用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求救:快升小一睇ORT書睇到厭倦而且無興趣睇其他書 ...
樓主: HL1024
go

求救:快升小一睇ORT書睇到厭倦而且無興趣睇其他書

HL1024 發表於 19-7-16 11:33
我女快升小一!由細到現在都喜歡睇ORT書。但現在睇到厭倦並且無興趣睇其他書。
我個個星期同佢去圖書館但都 ...

你可以 search "early readers", 有很多選擇:
penguin young readers,
scholastic reader,
DK readers,
I Can Read!,
Step into Reading,
Ready to Read,
National Geographic Readers,
Ladybird's Read it Yourself....
這些都有不同 levels (level 不是 standardized, 某書商 level 1比另一書商會較深), 可從 level 1 開始。

Orion Early Readers (blue and red series),

另有些 authors : Mo Willems, Dr Suess, Tedd Arnold,Julia Donaldson, Michael Morpurgo (某些書) 也是很好的選擇。

過來人建議: 幼稚園階段加入中文書親子閱讀。英文易上手,很快已睇到一些頗深的書,而中文難,要 「執字粒」逐個字、 逐個詞語教 ,差距大就會逐漸喪失看中文書的興趣, 還是趁細嗰陣時開始建立閱讀中文的習慣為妙。

Daintyi 發表於 19-9-17 04:26
請問各位睇書時 有無比點讀筆佢地

4、5歲後已好少用支筆,因為已經可以自己睇,睇得快d。

我女4歲半剛剛開始睇
我應該點樣幫佢
佢英文講ok
但睇真係完全未明

fefemom 發表於 19-9-17 08:44
你可以 search "early readers", 有很多選擇:
penguin young readers,
scholastic reader,

認同。阿仔K1學懂普通話,由K2開始先主力谷英文,英文花費時間較長,要到K3上學期先學會,最後學英文併音,學英普主要求識聽識講就算,不強求學術,上到小學全部興趣班停晒,只報佢自選的奧數和劍橋英語,讀完一年級,已發覺中文唔對路,主要是經常記不到啲字點寫,二年級開始不准睇英文書,開學後每星期專補一堂中文,到今年升小四仍然無乜起色,如果可以重來,由K3開始最少每日要寫一句四字詞語,因為中文無得拼出來,你一定要識先可以寫出來。

wongtw 發表於 19-9-17 19:39
認同。阿仔K1學懂普通話,由K2開始先主力谷英文,英文花費時間較長,要到K3上學期先學會,最後學英文併音 ...

平時冇睇中文書?

Daintyi 發表於 19-9-17 09:41
我女4歲半剛剛開始睇
我應該點樣幫佢
佢英文講ok

每日大量伴讀,目的係培養佢閱讀興趣,閱讀之路先可走得更遠。我女從來冇上拼音班,但認讀blending和spelling都係學校最top的,全部靠從小閱讀。自問係一個好忙的working mum,亦冇工人,放工後有大量家務,幼稚園階段仍堅持每日伴讀 (除非病左)。

2歲起伴讀無字書/大繪本 (伴讀者亦要12分投入令小朋友覺得有趣為大前題),3歲伴讀中文繪本 (同時用青田書仔俾佢認字、自己讀句子)、英文繼續睇ORT (俾佢自己用點讀筆)和其他graded readers。4歲已可自己睇英文書 (e.g. Usborne Young Reading Series 1~2呢類early chapter books/  bridging books), 但中文仍然繼續大量伴讀直到升小。升小一後已可自己閱讀中文橋樑書,英文睇chapter books,而且非常熱愛寫作,英文可寫2~300字short stories ,跟外藉老師1對1練creative writing (小一中文作文由學校主力教,已寫過百字)。雖然女兒還是喜歡英文多d,但中文成績係最好。只要令小朋友真心喜歡閱讀,我有信心中英語文可雙線發展,而且不用依賴補習和做補充練習。

Daintyi 發表於 19-9-17 09:41
我女4歲半剛剛開始睇
我應該點樣幫佢
佢英文講ok

可去fb找這個 「女鵝的英語自學實驗日記」一個只有國一程度媽媽如何陪伴女兒閱讀英文書,立志3年內睇Harry Potter,非常勵志。佢女兒初小才開始看英文書,幾年間已睇左好多書了!

Elenalan 發表於 19-9-18 09:16
平時冇睇中文書?
中文書有看,只是不准看英文書,不過中文仍然常執筆忘字。

醒目開學勳章

wongtw 發表於 19-9-18 11:17
中文書有看,只是不准看英文書,不過中文仍然常執筆忘字。
咁英文仲有冇進步?

bobbob 發表於 19-9-18 11:22
咁英文仲有冇進步?

英文一直都有進步,中文小學,但仍有看youtube和同南亞同學溝通,所以英文保持到。

HL1024 發表於 19-7-16 11:33
我女快升小一!由細到現在都喜歡睇ORT書。但現在睇到厭倦並且無興趣睇其他書。
我個個星期同佢去圖書館但都 ...

快升小一=k3?  唔使咁緊張wor,你話伴讀開始厭,是因為已看過多次、你只是讀、佢唔明個故事?你可以先觀察一下女女喜歡ort 什麼,若是插圖eg,可試下wolfhill,不過d 故事冇biff n chip 咁得意。其實興趣是最重要,若揾唔到合適,暫時停一停,睇下tv 以退為進,你自己就攞本書以身作則

1998Ruby1998 發表於 19-7-16 19:05
我一直都覺得 ORT 悶,唔太有興趣。
Rainbow Magic 有冇興趣?Boxcar Children 都唔錯,DB 用黎做 reader。 ...

有興趣看看 Boxcar Children 內容, 可 PM 我看嗎? 謝謝~

ahsiu 發表於 19-9-19 13:47
有興趣看看 Boxcar Children 內容, 可 PM 我看嗎? 謝謝~

黑白,小朋友可能會初初抗拒,但其實唔係咁深。可以試。

1998Ruby1998 發表於 19-9-19 13:58
黑白,小朋友可能會初初抗拒,但其實唔係咁深。可以試。
Thx!!!!小一已可睇?

ahsiu 發表於 19-9-19 16:34
Thx!!!!小一已可睇?

如果程度夠的話,可以自行閱讀。如果唔得,伴讀應該都可以。如果覺得 Rainbow Magic、Geronimo Stilton 裡面啲字唔係好深,就 ready 自己睇呢套。作者寫呢套書係特登為 young readers 而設。

1998Ruby1998 發表於 19-9-19 16:53
如果程度夠的話,可以自行閱讀。如果唔得,伴讀應該都可以。如果覺得 Rainbow Magic、Geronimo Stilton 裡 ...

Thanks~
我仔而家睇到 ORT 8 only... 不過都可以試下, THX

1998Ruby1998 發表於 19-9-19 16:53
如果程度夠的話,可以自行閱讀。如果唔得,伴讀應該都可以。如果覺得 Rainbow Magic、Geronimo Stilton 裡 ...

start from this one?

ahsiu 發表於 19-9-19 18:17
start from this one?

我覺得冇話邊度開始,呢啲書應該同其他系列一樣,中間插入睇係唔會影響趣味。當然由第一本睇最好。

1998Ruby1998 發表於 19-9-19 18:23
我覺得冇話邊度開始,呢啲書應該同其他系列一樣,中間插入睇係唔會影響趣味。當然由第一本睇最好。
...

thx, 已訂

wongtw 發表於 19-9-17 19:39
認同。阿仔K1學懂普通話,由K2開始先主力谷英文,英文花費時間較長,要到K3上學期先學會,最後學英文併音 ...
太催谷。上到中學好可能已經burn out.