用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

LH

成日聽日講LH 好。 但其實有咁多間分校邊間先好?

Wanbee 發表於 19-7-16 09:47
Their curriculum is standardized and all teachers are qualified.  There are experienced teachers in each branch. Usually they will put very experienced teacher to newly open campus.  Therefore I think all branches are equally good.  But if you talk about history, VE branch has the longest.  If you talk about P1 allocation, VE and HL are usually awesome.  But simply looking into P1 result  is not fair as P1 allocation may vary due to the living location and school style preference of a family too.  Hope my comment is fair and comprehensive enough.

幾年前聽講青衣最好

ceresves 發表於 19-7-16 10:55
Their curriculum is standardized and all teachers are qualified.  There are experienced teachers in  ...

好有用呀! 又知多d 啦(emoji)(emoji)

QQfishs 發表於 19-7-16 12:47
幾年前聽講青衣最好

我都聽通過。
以前好多人都話海帆軒好, 但睇多d 人講, 就發現唔係咁簡單

Wanbee 發表於 19-7-16 15:25
我都聽通過。
以前好多人都話海帆軒好, 但睇多d 人講, 就發現唔係咁簡單
...

海帆賣點係有戶外區,吾似其他centre係商場室內舖,好多人覺得幼稚園小朋友易病,空氣流通確係一個賣點。康城太新我就未實地睇過吾知有無戶外區。

Wanbee 發表於 19-7-16 15:25
我都聽通過。
...

我大仔就是Hampton Loft校畢業的,他亦很幸運入了spcc ,要升高小了!

課程老師其實都差唔多。
校長唔同點都會有d唔同,所以收既學生都有少少唔同。有校長唔完全只著重學術,會著重家教同親子關係。
所以問多d讀唔同分校既家長,了解多d,揀一間適合自己既。

考小一成績唔係完全靠學校,無包生仔呢回事,大部分係睇家長付出左幾多去幫個小朋友。

回覆 QQfishs 的帖子

考小成績上,凱帆薈同青衣校不分高低,都有八成以上升直私,而且入神校率出奇地高,最重要係升小成績上,差極都好,好得人驚。

另外,有返little habs,覺得凱帆薈個環境比青衣更好。
一出lift全層都係學之園範圍既感覺,好大。
幼稚園個邊無入過去,遲小小等open day入去看看,
但little habs個邊好靚,好光猛,
感覺好好。

我都諗緊應該報邊間,因為只能報一間。

青春甘米 發表於 19-7-17 17:32
好似好順利咁! 真係登你開心
我們一直也很努力的!!!!!況且,現在仍未到收成期呢!!

回覆 Wanbee 的帖子

如果講今年青衣真係考得好,之後應是HL, 但其實讀邊間分校都好, 都沒有"保證"這回事, 總會有人考得唔好, 甚至0 offer....

konew720 發表於 19-7-17 12:41

係, 可能好多都有再額外外補。 所以單睇派位成績唔可作結論

Wanbee 發表於 19-7-18 07:58
係, 可能好多都有再額外外補。 所以單睇派位成績唔可作結論

冇包生仔呢回事。
經歷過考小一既家長都知,考小成績主要係同家長同小朋友既付出有關。

選近自己

babymamaloveyou 發表於 19-7-17 21:56

如果講今年青衣真係考得好,之後應是HL, 但其實讀邊間分校都好, 都沒有"保證"這回事 ...

今年各校result出左啦?我上網睇都係得17-18既?

NNbaby 發表於 19-7-27 00:55
今年各校result出左啦?我上網睇都係得17-18既?
在讀生三月中已收到一份各校學生收offer 總數及分佈,青衣校成績係最好的。至於上網睇到的final result , 要大約十月LH 開放日前會登上

係架,LH都好多外補