用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求救:快升小一睇ORT書睇到厭倦而且無興趣睇其他書 ...
go

求救:快升小一睇ORT書睇到厭倦而且無興趣睇其他書

我女快升小一!由細到現在都喜歡睇ORT書。但現在睇到厭倦並且無興趣睇其他書。
我個個星期同佢去圖書館但都只取幾本ORT的書隨便看看吧了(以前在家經常看很多)。我刻意拿其他中/英文書比佢睇但佢興趣不大。現在在家都沒有以前那樣經常看書...怎麼辦🤦🏻‍♀️?請教各JM.。

有冇其他故事書有類似 ORT的adventures或其他書籍啱小一/二生?家裏已有公主、Marley, Dora, Little Pony(但不太喜歡這類書藉), Usborne first reading(經常伴讀但開始厭倦)..., etc.

請指教!!謝謝!

回覆 HL1024 的帖子

當年我仔仔也是一樣,升小一暑假開始睇Magic tree house,因為也是冒險故事,所以阿仔很喜歡。

回覆樓主:

我覺得冇乜小朋友會唔鍾意dog man, 可以睇完dog man,再俾佢睇作者其他作品如Captain Underpants, 我女睇完Captain Underpants, 連其他黑白英文書都肯睇。

另一方法係俾佢睇卡通片,再搵同系列主角嘅書俾佢睇,通常追開卡通都想追睇書,例如Curious George, Arthur都有卡通,又可練listening

ORT 睇到 level幾?如果有lv 9,可以試下開黑白 Chapter book,我女現正瘋狂地睇緊Rainbow Magic,當中都有歷險元素,買左50幾本已經睇左一半。Captain Underpants女仔都鍾意,可以試下。

我一直都覺得 ORT 悶,唔太有興趣。
Rainbow Magic 有冇興趣?Boxcar Children 都唔錯,DB 用黎做 reader。

我女睇到level 9 ORT, 都仲ok,不過我都怕佢再睇會厭
所以睇緊pony,dogman

picalo 發表於 19-7-16 21:23
我女睇到level 9 ORT, 都仲ok,不過我都怕佢再睇會厭
所以睇緊pony,dogman

ORT英文比較淺白,simple sentences為主,其實唔使等睇到level 9, 可以早d睇其他類型嘅書。

Elenalan 發表於 19-7-16 23:21
ORT英文比較淺白,simple sentences為主,其實唔使等睇到level 9, 可以早d睇其他類型嘅書。
...

一次過買哂
所以唔好浪費
中間有加插過pinkalicious 同Robert munsch
但Robert munsch有部分無聊咗d

HL1024 發表於 19-7-16 11:33
我女快升小一!由細到現在都喜歡睇ORT書。但現在睇到厭倦並且無興趣睇其他書。
我個個星期同佢去圖書館但都 ...

ORT 班人物, 記憶中還有出現在OXFORD 其他系列..

如 TIME CHRONICLE... 都係BIFF AND CHIP...

亦可以試下TREE HOUSE...

Elenalan 發表於 19-7-16 23:21
...

我覺得ORT 既好處, 除左英文淺白, 題材貼地生活化, 佢地D 插畫亦滿有深意!

Elenalan 發表於 19-7-16 17:14
我覺得冇乜小朋友會唔鍾意dog man, 可以睇完dog man,再俾佢睇作者其他作品如Captain Underpants, 我女睇完C ...

會否有人認為女仔睇CAPTAIN UNDERPANT 較粗魯?

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 19-7-16 19:05
我一直都覺得 ORT 悶,唔太有興趣。
Rainbow Magic 有冇興趣?Boxcar Children 都唔錯,DB 用黎做 reader。 ...

我仔k2之後都冇再睇

HL1024 發表於 19-7-16 11:33
我個個星期同佢去圖書館但都 ...

Usborne Young reading
Mighty Robot
Branches 系列:Missy's 、Princess Pink
Robert Munch
Story box
Press Start
The Princess in Black
Judy Moody 彩圖版
Usbornne Teacup House系列
DC Super Pets

retriever 發表於 19-7-17 10:16
我覺得ORT 既好處, 除左英文淺白, 題材貼地生活化, 佢地D 插畫亦滿有深意!
...

太生活化, 細細個就易有共鳴, 但睇得多就會悶, Time Chronicles內容(唔係英文)又可能太深 (對6歲黎講)。

retriever 發表於 19-7-17 10:17
會否有人認為女仔睇CAPTAIN UNDERPANT 較粗魯?

我女唔係斯文乖乖女, 佢鍾意d衰衰地又搞笑o既角色, 所以captain underpants, my weird school series, horrid henry都睇得開心。

最正氣就算係Judy Moody, 佢都好鍾意, 見完colored chapter books現在睇黑白chapter books, 仲有個細佬Stink個系到, 今個暑假慢慢睇。

retriever 發表於 19-7-17 10:16
...

同意,插畫有時留心睇幾好笑

Elenalan 發表於 19-7-17 10:38
太生活化, 細細個就易有共鳴, 但睇得多就會悶, Time Chronicles內容(唔係英文)又可能太深 (對6歲黎講)。
...

我細路因為睇TIME CHRONICLE 對各國地理,特別歷史開始濃厚興趣,開展左其他書類。。。

retriever 發表於 19-7-18 08:41
我細路因為睇TIME CHRONICLE 對各國地理,特別歷史開始濃厚興趣,開展左其他書類。。。
...

你細路幾歲開始對Time Chronicles有興趣呀? 我個6歲咋,佢拎左本Time Chronicles揭兩揭就放低,反而會睇其他Oxford Treetops Fiction,睇過一本Oxford Myths & Legend。佢暫時睇咩故事類嘅書都仲係當故仔咁睇。non-fiction嘅書,科普一類,靠睇漫畫去吸收。

Elenalan 發表於 19-7-18 09:03
你細路幾歲開始對Time Chronicles有興趣呀? 我個6歲咋,佢拎左本Time Chronicles揭兩揭就放低,反而會睇其 ...

佢當時K2,5,6歲。

因為都係BIFF,CHIP,FLOPPY,比較易過渡。

我相當推崇ORT。

BTW,如果鍾意冒險,我細路最近有推介,ENID BLYTON,呢位婆婆雖然舊,但寫既野活潑得來,無近年作者寫既咁多撈攪野,家長好放心。

請問各位睇書時 有無比點讀筆佢地