用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 vs 跑馬地聖保祿 (SPPCS)
樓主: mindfulmom
go

播道 vs 跑馬地聖保祿 (SPPCS)   [複製鏈接]

對,播道有不少準備出國的學生。活動教學容易與外國/IS接軌,而且英小英中龍校,小朋友自小習慣用英文學習之餘仲有不俗的中文水平。
所以我當時也棄傳統B1女校揀播。

兩間很多方面不同,不難揀

mindfulmom 發表於 19-7-16 20:07
1. 我都知 st Paul cat 學術成績比較好,畢竟都係band 1 中學,但考慮到唔係100%可以升中(而播道可以), ...

2,播道小朋友返學會好開心,學習上多用Projector, worksheet, 規矩上無咁嚴謹,但唔代表可胡亂跑跳堂上多發言機會,初小上堂以小組形式,鼓勵及比表演機會,老師亦非常好,會聆聽家長小朋友。

3. 係英小,主科(英數常)用英語教,其他VA, music, PE, 會中英都會講,當然初時有d小朋友未適應,老師睇到都會用廣東話解釋一下。

4. 播道係傳統+活動,拎個中位。

我係播道用家,希望幫到你

其實學校風格大不同,睇下樓主係想要咩?而小朋友適合咩係最重要!

回覆 yoyo_0229 的帖子

同意! 選校最重要睇小朋友意願同性格, 其他人講咩都係次要, 只有父母最清楚自己的仔女。
Good luck!

Euqinom 發表於 19-7-16 12:47
Sorry. 我意思係SPPCS, 12校網名女校,下年有新校舍

唔係話再延遲左咩

Gummama 發表於 19-7-17 10:53
對,播道有不少準備出國的學生。活動教學容易與外國/IS接軌,而且英小英中龍校,小朋友自小習慣用英文學習 ...

的確有出國的想法,所以覺得英小加活動形式似乎配合呢個計劃,但放棄呢間傳統B1女校又好似好傻。你介唔介意講下你當時的想法呀?

yoyo_0229 發表於 19-7-17 12:03
2,播道小朋友返學會好開心,學習上多用Projector, worksheet, 規矩上無咁嚴謹,但唔代表可胡亂跑跳:wahah ...

想問下學術方面程度如何?老師好嗎?

Chan343 發表於 19-7-16 22:32
小朋友邊間幼稚園?本身受唔受得傳統?傳統即係我話一就一,你唔好答二。我叫行就行,你唔好有其他意見。
...

太陽是火紅紅
本身文法已有問題,梗係唔得。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mindfulmom 發表於 19-7-17 19:01
想問下學術方面程度如何?老師好嗎?

我也不敢比較,因為我唔知其他學校程度!
但聽其他級插班生家長反映,比一般津校深,比名校淺。我只可以講因爲係英小,英文日後既程度不會差,因為其他科目都是滿滿英文字聆聽英語也沒問題!中文水平也唔錯,老師有辦法令小朋友學好!會加入一d簡單古詩文學。

老師、校長很好,有愛心! 小一老師們都非常包容!

希望可以幫到你

回覆樓主:

睇性格,我自己女校出身,唔想小朋友小學就讀女校,讀英小其實升上小學半年後你會睇到同中小同學既分別。

Chan343 發表於 19-7-16 22:32
小朋友邊間幼稚園?本身受唔受得傳統?傳統即係我話一就一,你唔好答二。我叫行就行,你唔好有其他意見。
...

個人覺得,作文老師有適量批改,其實有助學生進步。 我覺得Sppcs 高小老師改作文幾有心機(改文一點也不輕鬆),所以每次派作文我會叫亞女留意老師點批改。

mindfulmom 發表於 19-7-17 19:00
的確有出國的想法,所以覺得英小加活動形式似乎配合呢個計劃,但放棄呢間傳統B1女校又好似好傻。你介唔介 ...

從用家角度看,她不適合傳統教學。我以前讀B1a,top 的讀神科也是頭20%, 大部分只是普通人/透明人,所以我不會很追求名校。
作為過來人我不希望她行我舊路, 只識考試。小學最重要是培養自信和學習動機,播呢方面做得好好。

Gummama 發表於 19-7-18 01:20
從用家角度看,她不適合傳統教學。我以前讀B1a,top 的讀神科也是頭20%, 大部分只是普通人/透明人,所以我 ...

你講得岩呀⋯⋯感覺他們是學習愉快!雖然係咁,但他們學習動機也是不錯 在學校自信增強

另外,播道默書不會全課默,著重運用!

看上去是愉快,但教完後會quiz, 差不多每個星期都有quiz,學習也上不鬆散

‹ 上一主題|下一主題