用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求救:快升小一睇ORT書睇到厭倦而且無興趣睇其他書 ...
樓主: HL1024
go

求救:快升小一睇ORT書睇到厭倦而且無興趣睇其他書

Elenalan 發表於 19-9-18 09:17
每日大量伴讀,目的係培養佢閱讀興趣,閱讀之路先可走得更遠。我女從來冇上拼音班,但認讀blending和spell ...
呢種就係王道,sustainable development.

Elenalan 發表於 19-9-18 09:17
每日大量伴讀,目的係培養佢閱讀興趣,閱讀之路先可走得更遠。我女從來冇上拼音班,但認讀blending和spell ...
王道,佩服!!

cylau2 發表於 19-9-20 11:19
王道,佩服!!

我自己係書迷, 所以希望孩子都享受閱讀。幼稚園階段打好閱讀根基, 升小後學習冇大障礙, 可以放手俾佢自己搞掂。之前幾年辛苦伴讀係值得, 現在我多番好多Me time可以做自己野

eviepa 發表於 19-9-20 00:03
太催谷。上到中學好可能已經burn out.
當時估計讀中文小學,阿仔讀學券稚幼園,不會有太多抄寫,也不會有太多語景,小學亦沒有這麼多機會可以製造語景啊!,最終也要找補習和興趣班吧,只求他能聽和說便可以,不追求太多學術,由細個至小一,幾乎每天也去遊樂場和聯合國小朋友玩,入K前已學識幾句普通話,K的興趣班大部份是PE堂,但老師是外籍和內地的,他的英普主要都是從玩樂中浸出來的,我覺得算是合適的了,回頭看學券中文,就是K3開始要每天要寫一句四字詞較合適,上到小學對於中文字不會太抗拒,而且對突然要寫這麼多字也不會覺得太辛苦。

wongtw 發表於 19-9-20 17:00
當時估計讀中文小學,阿仔讀學券稚幼園,不會有太多抄寫,也不會有太多語景,小學亦沒有這麼多機會可以製造 ...

//由細個至小一,幾乎每天也去遊樂場和聯合國小朋友玩//

呢招高!

咁應該幾時等佢自己睇呢? 佢自己基本上唔會攞起本書,同佢一齊讀專注力低,用手指指住都會讀漏字,唔跟佢一齊讀佢好大機會就咁skim左本書不求甚解。

一齊讀仲有好處係可以教佢D發音,connected speech,同語調。我地呢D津校0補習都係得呢D時間比佢講多D。

近來睇ORT stage 10, 11, 有D字基本上7歲小朋友唔解比佢聽都唔會明,好似 Roman senate, Elizabethan England咁。比佢自己睇點睇呢? (Elizabethan我自己都要查下點讀)

qpalzm 發表於 19-9-21 12:17
咁應該幾時等佢自己睇呢? 佢自己基本上唔會攞起本書,同佢一齊讀專注力低,用手指指住都會讀漏字,唔跟佢一 ...

呀女幼稚園時,我伴讀係講故事模式咁讀,最初中英夾雜 (我覺得冇咁好),後來係盡量全英語講,未必逐個字讀,最緊要唔係認字,而係提起佢興趣。然後我返工時,知道佢原來會自己用點讀筆,睇番我同佢伴讀過嘅ORT, 後來其他書(冇點讀筆)佢都會睇完又睇,有時又只重複睇某幾頁,我就知佢開始享受自己睇書。由果時起我放手俾佢自己睇英文書,我只係將d書放好喺書架上,再佈置一下 (放一2個毛公仔),創造一個reading corner, 佢時不時主動去搵書睇。而我就只係繼續伴讀中文書直到升小一。

我唔會執著佢係咪識哂每個英文字,佢好多時都係睇前睇後估意思,但佢越睇得多就吸收到好多語句。ORT Time Chronicles 太深 (不是指英文,而係內容),我覺得6,7歲未必有能力自己睇完理解到。我女反而有睇下其他oxford treetops, 但鍾意佢睇其他書多d (e.g. horrid henry呢d衰格搞笑)。不過每個小朋友唔同,有d好成熟可能喜歡科普歷史題材多d,我果個仲係好bb,喜歡幻想題材多d。

Elenalan 發表於 19-9-21 15:12
呀女幼稚園時,我伴讀係講故事模式咁讀,最初中英夾雜 (我覺得冇咁好),後來係盡量全英語講,未必逐個字讀 ...

請問你地既書通常係圖書館借定係成套買返屋企慢慢睇?

vathee 發表於 19-9-22 00:34

成套買,因為我覺得政府圖書館d童書實在太污糟,會喺圖書館度睇但唔借走。另外帶呀女去書局試水溫,睇啱就去搵2手,冇2手就買新,睇完再放2手賣。

回覆樓主:

我仔有普遍問題:英文書越看越多和越多字,反而中文書停滯不前,淺的故事大多是道德品格之類,好悶,唔肯再睇,深啲的書(例如老鼠記者中文版)又睇唔明。有沒有前輩可以推薦一些比較情節緊湊又易看的中文橋樑書?

sailormercury 發表於 19-10-4 11:31
我仔有普遍問題:英文書越看越多和越多字,反而中文書停滯不前,淺的故事大多是道德品格之類,好悶,唔肯再 ...

怪傑佐羅力,好毒,我女無限次翻睇,連我老公都睇(!)。我覺得天真古靈精怪笑點低嘅小朋友會好鍾意。成熟型小朋友(鍾意人文歷史天文地理。。。)果d未必啱。去圖書館睇下試水溫。

sailormercury 發表於 19-10-4 11:31
我仔有普遍問題:英文書越看越多和越多字,反而中文書停滯不前,淺的故事大多是道德品格之類,好悶,唔肯再 ...
小兵快樂讀本

vathee 發表於 19-9-22 00:34
我借,慳位慳力,有些人覺得汚jo, 不過我肯定乾淨過扶手電梯。
regardless, 千其唔好一次過成套比小朋友

qpalzm 發表於 19-9-21 12:17
咁應該幾時等佢自己睇呢? 佢自己基本上唔會攞起本書,同佢一齊讀專注力低,用手指指住都會讀漏字,唔跟佢一 ...
personally, 直到佢唔想你伴讀為止

Elenalan 發表於 19-10-4 13:15
怪傑佐羅力,好毒,我女無限次翻睇,連我老公都睇(!)。我覺得天真古靈精怪笑點低嘅小朋友會好鍾意。成熟型 ...

呢套真係好毒!我囡呢個暑假睇左50本 佢係任何類別既書都睇的,但係特別鍾意睇佐羅力

有無睇過屁屁偵探讀本,有趣緊張,多圖,字唔算少