有可能跌BANDING,老師可能唔熟灣仔網,所以唔知道。

王家爸爸 發表於 19-7-24 11:24
其實個例子好值得參考。佢排位跟學校建議,所以估錯BANDING既機會唔高。其實,都講過好多次,中西區學校轉 ...
我唔排除有老師就算同區都估錯學生Banding

王家爸爸 發表於 19-7-24 11:24
其實個例子好值得參考。佢排位跟學校建議,所以估錯BANDING既機會唔高。其實,都講過好多次,中西區學校轉 ...
想請教王家爸爸,唔明點解灣仔會強過中西區,唔該晒

老周 發表於 19-7-24 13:09
想請教王家爸爸,唔明點解灣仔會強過中西區,唔該晒
灣仔區既小學生,HKAT(Pre-S1)平均分稍高於中西區既小學生,所以中西區既 B1C 邊緣人,可能係灣仔既 B2A。

hkpapa852 發表於 19-7-24 13:00
我唔排除有老師就算同區都估錯學生Banding
有可能,尤其係如果個 CASE 係上年既話。不過,如果係舊年既話,估錯既機會其實唔高。