用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1C至band 2A男仔最有利的校網?
樓主: happymother88
go

band 1C至band 2A男仔最有利的校網?

hkpapa852 發表於 19-7-17 14:41

你指最後聖鄧收咗佢?
知唔知佢點排?

聖鄧收咗佢叩門。。。應該有人脈關係。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 hkpapa852 的帖子

即是灣仔B2仔最差都入鄧鏡波?

但中西區B2仔乙一都未必入到SLS?  這係我最害怕出現的情況 ... 因為入唔到SLS, 可能會入B3

pccw2017 發表於 19-7-17 12:02
中西區應該唔會跌, 不過今年因為被上年的Pre-S1成績影響到排名, 有個別學校會跌 Band係事實. ...

請教,見好多人話今年pre S1是被上年影響,不是以往也是跟上年嗎?是否改了制?

happymother88 發表於 19-7-17 13:02
回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝你詳細的分析
問題係你鍾意QC定KC多啲,鍾意SLS定鄧鏡波多啲。

gigiwin888 發表於 19-7-17 15:29
請教,見好多人話今年pre S1是被上年影響,不是以往也是跟上年嗎?是否改了制?
...

呈分排名會用最近兩個雙數年考的Pre-S1成績去調整。如2019及2020年升中會用2016及2018師兄師姐的Pre-S1成績去調整。所以明年2020年升中的調整分同今年的是一樣。即是明年學校估計學生Banding時會比較準確。

pccw2017 發表於 19-7-17 16:16
呈分排名會用最近兩個雙數年考的Pre-S1成績去調整。如2019及2020年升中會用2016及2018師兄師姐的Pre-S1成 ...

明白了,謝謝

happymother88 發表於 19-7-17 14:57

報紙話,「一九學年的中一剩餘學額約二千多個」,中西區、灣仔過去都係剩得多既地區。如果你攞住份一九年中西區大抽獎既學位表比較下,中西區既 B3 大戶係,梁銶琚(71人),聖士提反堂(54人),加埋外區借位,我估外區借位同剩餘學額應該差唔多,所以實際入中西區 B3 既學生應該唔夠 200人,即係話你會發現,中西區要入B3,做 tree gun 師弟師妹,唔係想像中咁容易。

happymother88 發表於 19-7-17 14:57

提下你, SLS得22個非保留學額, 中西區B1仔有好多人保險線放SLS. 所以B2生都要面臨B1的競爭.

hkpapa852 發表於 19-7-17 14:08
灣仔區B2男生,有鄧鏡波呢條安全線(只要係B2又有揀,基本上唔會入唔到),不過如果唔要男校就無選擇。 ...

B2仔 放香港鄧鏡波在乙二三四也可以順利得呈?

eli_leung 發表於 19-7-17 18:50
B2仔 放香港鄧鏡波在乙二三四也可以順利得呈?
只要係灣仔區B2學生,放乙5/6一定入到,甚至乙30都仲有極大機會入到。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 pccw2017 的帖子

再次謝謝大家的分享, 令我本來有些混亂的思想變得清徹左好多!

縱合大家的意見, 中西區B2仔, 乙一, 二揀SLS也是一博 ; 如果轉去灣仔, 乙三或之後揀鄧鏡波也一定入, 對嗎?

我睇過SLS的成績係比鄧好DD, 但在中西區, 入唔到SLS, 我唔知仲可以揀咩 ...

樓主,今年灣仔好難玩。甥仔軒小平均級四十,也是band 1C至band2A.之前中基收了但放棄。
乙一聖鄧不中,中了乙五鄧鏡波。
到了以下學校叩門。

1.聖公會鄧肇堅中學
2.聖馬可中學
3.中華基金
4.高主教書院
5.金文泰中學

只有金文泰有得面試,最後扣門成功。

lcyesther 發表於 19-7-17 20:24
樓主,今年灣仔好難玩。甥仔軒小平均級四十,也是band 1C至band2A.之前中基收了但放棄。
乙一聖鄧不中,中 ...

明顯係B2學生派位結果
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我情願留在TKP, 因為有英文班,tkp同金dse成績好似差不多

今年眼見B1男仔都派到中西區網內 (即除了中西區英中, 南區英中, 灣仔英中)英中, 是否有一些一早已經跳船, 入了直資學校, 其中 東區直資中基應該收了唔少人。
反而 中西區B2尾, B3 男仔就很多無選 「梁球琚」和「聖士提反堂」, 寧願到香港仔B2尾, B3頭.

不過 本區的「梁球琚」和「聖士提反堂」都是內部提昇中~ 近D 回家唔好?

hkpapa852 發表於 19-7-18 00:56
明顯係B2學生派位結果
軒小級40是Band 2生?  太難想像吧

cloudcloudrobot 發表於 19-7-18 09:50
軒小級40是Band 2生?  太難想像吧

軒小全級有幾多人?

級40都B2?

YS_mommy 發表於 19-7-18 09:46
今年眼見B1男仔都派到中西區網內 (即除了中西區英中, 南區英中, 灣仔英中)英中, 是否有一些一早已經跳船,  ...

你眼見中西區Band 2男仔最差派左去什麼學校呢?

乙一聖鄧唔中,一定唔係B1,所以我一直都估坊間稍為高估咗軒小(同埋另外幾間男女校小學)既B1比率。

王家爸爸 發表於 19-7-18 10:24
乙一聖鄧唔中,一定唔係B1,所以我一直都估坊間稍為高估咗軒小(同埋另外幾間男女校小學)既B1比率。 ...

一級一百二十多人,居然頭三份一也不是band 1. 之後想入軒小的人真係要想清楚。