用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一書單
樓主: paulalover
go

中一書單  

cornelius 發表於 19-7-18 09:31

我哋升中三都係分哂 Phy/Chem/Bio,未折前都係$ 2,600鬆 ...
點解我只係 $1600左右?唔計兩本reader,  中文教科書冇訂,因為囡話幾乎未用過,不如買二手。

b3410 發表於 19-7-25 11:30
點解我只係 $1600左右?唔計兩本reader,  中文教科書冇訂,因為囡話幾乎未用過,不如買二手。
...

咁經濟?老婆託其他家長順便喺佐敦間書店買,我都唔知實在買咗幾錢

二手書真係抵,不過出年要8月頭先知讀咩科,唔知仲有冇得買

回覆樓主:

你哋d書咁貴既! 我個間要大約$1600。但我現在只係$1,087。因我全部英文書係Amazon度買。連運費都平過係香港買。因我校全部英文書都係用外國出版社。所以先可以係Amazon買度。但中文書就只可以去返書單間公司買。

b3410 發表於 19-7-25 11:30
...

我哋價錢差唔多,應該我個女和你個女同一間學校

paulalover 發表於 19-7-16 13:31
請問大家中一書是多少錢?

我個間是$4000

接近4500

我囡升F.2佢果間要五千幾

回覆樓主:

今年S2 3千頭

paulalover 發表於 19-7-16 13:31
請問大家中一書是多少錢?

我個間是$4000

上年阿仔中一書單大約$1000(如果冇記錯)冇乜書要買,不過要買iPad,條數喺番度,中二大概$15xx,ipad用番上年嗰部。

haihaimom 發表於 19-8-6 11:20
上年阿仔中一書單大約$1000(如果冇記錯)冇乜書要買,不過要買iPad,條數喺番度,中二大概$15xx,ipad用番 ...
我們可能同一間學校, 今年書單耍$1500, 仲要買iPad

bbeasy25 發表於 19-8-8 09:14
我們可能同一間學校, 今年書單耍$1500, 仲要買iPad

Ipad我自己買新嘅,俾部舊嘅佢返學,如果係仔,記得買個厚身硬淨嘅套俾佢,睇個套就知啲仔用嘢有幾粗。