用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一轉英數, 大家會點幫佢地適應及打好個底? ...
樓主: kksushi
go

中一轉英數, 大家會點幫佢地適應及打好個底? [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-7-26 18:57
視乎各中學程度,中一可以一開波就唔會番炒小六野~~~
我估好少學校會中一番炒小六數。其實用邊本數學書都好,上學期都係先教有向數(例如數軸、正負數、絕對值既概念)、代數、方程式、指數、唔同既進制、多項式、百分數、估算,呢幾樣野都會教得好快,一唔留心可以好快就跟唔到。

仔學校小五開始加插英文數,功課也有英文數,所以慢慢開始適應

jumphigh 發表於 19-7-28 12:55
同感! 樓主嘅問題成日都見有人提出, 但老實講, 我哋嗰代 大部分人 都係小學中文學校,中學英文學校, 真係 ...
因為現在的人多是喜歡 無縫銜接。

jumphigh 發表於 19-7-28 17:53
唉……但係由學校跳入社會時就变成有好大條缝囉!
所以我認為家長要接受小朋友 係需要時間去適應的,中一學年有成十個月,對大部分學生來說,點都適應到的。多關心他們的人際關係,返學開心與否,及討論學習方法吧。

唔知你小朋友小六下學期,學校有冇提供英數課本俾學生學習適應?我仔當年間小學小六就有英數,中文有校本文言文。

如果冇呢啲,都唔駛太擔心,中一會有好多默書,SCIENCE科都要默,勤力啲,好快適應。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果英文同數學能力本身無太大問題,我睇唔到有咩要擔心

何況,我地都係咁大嘅,咪又係咁...
恐龍家

vestzs 發表於 19-7-17 13:19
New Century Mathematics 有本bridging exercise P6 to S1, 跟書, 如獨立買都係$15, 全英, 可以買來做下

...

我都係咁同阿女講,中文題有時出得好tricky,英文就好清楚。

mcl203 發表於 19-7-26 18:57
視乎各中學程度,中一可以一開波就唔會番炒小六野~~~

英文都係咁衰,我哋書單寫住2A2B,咁即刻打去書商問有無1A1B啦,諗住暑假睇丫嘛。點知書商話英文係校本課程,無第一冊,唔係校本果個version就有,仲要等到8月底

little_yolky 發表於 19-8-10 15:20
英文都係咁衰,我哋書單寫住2A2B,咁即刻打去書商問有無1A1B啦,諗住暑假睇丫嘛。點知書商話英文係校本課 ...
唔好嘥錢買課本啦……買多两本National Geog.睇仔过~

小曳人 發表於 19-8-9 15:13
如果英文同數學能力本身無太大問題,我睇唔到有咩要擔心

何況,我地都係咁大嘅,咪又係咁...  ...

我就係甘講過,俾人串我:  知你系香港大,讀英文中學啦。 我地呢d無讀過英文中學的家長係唔識架啦

LeeCC 發表於 19-8-11 18:50
我就係甘講過,俾人串我:  知你系香港大,讀英文中學啦。 我地呢d無讀過英文中學的家長係唔識架啦
...

我夠係中中畢業咯……真係担心既話就早早係幼稚園時就开始浸,唔好等升中先臨急抱佛腳,如果唔係就順其自然。

Yanamami 發表於 19-8-11 17:57
唔好嘥錢買課本啦……買多两本National Geog.睇仔过~

想嘥錢都無辦法,未出!佢依家搞緊D暑期作業。

醒目開學勳章 貢獻勳章

...
但我阿爸阿媽都無讀過書喎
恐龍家

...

邊個講嘢咁無禮貌
我都係中中,但數學都係英文書,上英文堂都係全英,但就好似行過去咁簡單喔。
我阿女都係中小,依家本數學暑期作業都係全英,佢自己諗諗下就識做,佢數學一直好屎既。

little_yolky 發表於 19-8-11 22:01
邊個講嘢咁無禮貌
我都係中中,但數學都係英文書,上英文堂都係全英,但就好似行過去咁簡單喔。 ...

咪就係無系香港讀中學果d 囉,你明啦

我點知阿大姐佢無系香港讀中學,我又點知佢會企後面聽人傾計

LeeCC 發表於 19-8-11 22:11
咪就係無系香港讀中學果d 囉,你明啦

我點知阿大姐佢無系香港讀中學,我又點知佢會企後面聽人傾計

咁你包容下,多D體諒啦
‹ 上一主題|下一主題