用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 vs 跑馬地聖保祿 (SPPCS)
樓主: mindfulmom
go

播道 vs 跑馬地聖保祿 (SPPCS)   [複製鏈接]

mindfulmom 發表於 19-7-16 15:27
有咁誇張嗎?請教大家考慮咩方面而得出呢個結論呀?

兩間完全唔同風格,兩間都係好學校,但係我覺得學校嘅氣氛會好唔一樣,各有支持者,我自己傳統女校出身,就鍾意幫個女揀男女校,其實最好自己諗清楚咩最適合自己個女

你都無提出有咩考慮,我覺得大家既意見都好正路

一間出過二個狀元,百幾年歷史名校,另一間努力緊上晉緊

hkpapa852 發表於 19-7-16 13:40
又一個有錢就是任性既例子

不如樓主講下,點解呢兩間需要 vs?
大家再就住你嘅 points 畀意見好過。

回覆樓主:

1. 我都知 st Paul cat 學術成績比較好,畢竟都係band 1 中學,但考慮到唔係100%可以升中(而播道可以),有點擔心。

2. 校風方面,女校就會嚴d乖d,播道感覺上學生無咁拒謹,活潑d,好似又唔錯。

3. 播道係英小(不過唔知實況係咪真英小,定係用英文書但老師用中文教),而 st Paul cat 係中小。

4. 活動 vs 傳統

請大家賜教。

! 點解只睇學校呢! 咁個小朋友呢? 完全不用想小朋友究竟會在哪發展較合適!!!

mindfulmom 發表於 19-7-16 20:07
1. 我都知 st Paul cat 學術成績比較好,畢竟都係band 1 中學,但考慮到唔係100%可以升中(而播道可以), ...

小弟愚見:
1. 70% + St. Paul Cat 悠久歷史、校譽、old girl network,會揀 St Paul Cat。一般新直資,好難比較!

2. 要睇樓主囡囡情格,但一般擔心囝適合唔到傳統多D。相信樓主想講 happy school, 有時只是學校 happy, 自己出面跑數。

3. 只可以講好多傳統名校小學都係中文小學,但佢地畢業人出嚟嘅英文從來唔使人擔心 (純用特異功能入學,可能有例外⋯⋯)

4. 個人認為唔會係純黑白二分,唔會有一間只有活動,亦唔會有一間只有傳統!

mindfulmom 發表於 19-7-16 20:07
1. 我都知 st Paul cat 學術成績比較好,畢竟都係band 1 中學,但考慮到唔係100%可以升中(而播道可以), ...

st paul 有99個直屬位, 考頭1x個又走左, 每年得十個八個入唔番中學部, 其實同100%自上都差不多

cmchang0927 發表於 19-7-16 21:55
st paul 有99個直屬位, 考頭1x個又走左, 每年得十個八個入唔番中學部, 其實同100%自上都差不多
...

走左的通常去邊間?

簡單d,讀叩到的那間,一定係最鐘意的

bj1315 發表於 19-7-16 22:08
走左的通常去邊間?

spcc, dgs, hys, spcs, mss, ccsc, ywgs, ssgc, smcc, bps, etc

回覆 bj1315 的帖子

今年St. Paul co edu , St. Paul convent, 女拔萃,德望—>小道消息,呢幾間走左10幾個

lskstephen 發表於 19-7-16 21:38
小弟愚見:
1. 70% + St. Paul Cat 悠久歷史、校譽、old girl network,會揀 St Paul Cat。一般新直資,好 ...
3. 只可以講好多傳統名校小學都係中文小學,但佢地畢業人出嚟嘅英文從來唔使人擔心 (純用特異功能入學,可能有例外⋯⋯)

這一點深有同感。不過好多人還是迷信英文教數。

小朋友邊間幼稚園?本身受唔受得傳統?傳統即係我話一就一,你唔好答二。我叫行就行,你唔好有其他意見。
所有野有規有距,老師既說話就是聖言,如果唔服從就寫悔過書。

我自己個人唔like傳統,之前有post話考試券,答案要背出書中果句exactly 果句,eg 太陽是紅色的,如果你答左太陽是火紅紅,就扣分

播道印象中鼓勵寫作,唔會刻意改你,同成日贊你,小朋友會充滿自信

yoyo_0229 發表於 19-7-16 12:42
其實睇你想要咩學習模式,兩間學習模式都唔同!
但睇長遠d:
播道100%升中,而且DSE 成績越來越好,今年出左 ...

一年就決定播道好過其餘將軍澳2直資?
將軍澳官立中學早兩年都出左狀元,咪又係band 1C, 其實應該係睇整體學生水評,我係樓主我會㨂聖保祿!

tigerdad 發表於 19-7-16 22:53

一年就決定播道好過其餘將軍澳2直資?

你講得岩,應該係整體水平,播道係唔及聖保祿百年歷史,而佢當然係名校,個個聽到都識。
但事實播道都係進步中,整體水平今年既數字係幾好!我無踩其實學校,唔好誤會!
我只係指出大家既學習模式唔同,樓主應該睇小朋友適合咩學校。

醒目開學勳章 王國長老

曾經叫人揀播道放軒官
考慮:父母無能力亦無心陪個女谷,無證據顯示個女鐘意讀書、自動自覺
現在播道,讀得開心囉,中游位置;而家高小啫,入唔入到大學言之尚早,預左唔係全港最top位置,志在均衡發展,咁播道平心而論,又未至於升學無望
睇家長咩心態、想要咩、未來12年想點渡過,有咩期望啦

或者樓主可以考慮下:
1. 跑馬地聖保祿每年升SPSS,肯定有9成,今年放榜只有2個學生升唔到,另有十幾個更上一層樓,講緊係神校果D。

2. SPPCS係有愛心的小學,當然學術要求都高,但學校從不記缺點,老師又溫和,新校長更加推好多校外比賽、交流團、STEM Workshop,小朋友都讀得開心

3. 雖然是中小,但根據SPSS的DSE英文成績,完全唔駛擔心喎

4. SPSS確實比小學嚴,但幾十年來成績優異,之前試過一屆有2個狀元,每年都有傑出學生。呢D學校有質素保證。

至於播道,學習上應該比較靈活輕鬆,但如果目標是DSE成績好上大學,咁應該比SPSS差好遠。

有朋友揀播道因為想小朋友開心愉快學習,將來係出國。睇你目標係咩
‹ 上一主題|下一主題