用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享 ...
樓主: bforbtec
go

DSE BIO,CHEM,PHY,MATHS 書評+資源分享  

無時間做

如果升中四, 中五 仲OK , 升中六, 就不行

本野太深

我都覺得深, 但升中四, 挑戰下自己都OK

偏離現實的MOCK
太怪, 唔值得買

笑言對數學不太熱衷的徐豐稱,自六、七歲起,在港大教授工程學的爸爸便在家與他操練數學,發掘了他的數學潛能,「每周末做數約三小時,期間爸爸會為我買額外的數學書,教我課堂外的知識。」他笑稱,每周末的操練已成為他的習慣,這種持續奮鬥正是他能在數學科考取佳績的關鍵

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2548559

請問 身為 父母的你, 一星期,谷多少小孩數學?

另一名附加數學獲全球最高分的何潤南,來自西島中學。他稱,一直成績普通,惟中三後數學科成績突飛猛進,自信心逐漸增加,開始愛以數學訓練邏輯思維。他認為能在附加數學得到好成績,全賴每天練習各色各樣數學試題以熟悉不同題型。

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120203/00176_030.html

子女識自己谷自己, 最好

唔識的話, 就要父母插手

(綜合報道)(星島日報報道)六名來自三所英基學校協會屬下中學的學生,於去年國際普通中學教育文憑(IGCSE)的附加數學、綜合科學或漢語外語,考獲全球最高分。南島中學的霍昭穎同時於附加數學及綜合科學獲全球最高分,她指自小受本身為數學教師的爸爸栽培,每日練習數學,加上喜歡探究世界,令她特別鍾情數學及科學科。

https://hk.news.yahoo.com/%E5%85%AD%E8%8B%B1%E5%9F%BA%E7%94%9Figcse%E5%A5%AA%E5%85%A8%E7%90%83%E6%9C%80%E9%AB%98%E5%88%86-223000167.html

父母, 有冇做好自己責任?  幫手睇實仔女?

不好意思, 我仍好忙

所有問題, 我會盡量今晚回家才答

星期六,日, 父母多數帶子女飲飲食食

飲飲食食

父母積極

父母提供不到良好的環境俾子女....
飲飲食食容易

搵錢飲食難

bforbtec 發表於 19-7-20 08:12
無時間做

如果升中四, 中五 仲OK , 升中六, 就不行
咁請問 有冇一套如 Physics Kwok Chun Ming, Bio 恐龍秘笈 般級數的 chem書?.
.

小鹿揀學校 發表於 19-7-20 09:05
咁請問 有冇一套如 Physics Kwok Chun Ming, Bio 恐龍秘笈 般級數的 chem書?.
.
我正想問。

bforbtec 發表於 19-7-20 06:38
父母讓子女感受到關心, 仔女多數,就會同你考大學個鋪博

而什麼叫子女感到父母的關心

我女升中四,選修 phy chem econ M2.
佢想做宅女,成個暑假只備課DSE,睇課外書,睇 New Scientist(共4-5個鐘) 雜誌同打機(2個鐘),唔揾同學出街,請問我係咪應該由佢呀?但我驚佢無社交生活……

YolandaTam 發表於 19-7-20 09:31
我女升中四,選修 phy chem econ M2.
佢想做宅女,成個暑假只備課DSE,睇課外書,睇 New Scientist(共4-5個 ...
這樣一定一定不行.因為生活不到.香港份份工都對人  成個人生扭曲左.

會所  有活動夾佢去.運動 童軍 最少迫佢參加一樣要多出街的活動

bforbtec 發表於 19-7-20 09:41
這樣一定一定不行.因為生活不到.香港份份工都對人  成個人生扭曲左.

咁惟有掹佢逛街……
佢打唔到波,童軍更不成,體能太差 實俾人

小兒M1不太好,數學Ok,請推薦M1書

回覆 黃天家 的帖子

breakthrough M1 .K M pang 寫.起街 今晚貼張相.夠題目多 淺 中都有.answer 詳細.岩自學.完這才搵下本

做宅女 好多問題

包括身體. 你咁攪少運動

將來高血壓 糖尿 中風 好多問題

你都有時見一個女人肥到霸兩個巴士位

BMI 爆晒

根住識少朋友 人生很易落幕.返工都不會接觸書本

接觸人為主所以talk得好緊要

小鹿揀學校 發表於 19-7-20 09:05
.
你仔女有無開始做題 不能只買買買 要落腳做
怕你儲藝術品. chem 我要隻手指整返先. 佢chem 無野攪 可做下 80年代chem paper .mc 先

bforbtec 發表於 19-7-20 11:15
做宅女 好多問題

我明……多謝你百忙中回應我……我都要同佢傾傾。
我屋企有太空漫步機,BMI 問題應該處理到。
想當年我十幾歲,同班好姊妹上山下海,一到週末例唔見人,冇尾飛陀到父母唔知我去邊,唔知我做乜,先父至死都唔知我試過單人匹馬落蘭桂旁觀人 Happy hour
我心目中,自己當年係過十幾歲女正常生活。到我女呢代,佢尚算喜歡講嘢識人,但可能物以類聚,佢啲 fd 全部宅女

bforbtec 發表於 19-7-20 11:19
你仔女有無開始做題 不能只買買買 要落腳做
怕你儲藝術品. chem 我要隻手指整返先. 佢chem 無野攪 可做下 8 ...

請問操pp,先dse後ce, ce你認為邊年開始做?thx
Chem bio maths

clarawuwu 發表於 19-7-20 12:29
請問操pp,先dse後ce, ce你認為邊年開始做?thx
Chem bio maths

其實 CE 淺過 DSE 㗎喎,點解唔操 CE 先嘅?

...

YolandaTam 發表於 19-7-20 13:47

其實 CE 淺過 DSE 㗎喎,點解唔操 CE 先嘅?

阿仔鐘意咁,佢話咪又係計數,都要做。
佢有時又抽呢份,又抽個份做,佢份人唔太按章。
其實,係咪要完成晒CE,,後做DSE,先0岩?

回覆 bforbtec 的帖子

再請問:你是如何教導你的孩子,入讀醫科?尤其是由小學讀主要4科,到升中一的近十科,初中階段,怎樣幫孩子?
是否也是先理解,後背內容?
謝謝您的分享!

crosslinkkk 發表於 19-7-17 08:46
佢學校都係用中大 M2 書,今年用 Volume 2. 通常佢會做晒書ge 練習然後買返來的嗰本。

...

嘩,你個小朋友好勤力,我果個懶到出汁,一定唔會做哂。

做完家務, 而家才得閒

這是大學的時間表

year 3 工程系

9點有堂, 而家大學生有機會玩到好夜

第二堂 早有堂, 起唔到身

之後慢慢就會習慣走堂

如果可以,搬近學校....巢醒仔女返大學, 如果仔女是無紀律那班人

有紀律就  不用咁跟法

走開堂, 會走得好誇張

大概5-7成左右同學走堂

tutorial 多數 5成人走堂

part time 無返

因為成績ok, 大學工程教授射外判工 做

60蚊一小時左右, 在家做都ok ,

多數在大學做

考試前, 同教授講忙, 停一停都ok