用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校時要打探埋選科情況
go

選校時要打探埋選科情況

剛忙完細仔升中和大女選科嘅工程,依家先有時間上來逛逛。為女兒選科時,從其他朋友得知,原來每間中學分科情況和選科條件也有不同,令我恍然大悟。我發現有的大部分學生可以選三科,有的大部分學生只可選兩科;有的是以全級總排名去分科,有的卻以某科成績排名去分科;有的是一排就分三科比你,有的逐科排,即分完第一科比所有學生,才排第二科。所以我建議大家選中學時,可打探埋這方面資料。

回覆樓主:

當年替孩子選中學都有留意選科情況,這點很多家長都忽略,我曾在簡介會中詢問選科情況,很多學校都以這是升中簡介會而不作答,我就轉而向學生打聽,這個方法幾好,學生很多有問必答,特別對VA,M1, M2, 冷門科有興趣的同學,更加要問清楚。

karen55407 發表於 19-7-16 07:34
剛忙完細仔升中和大女選科嘅工程,依家先有時間上來逛逛。為女兒選科時,從其他朋友得知,原來每間中學分科 ...
其實主要係傳統名校先可“較自由地”選3X,大部份學校都唔得。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-16 08:37
其實主要係傳統名校先可“較自由地”選3X,大部份學校都唔得。

當我知道有Band one學校六班只有兩班3X,我係嚇咗一跳

對,所以有時揀直資,都係因為選科比較多選擇。不過每一間直資也不同,要問清楚。

呢點確實係,選科條件就算官津都會有唔同,有依級排名選,有依科排名選。官津可能資源問題,選科時某特定3科配搭唔一定會有,唔知直資資源強d係咪可以滿足唔同配搭,當出現選某科例如出現1班半,咁係開夠2班滿足要求,定篩走半班?選唔同科又會唔會有機會出現A科開1班,但係某d選3科配搭會同其中一科撞時間?咁又會點處理?

你囝囝上番自己中學?

雲牛 發表於 19-7-16 09:22
你囝囝上番自己中學?

感謝天主

雲牛    發表於 19-7-16 09:27

karen55407 發表於 19-7-16 09:24
感謝天主

雙喜臨門,呀女也選到理想科目

karen55407 發表於 19-7-16 07:34
剛忙完細仔升中和大女選科嘅工程,依家先有時間上來逛逛。為女兒選科時,從其他朋友得知,原來每間中學分科 ...

選校一定要留意

回覆樓主:

b3410 發表於 19-7-16 09:07
對,所以有時揀直資,都係因為選科比較多選擇。不過每一間直資也不同,要問清楚。 ...

HY DG GH SPCS 呢類直資,是否彈性較大?