用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1C至band 2A男仔最有利的校網?
樓主: happymother88
go

band 1C至band 2A男仔最有利的校網? [複製鏈接]

YS_mommy 發表於 19-7-18 09:46
今年眼見B1男仔都派到中西區網內 (即除了中西區英中, 南區英中, 灣仔英中)英中, 是否有一些一早已經跳船,  ...
「梁球琚」唔熟,但係「聖士提反堂」其實唔差。

cloudcloudrobot 發表於 19-7-18 09:50
軒小級40是Band 2生?  太難想像吧
唔難想像,灣仔 B1 位太多,所以過去有近半 B2 學生可以入 B1 學校。

回覆 王家爸爸 的帖子

過去可以, 現在很難吧?

回覆 hkpapa852 的帖子

証明你的推測是對的, 灣仔B2男最差都派鄧鏡波

好想知中西區B2男最差派去邊D學校

好在我係度收到依D料咋 ... 我本來仲以為中西區好穩陣TIM

cloudcloudrobot 發表於 19-7-18 09:50
軒小級40是Band 2生?  太難想像吧

軒小校內排名級40, 不等於呈分排名也是40

其實兩軒同灣仔區男女校既本區B1率一向比坊間高估, 其實應只有~1/3

所以點解幾間灣仔區學校既老師, 一直對排名唔同既學生, 都有分流選校既建議

其實唔係佢地保守, 係有實際需要

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 pccw2017 的帖子

會唔會有Band 1 AND band 3 抽入SLS ?

hkpapa852 發表於 19-7-18 14:05
軒小校內排名級40, 不等於分排名也是40

其實兩軒同灣仔區男女校既本區B1率一向比坊間高估, 其實應只有~1/3 ...
其實我都覺得分流選校係好事,不過結果會係入 QC 既比例低咗,所以軒小家長未必願意。

回覆 bobbob 的帖子

請問如何得知今年轉去灣仔區會跌 band?

bobbob 發表於 19-7-17 11:22
似乎今年band 1尾去灣仔有機會跌band
請問點解知道去灣仔區會跌 band?網上可否查什麼學校跌 band?

pccw2017 發表於 19-7-17 12:02
中西區應該唔會跌, 不過今年因為被上年的Pre-S1成績影響到排名, 有個別學校會跌 Band係事實. ...
我想睇下亞仔間學校有冇跌 band, 請問點樣查?謝謝!

pccw2017 發表於 19-7-17 16:16
呈分排名會用最近兩個雙數年考的Pre-S1成績去調整。如2019及2020年升中會用2016及2018師兄師姐的Pre-S1成 ...
解釋得很清楚,謝謝你!

LovelyKwan 發表於 19-7-18 14:20
回覆 pccw2017 的帖子

會唔會有Band 1 AND band 3 抽入SLS ?

年年都一定有band1生乙一唔中KC,就碌左去保險線SLS,至於Band3就真係機會好渺茫,我又唔敢講一定無機會。如果好多band1同band2生明年轉晒去其他區,咁就有可能。

咁聖雅各小學今年的派位又如何? 是否又有很多意外?

Chingching88888 發表於 19-7-18 19:08
我想睇下亞仔間學校有冇跌 band, 請問點樣查?謝謝!

正式講小學無banding,學生先有banding。如果2018年Pre-S1考得好,今年升中派位入band1 中學的人數係會增加。小學內部負責升中的老師/主任同校長會心裏有數,問題係學校會唔會如實反映。最好都係問番今年小六家長8下派位情況。有D學校網站年年有公布詳細派位結果的可以去網站比較下2018同2019的派位就知,數下人數就大概知道考第幾係band1 、band2 。

pccw2017 發表於 19-7-18 21:58
正式講小學無banding,學生先有banding。如果2018年Pre-S1考得好,今年升中派位入band1 中學的人數係會增 ...
謝謝你解釋!

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-7-17 18:53
只要係灣仔區B2學生,放乙5/6一定入到,甚至乙30都仲有極大機會入到。

今年有B2生放甲一乙一唔入呀  

小倩 發表於 19-7-19 01:19
其實前年開始已經係咁。

YnnMa 發表於 19-7-18 21:05
咁聖雅各小學今年的派位又如何? 是否又有很多意外?
有分流,意外自然少。

小倩 發表於 19-7-19 01:19
如果係灣仔區乙1入唔到鄧鏡波,咁個位學生應該係B3
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 小倩 的帖子

灣仔區B2男仔乙一入唔到TKP?
‹ 上一主題|下一主題